Ko darīt, ja redīsi pēc sēšanas slikti sadīgst? Agronoma padoms

Redīsi ir ļoti populārs un viegli audzējams dārzenis savās dārza dobēs. Redīsiem ir spilgta garša un aromāts, kas ideāli piemērots pievienošanai dažādiem ēdieniem.

Bet dažreiz pat pieredzējušiem dārzniekiem rodas problēmas ar to, ka redīsi pēc sēšanas ilgi uzdīgst.

Kāpēc tas notiek un ko ar to darīt

Redīsi ir populāri dārza augi, kas iecienīti to ātrās augšanas un kraukšķīgās garšas dēļ. Lai nodrošinātu bagātīgu ražu, svarīgi ievērot optimālus sēklu dīgtspējas apstākļus.

Viens no galvenajiem faktoriem, kas ietekmē redīsu dīgtspēju, ir temperatūra.

Dīgtspējas temperatūra

Minimālā temperatūra: Redīsu sēklas spēj dīgt temperatūrā, kas ir aptuveni +10 grādi pēc Celsija. Tomēr šādā vēsā vidē dīgšanas process var būt lēns un nevienmērīgs.

Optimālā temperatūra: Lai nodrošinātu ātru un vienmērīgu dīgtspēju, ieteicams sēt redīsus augsnē, kuras temperatūra ir no +15 līdz +20 grādiem pēc Celsija.

Lasi vēl: Vairs nekādu gliemju un gliemežu: ar šo produktu mans dārzs ir neieņemams cietoksnis

Šajā temperatūras diapazonā sēklas dīgst aptuveni 3-5 dienu laikā.

Maksimālā temperatūra: Ja augsnes temperatūra pārsniedz +25 grādus pēc Celsija, redīsu sēklu dīgtspēja var samazināties. Pārāk karsta augsne var kavēt dīgšanu un pat izraisīt sēklu bojāeju.

Secinājumi:

Ievērojot optimālus temperatūras, mitruma un gaismas apstākļus, jūs varat nodrošināt ātru un vienmērīgu redīsu sēklu dīgtspēju un iegūt bagātīgu ražu. Atcerieties, ka vēsa augsne (ap +15-20 grādiem pēc Celsija) ir vislabvēlīgākā redīsu dīgšanai un augšanai.

Mitruma līmenis

Papildus temperatūrai, vēl viens nozīmīgs faktors, kas ietekmē redīsu sēklu dīgtspēju, ir mitruma līmenis augsnē. Redīsi ir kultūra, kas prasa mērenu laistīšanu, un sēklu dīgšanai nepieciešami optimāli mitruma apstākļi.

Mitruma trūkums:

Ja augsne ir pārāk sausa, sēklas var nedīgt vai dīgt lēni un nevienmērīgi. Tas notiek tāpēc, ka sausā vidē sēklām nav pietiekami daudz ūdens, lai uzsūktu un aktivizētu dīgšanas procesus.

Optimāls mitrums:

Lai nodrošinātu veiksmīgu redīsu sēklu dīgtspēju, ieteicams uzturēt augsnes mitrumu mērenā līmenī. Tas nozīmē, ka augsnei jābūt nedaudz mitrai, bet ne piesātinātai ar ūdeni. Pārāk mitra augsne var veicināt sēnīšu slimību izplatīšanos un kavēt sēklu dīgšanu.

Laistīšanas ieteikumi:

Pirms sēklu sēšanas samitriniet augsni, bet nepārmērīgi nelaistiet.

Pēc sēklu iesēšanas regulāri laistiet, nodrošinot vienmērīgu mitruma līmeni augsnē.

Izvairieties no pārmērīgas laistīšanas, kas var izraisīt ūdens sakrāšanos un sēklu pūšanu.

Izmantojiet smalku laistīšanas lejkannu vai šļūteni ar smidzinātāju, lai izvairītos no augsnes erozijas.

Rūpējieties par to, lai laistīšanas ūdens nenokļūtu tieši uz sēklām, jo tas var tās izskalot no augsnes.

Secinājumi:

Mitruma līmeņa regulēšana ir svarīga, lai nodrošinātu optimālus apstākļus redīsu sēklu dīgšanai. Izmantojot pareizas laistīšanas metodes un regulāri uzraugot augsnes mitrumu, jūs varēsiet panākt ātru un vienmērīgu dīgtspēju, iegūstot bagātīgu un veselīgu redīsu ražu.

Sēklu sēšanas dziļuma ietekme uz redīsu dīgtspēju

Izvēloties sēklu sēšanas dziļumu, ir svarīgi ievērot katras kultūras īpatnības. Redīsi pieder pie kultūrām, kurām nepieciešama sekla sēklu iesēšana, lai nodrošinātu ātru un vienmērīgu dīgtspēju.

Optimālais sēšanas dziļums:

Redīsu sēklas ieteicams sēt sekli, ne dziļāk par 1-1,5 cm. Šāds dziļums nodrošina sēklām pietiekamu piekļuvi gaismai, siltuman un mitrumam, kas ir nepieciešami dīgšanas procesiem.

Pārāk dziļa sēšana:

Ja redīsu sēklas iesēj pārāk dziļi, tās var nedīgt vispār vai dīgt ļoti ilgi. Tas notiek tāpēc, ka dziļā augsnē sēklām trūkst skābekļa un gaismas, kas kavē dīgšanas procesu.

Turklāt dziļi iesētas sēklas var iztērēt pārāk daudz enerģijas, lai izaudzētu dzinumus līdz augsnes virsmai, kas var vājināt stādus un ietekmēt to turpmāko attīstību.

Secinājumi:

Ievērojot pareizu sēklu sēšanas dziļumu (1-1,5 cm), jūs varēsiet veicināt ātru un vienmērīgu redīsu sēklu dīgtspēju, iegūstot veselīgus un spēcīgus stādus.

Sekla sēšana nodrošina optimālus apstākļus dīgšanai un dod pamatu bagātīgai ražai.

Leave a Comment