Zinātnieki, ekspermentējot, atraduši zāles, kas palēnina Alcheimera Sli**bas progresēšanu

Monumentāls eksperiments ar jaunām demences zālēm pirmo reizi ir pierādījis, ka Alcheimera Sli**bas agrīnās stadijas attīstību var aizkavēt. Lai gan narkotiku ietekme bija niecīga, zinātnieku vidū tās ir izraisījušas milzīgu ziņkāri, jo tās var izrādīties ideāls risinājums Sli**bai, kuras izplatība pastāvīgi palielinās līdz ar pasaules iedzīvotāju uztūkumu.

Visbiežāk novērotā demences forma ir Alcheimera Sli**ba. Amerikas un Japānas farmācijas uzņēmumu kopuzņēmums veica klīnisko izpēti, kurā piedalījās divi tūkstoši dalībnieku, kuri bija Sli**bas sākuma stadijā. Viņu vidū bija arī Deivids Esams no Lielbritānijas salas. Viņam nācās atvadīties no galdnieka karjeras, ko pārņēma nežēlīgie Alcheimera Sli**bas postījumi, nespējot atcerēties pat visvienkāršākos skapju izgatavošanas un instrumentu apstrādes procesus.

“Ja kāds varētu to palēnināt un pēc tam vispār apturēt, tas būtu lieliski,” sacīja Esams. Viņa sieva Šerila Esama atzina: “Kad mēs to sākām pirms divarpus gadiem, mēs nedomājām, ka tas mums palīdzēs, taču jutām, ka kaut ko darām un varam palīdzēt nākamajām paaudzēm.” Izmeklēšana atklāja divas patiesības. Pēc astoņpadsmit mēnešu lietošanas jaunās zāles ir samazinājušas Alcheimera pazīmju attīstību par vienu ceturtdaļu. Tiek apstiprināts pieņēmuma patiesums, ka Alcheimera Sli**ba ir amiloīda rezultāts. Tiek uzskatīts, ka beta-amiloīds, proteīns, kas uzkrājas smadzeņu spraugās, ir ciešanas emblēma.

Lekanemabs, šis jaunais medikaments, saista beta-amiloīdu kā antivielu, izsaucot imūnsistēmas šūnas, lai to iznīcinātu. Amiloīds ir Sli**bas sakne, kas veicina visas citas Sli**bas. Pēdu paātrinātājs. Džons Hārdijs, UCL Neiroloģijas institūta neiroloģijas profesors, paziņoja, ka tas samazinās amiloīdu un pakāpeniski apturēs Sli**bas progresu. Diemžēl “Lecanemab” var radīt nepatīkamus rezultātus – piemēram, smadzeņu paplašināšanos un asiņošanu. Tikmēr Alcheimera slimnieks Džons Tīlings atzina: «Viss ir labs, jebkas, kas to var aizkavēt vai dot man cerību.”Lai gan tas ir izaicinājums atpazīt demenci tās sākuma stadijā, zinātnieki priecājas.

Tagad, kad antivielu pieeja ir apstiprināta, ir izgaismots skaidrs ceļš uz priekšu, un mums ir jāmeklē līdzīgas antivielas. “Tas ir tik aizraujoši, jo tagad mums ir pirmie rezultāti, kas liecina, ka zāles veiksmīgi ārstē pamatcēloņus un palēnina kognitīvo traucējumu simptomus, kā arī ar Alcheimera slimību saistītos uzvedības simptomus,” sacīja neiroradioloģe Emera Maksvīnija, direktore. Vese***as kl**ikas Re:Cognition. Pāriet maigs vējiņš, ar savu maigo pieskārienu glāstot zemi. Attiecībā uz Alcheimera slimību ir cerības, ka ārstēšana uzlabosies, kad mēs pagriezīsimies stūrī. Hārdijs pauda optimismu par nākotni.

Leave a Comment