Tā reize, kad es nejauši piemetu gaļai zvaigžņu anīsu, mainīja visu manā virtuvē: zvaigžņu anīsa pielietojums ēdienu gatavošanā

Cik sevi atceros, man vienmēr ir bijušas dažādas pazīstamas garšvielas un dažas garšvielas “jūs” . Tāpēc nav pārsteidzoši, ka es uzskatīju anīsu un zvaigžņu anīsu par vienu un to pašu garšvielu. Tomēr izrādījās, ka tas tā nav.

Zvaigžņu anīss izskatās kā mazas zvaigznes. Anīss patiesībā ir tikai mazas sēklas ar astēm. Šī garšviela man atgādina mazas žāvētas ērkšķogas.

Sīkāk vēlāk rakstā pastāstīšu, kā tās lietot un kādiem ēdieniem tās vislabāk pievienot.

Anīss un zvaigžņu anīss

Sāksim ar definīcijām, lai vienreiz un uz visiem laikiem atcerētos, kā anīss un zvaigžņu anīss atšķiras viens no otra. Tas ir vienkārši! Zvaigžņu anīss ir žāvēts auglis, kas tiek savākts no koka. Anīss ir sēklas un tiek savākta no viengadīga auga.

Šīs garšvielas tiek audzētas dažādos veidos, taču tām ir līdzīga garša. Tieši tāpēc tās bieži tiek sajauktas.

Anīsu sāka izmantot kulinārijā pirms daudziem gadiem. Garšvielu pievienoja galvenokārt dažādiem stiprajiem dzērieniem.

Zvaigžņu anīss smaržo daudz pikantāk un izteiktāk. Tam ir rūgta salda garša, tāpēc tas ir piemērots gan saldiem, gan sāļiem ēdieniem. Šīs garšvielas galvenā iezīme ir tā, ka tā prasmīgi izceļ jebkura sacepuma garšu.

Lasi vēl: Austrumu prognoze nedēļai no 2024. gada 16. līdz 22. septembrim: gaidāmas nelielas garstāvokļa izmaiņas

Un cik skaisti izskatās zvaigžņu anīss! Zvaigznes sastāv no 6 vai 8 smailiem segmentiem, kas satur sēklas. Tieši tajos ir koncentrēta garšvielu garša un aromāts. Pērkot zvaigžņu anīsu, noteikti pārbaudiet, vai šīs sēklas ir zvaigznēs.

Arī zvaigžņu anīsa smarža atgādina kaut ko starp fenheli, timiānu un krustnagliņām. Tomēr šīs garšvielas aromāts ir daudz spēcīgāks un bagātāks.

Tāpēc, lai pagatavotu vienu ēdienu, parasti pietiek ar 1–2 zvaigznēm. Ļoti ekonomisks!

Maltu zvaigžņu anīsu izmanto arī kulinārijā. Tas ir bagātīgi brūns pulveris. Arī patērēšanai nepieciešams ļoti ilgs laiks: pietiek ar vienu šķipsniņu šīs garšvielas, lai ēdiena garša iemirdzētos jaunās krāsās.

Turpinājums nākošajā lapā…

Leave a Comment