Želatīns – matiem, nagiem un pret grumbām. Sens tautas ārstniecības līdzeklis!

zelatins_mati

Speciālisti apgalvo, ka želatīns palīdz mazināt sāpes lielajās locītavās un būtiski atjauno pašsajūtu cilvēkiem, kas sirgst ar artrītu.

Tieši aminoskābes, kas ir želatīna sastāvā, uztur locītavu skrimšļu elastību un pat novērš to noārdīšanos.

Ēdieni, gatavoti uz želatīna bāzes, ir veselīgi ne tikai, ja sāp locītavas. Tie atgriež elastību cīpslām un saitēm, stiprina kaulus, nagus un plānus, spurainus matus. Aukstās gaļas, želejas un citi ēdieni nepastiprina kuņģa sulas izdalīšanos, tāpēc tos var ēst, ja ir gastrīts un kuņģa čūla. Želatīnam ir vēl virkne ļoti vērtīgu īpašību: tas izvada no organisma sārņus, toksīnus, smago metālu sāļus un radionuklīdus, pazemina holesterīna līmeni un veicina tauku šķelšanos.

Lasi arī: 6 ārstnieciskas receptes ar vērtīgo ķiploku

Želatīns ārstniecībā

Pret locītavu slimībām, lai labāk augtu mati un nagi:

1/3 glāzes silta ūdens ieber tējkaroti želatīna, nostādina, līdz kristāliņi piebriest (aptuveni stundu). Tad tērauda vai emaljētā traukā liek uz uguns, nepārtraukti maisot, uzkarsē līdz viršanai, bet nevāra. Nedaudz atdzesē un izdzer.

Jālieto regulāri un diezgan ilgstoši, un rezultāts neizpaliks.

Pret saaukstēšanās slimībām un gripu:

tējkaroti želatīna aplej ar pusglāzi augļu sīrupa vai svaigi spiestas sulas, kas līdzīgās daļās atšķaidītas ar ūdeni, pievieno nedaudz citrona sulas un medu pēc garšas. Tad uzkarsē līdz viršanai un atdzesē. Iegūtajam maisījumam pievieno tējkaroti mežrozīšu sīrupa, 5–10 pilienus ehinācijas sulas un liek ledusskapī. Kad masa sarecējusi, gardās zāles ir gatavas.

Pret biežu deguna asiņošanu, vāju As**sreci, osteoporozes pazīmēm un pēc saaukstēšanās slimībām:

2 tējkarotes želatīna iemērc 2/3 glāzes liesa piena un pievieno 2–3 ēdamkarotes cukura. Maisījumu uzkarsē līdz viršanai, atdzesē un liek ledusskapī sarecēt. Želeju ēd katru dienu, līdz visi kaites simptomi izzuduši.

Ja āda sāk novecot, tai ir tendence uz krunciņu veidošanos:

pagatavo želatīna šķīdumu, vadoties pēc aprēķina 2 tējkarotes uz pusglāzi vārīta ūdens. To uzkarsē līdz viršanai, tad atdzesē. Kad masa sabiezējusi, to stundas laikā kārtās uzziež sejas un kakla ādai. Katru nākamo kārtu klāj, kad iepriekšējā apžuvusi un “savilkusi” ādu. Pēc tam nomazgā ar siltu ūdeni un ieziež ar mitrinošu un barojošu krēmu. Masku liek 2–3 reizes nedēļā. Kurss – viens mēnesis.

Un tomēr – ne visiem

Diemžēl ir cilvēki, kuriem nav vēlams lietot pat tik garšīgas zāles. Ar želejām, auksto gaļu un citiem želatīnu saturošiem produktiem pārāk aizrauties nedrīkst tie, kam ir nosliece uz paaugstinātu As**sreci, trombozi, tromboflebītu, kā arī akmeņi nierēs un urīnpūslī.

Leave a Comment