Viņus nevajag žēlot: kā apgriezt tomātus, lai veidotu auglīgu krūmu

Nedaudz apgriežot tomātu krūmus, jūs veicināsiet labu ražu.

Parasti tomāti veido daudz lapu, tērējot ievērojamu enerģiju, lai tās izaudzētu, un tas var ietekmēt augļu skaitu. Līdz ar to vienkāršs risinājums ir regulēt līdzsvaru starp lapām un augļiem, veicot apgriešanu. Lieko lapu noņemšana ne tikai palīdz palielināt tomātu ražas apjomu, bet arī veicina lielāku un kvalitatīvāku augļu veidošanos.

Ja audzējat nenoteiktas vai “vīnogulāju” šķirnes, augu apgriešana, lai likvidētu nevēlamos dzinumus un lapas, nodrošina, ka visas barības vielas sasniedz augļus. Ja audzējat determinantu šķirnes, pārmērīga atzarošana nav vēlama.

Collins Country blogeru ģimene savā lapā publicē daudz interesantu un noderīgu videoklipu par ikdienas dzīvi laukos, stāstot par savas dzīves gaitām un noslēpumiem. Šoreiz viņi publicēja video par to, kā pareizi apgriezt tomātu krūmus, lai tie dotu labu ražu.

Sākumā var šķist, ka krūmu apgriešana ir ļoti sarežģīta un nesaprotama, taču patiesībā viss ir pavisam vienkārši. Viss, kas jums jādara, ir tikai jānoņem liekie dzinumi, lai augs vieglāk “elpotu” un lapas nevilktu uz sevi noderīgus mikroelementus.

Tomātu krūmu apgriešanas priekšrocības:

Palielina augļu skaitu, novirzot enerģiju no nevajadzīgiem dzinumiem uz ziedu un augļu attīstību;

Saglabā augus kompaktus;

Ļauj augus viegli atbalstīt ar dažādiem tomātu balstiem;

Uzlabo gaisa cirkulāciju starp augiem, kas samazina slimību risku.

Pēc tam, kad tomātu krūmā parādās pirmie ziedpumpuri, tie var sākt veidot dzinumus vai papildu stublājus ar lapām. Tas parasti notiek dažus mēnešus pēc jauno stādu iestādīšanas, kad jūnijā vai jūlijā augi sāk ziedēt.

Optimālākais laiks, kad veikt apgriešanu, ir rīts pēc tam, kad lapas ir nokusušas no rasas vai nakts lietus. Tas palīdzēs novērst slimību izplatīšanos.

Lai nodrošinātu labu gaisa plūsmu un pasargātu augu no slimībām, noņemt visus dzinumus un lapas, kas pieskaras zemei. Vienkārši nogrieziet tās ar dārza šķēres.

Pēc tam, lai likvidētu nevēlamos atvases, uzmanīgi aplūkojiet galveno stumbru un spēcīgos zarus. Atvases aug krustpunktā starp galveno stumbru un galvenajiem lapu zariem. Tos ir viegli pamanīt, ja zināt, ko meklējat. Šīs atvases var izaugt pat no pašiem zariem, tāpēc ir vērts noņemt arī tos, jo ar laiku tie “pieņemsies spēkā” un kļūs par lieliem zariem.

Kopumā tomātu augi veido galvenos stublājus un galvenos lapu zarus, un augļi attīstās uz galvenajiem lapu zariem. Noņemiet atzarojumus, piespiežot tos ar īkšķi un rādītājpirkstu vai izmantojot tīras, asas dārza šķēres. Centieties noņemt pēc iespējas vairāk nevēlamu atzarojumu, ko redzat.

Kad krūms būs atzarots, tas jums var izskatīties gandrīz kails, taču nevajag vilties, jo noņemtie zari un lapas atbrīvos vietu garšīgu tomātu augšanai.

Leave a Comment