Visa patiesība par kakao krēmiem – uzzini cik veselīgi tie patiesībā ir!

Atbild uztura speciāliste Lizete Māldere:

– Vecākiem iesaku nesteigties ar kakao saturošu produktu piedāvāšanu bērniem. Bērnu uzturā tos ieteicams iekļaut tikai pēc trīs gadu vecuma. Jo kakao satur tādus nervu sistēmas stimulatorus kā teobromīnu un kofeīnu, bet šā produkta sastāvā esošā aminoskābe triptofāns organismā veido neiromediatoru serotonīnu, kas palīdz radīt pozitīvu noskaņojumu. Tādējādi pastāv iespēja bērnam jau agrīni izveidot fizisku pieradumu pie mākslīgi labām emocijām, ko izraisa kakao saturoši produkti.

Analizējot sīkāk šokolādes un riekstu krēmu sastāvu, secinu, ka to masu galvenokārt veido augu tauki un cukurs. Tāpēc šos produktus nevar uzskatīt par ļoti vērtīgu un neaizvietojamu bērnu ēdienkartes sastāvdaļu. Tas ir un paliek našķis, kura lietošana jāsabalansē ar fiziskajām aktivitātēm. Pievienotais sojas lecitīns ir funkcionālas dabas pārtikas piedeva, kas nodrošina dažādu vielu vienmērīgu sajaukšanos un novērš to atslāņošanos jeb produkta atūdeņošanos. Lecitīnu uzskata par Vese***ai nekaitīgu, taču pastāv iespēja, ka šī piedeva ir veidota no ģenētiski modificētas sojas. Tādējādi, pirms iegādājaties produktu, pievērsiet uzmanību izejvielu aprakstam uz etiķetes.

No iepriekš pieminētajiem kakao krēmiem man vislabākais šķiet no bioloģiskajām izejvielām tapušais kakao un riekstu krēms, jo tā sastāvā ir visaugstākais riekstu īpatsvars. Savas ģimenes galdā gan ceļu vecmammas gatavoto kakao un ābolu kārumu. Tā pagatavošanai ir vajadzīgs 1 kg ābolu, 800 g cukura, 200 g sviesta, kokosa vai kakao sviesta, 50 g kakao. Ābolus sagriež un savāra, cukuru, sviestu un kakao samaisa kopā un pievieno ābolu biezenim. Vāra aptuveni 40 minūtes. Laba alternatīva ir arī zemesriekstu krēmi, kuros ir augsts olbaltumvielu īpatsvars.

“Nutella” sastāvs: palmu eļļa, cukurs, lazdu rieksti (13%), kakao pulveris ar pazeminātu tauku saturu (7,4%), vājpiena pulveris (6,6%), sūkalu pulveris, emulgators: sojas lecitīni, vanilīns.

“Nussa” sastāvs: cukurs, augu eļļa, saldo sūkalu pulveris (6%), maltodekstrīns, kakao pulveris ar samazinātu tauku saturu (2,5%), lazdu rieksti (1%), emulgators: lecitīns, aromatizētājs – vanilīns.

Lazdu riekstu krēms “Vāverīte”: cukurs, augu tauki (basijas kodolu eļļa), sausais pilnpiens, lazdu rieksti (7%), kakao pulveris ar samazinātu tauku saturu, emulgators: sojas lecitīni, aromatizētājs.

Mandeļu un kakao krēms “Natur Green”: cukurniedru cukurs, nehidrogenētas augu eļļas, mandeles (22%), kakao pulveris (10%), saulespuķu eļļa. Visas izejvielas no bioloģiskajām saimniecībām. Nesatur glutēnu un laktozi.

KUR VAR IEGĀDĀTIES?

Veikalā “Rimi” saldo krēmu plauktā pirmais acīs iekrita lielais riekstu un kakao krēma “Nutella” (Vācija) iepakojums. 600 g lielā stikla kārba ar šo našķi maksā 4,40 eiro, bet 350 g – 2,99 eiro. Līdzās šim kārumam plauktā ierindojies lazdu riekstu krēms “Delights”, ražots pēc “Rimi” pasūtījuma. 400 g brūnā kāruma maksā 1,96 eiro, bet tikpat daudz divkrāsaina (brūns ar baltu) – 1,54 eiro. Pēc “Rimi” pasūtījuma gatavots arī divu veidu kakao krēms “Poesia”. 400 g brūna kāruma maksā 1,54, bet divkrāsaina – 1,41 eiro. Līdzās šiem saldajiem krēmiem “Rimi” plauktā “tup” Vācijā ražotais divkrāsainais šokolādes krēms “Nussa”. 600 g lielās burciņas pilna cena – 3,35 eiro, tobrīd ar atlaidi – 2,69 eiro. Savukārt 400 g iepakojuma “Nussa” maksā 2,05 eiro. Bet viskārdinošākā izskatījās kārbiņa ar “Laimas” ražoto lazdu riekstu krēmu “Vāverīte”. 300 g šā našķa maksā 2,69, tobrīd ar atlaidi – 2,29 eiro.

Lielveikalā “Stockmann” šokolādes krēmu piedāvājums vēl daudzveidīgāks. Te nopērkami ne tikai daži jau iepriekš pieminētie saldie krēmi, bet arī divu veidu našķi no bioloģiski ražotām izejvielām. Arī to cena, protams, ir krietni augstāka. 400 g “Rapunzel” kakao un riekstu krēma “Tiger creme” (Vācija) maksā 5,98 eiro, bet 200 g iepakojums ar mandeļu un kakao krēmu “Natur Green” (Spānija) – 5,38 eiro. Tāpat kā “Rimi”, arī “Stockmann” var iegādāties “Nutellu”. 400 g šā produkta “Stockmann” maksā 4,70, 350 g – 2,97, 230 g – 2,39 eiro. Te var iegādāties arī Grieķijā ražoto saldo krēmu “Finetti”: 200 g brūna krēma – par 1,22, 100 g divkrāsaina našķa vienai maltītei – par 0,54 eiro. Atšķirībā no “Rimi” Stockmann” var nopirkt arī Vācijā ražotu mandeļu un šokolādes krēmu “Zentis” (400 g) par 2,55 eiro. No “Laimas” ražotajiem šokolādes krēmiem dabūjams ne tikai riekstu krēms “Vāverīte (300 g – 2,52 eiro), bet arī kakao krēms “Lukss” par tādu pašu cenu.

Avots: 

aLA

Leave a Comment