Vita Anda Tērauda: ilgtermiņa klimatneitrālas ekonomikas stratēģija paredz arī sabiedrības paradumu maiņu

Ilgtermiņa Eiropas Savienības (ES) klimatneitrālas ekonomikas stratēģija 2050.gadam paredz ne vien ekonomikas pārveidi, bet arī sabiedrības paradumu maiņu, piektdien, 3.maijā, sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda. Komisija apstiprināja Latvijas pozīciju par Eiropas Komisijas paziņojumu, kas paredz stratēģisku ilgtermiņa redzējumu pārticīgai, modernai, konkurētspējīgai un klimatneitrālai ekonomikai.

“Eiropas Komisijas paziņojumā ir ietverta vīzija par plašām ekonomikas pārveidēm, kuru īstenojums ļautu Eiropas Savienībai, tostarp arī Latvijai, krasi samazināt klimata pārmaiņu sekas. Tas ir būtiski, lai līdz 2050.gadam Eiropas Savienība varētu sasniegt klimatneitralitāti jeb neitrālu siltumnīcefektu gāzu neto emisiju līmeni. Lai to panāktu, ir nepieciešama ne vien tautsaimniecības pārveide, bet arī sabiedrības paradumu maiņa. Tas nozīmē mainīt gan pārtikas patēriņa, gan lauksaimniecības zemju apstrādes un transporta izmantojuma paradumus,” sacīja V.A.Tērauda.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji komisijas deputātus informēja, ka Latvijai ir būtiska taisnīguma un solidaritātes principu ievērošana. Tāpat nepieciešams ņemt vērā katras dalībvalsts nacionālos apstākļus un jau panākto progresu siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinājuma jomā. Visbeidzot ir svarīgi, lai valstīm, kuru iekšzemes kopprodukta līmenis ir zemāks nekā ES vidējais, tiktu nodrošināts arī pietiekams ES līmeņa publiskais finansējums.

Eiropas Komisijas paziņojums “Tīru planētu – visiem! Stratēģisks Eiropas ilgtermiņa redzējums par pārticīgu, modernu, konkurētspējīgu un klimatneitrālu ekonomiku” nosaka ilgtermiņa stratēģiju ES klimata politikai līdz 2050.gadam, bet neplāno pārskatīt jau noteiktos siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanas mērķus 2030.gadam.

Leave a Comment