Rutki: īsts brīnums, tikai jāprot pagatavot. Labi arī veselībai!

rutks

Cita starpā dievam Apolonam senie grieķi mēdza ziedot arī trīs, viņuprāt, pašus vērtīgākos sakņaugus – rutkus, bietes un burkānus, kas jau kopš tāliem laikiem tikuši uzskatīti par ļoti veselīgiem.

Mikroelementu un šķiedrvielu saturā ziņā ar rutkiem nevar sacensties neviens dārzenis. Ne velti pat leģenda vēsta, ka dievs Apolons, jautāts par rutka cenu, atbildējis, ka tas ir tik daudz zelta vērts, cik pats sver. Rutkos ir B grupas vitamīni, askorbīnskābe (100 g – 20 mg), kālija sāļi (100 g – 357 mg), arī fitoncīdi, kam piemīt baktericīda iedarbība.

Melno rutku sulu lieto matu stiprināšanai, bet, pateicoties bagātajam šķiedrvielu daudzumam, rutki ir ieteicami pret aizcietējumu – pietiek no rīta apēst pāris ar augu eļļu apslacītus nelielus gabaliņus.

Lasi arī: Tautas receptes, kā veselībai palīdz ķirbis. Derēs pat miziņa!

Lai gan daudzviet Latvijas laukos tā ir labi pazīstama un iecienīta rudens velte, daudziem pilsētu iedzīvotājiem redīsa radinieks rutks ir kas pavisam svešs. Par to, kāpēc ikvienam būtu vērts rutku ieviest savā ēdienkartē un kā to visgaršīgāk pagatavot.

Šķir lapu tālāk, lai uzzinātu citas rutka vērtīgās īpašības un idejas kā to pagatavot:


 

Līdzīgi raksti

Nav komentāru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pilnvērtīgai lapas darbībai tiek izmantotas sīkdatnes (cookies), kas glabājas uz tavas ierīces. Vairāk par sīkdatnēm

Kas ir sīkdatnes? Sīkdatne ir neliels teksta fails, ko tīmekļa vietne saglabā jūsu datorā vai mobilajā ierīcē, kad jūs atverat vietni. Tā vietnei palīdz atcerēties jūsu pieteikumvārdu un/vai iestatījumus (piemēram, valodu, fontu izmēru u.c. attēlošanas iestatījumus), ar kādiem esat izvēlējies vietni skatīt, lai katru reizi jums tie nebūtu jānorāda no jauna.

Close