10 neholivudiskas filmas tiem, kuri noguruši no banāliem sižetiem

“Golgāta” (Calvary), Īrija

Tēvs Džeimss, pieņemot kāda nepazīstama cilvēka grēksūdzi, tiek brīdināts: šis cilvēks apsola nogalināt viņu tieši pēc septiņām dienām un lūdz sakārtot līdz tam visas pasaulīgās lietas. Bet tā vietā lai celtu trauksmi, Tēvs Džeimss turpina dzīvot, kā parasti. Dziļā un smagā filma parāda cilvēkus visā viņu ikdienišķumā, neidealizējot. Neskatoties uz filmas lēno plūdumu, filma tur skatītāju spriedzē līdz pat finišam atstājot intrigu: vai Džeimss satiksies ar savu Slep**vu viņam gādātajā “Golgātā”?

“Instrukcija nav pievienota” (No se aceptan devoluciones), Meksika

Pleiboja Valentīna dzīve krasi mainās, kad viņam aiz durvīm tiek atstāts… bērns. Viņa bērnu! Sešus gadus papucītis cenšas atrast meitenes māti, taču viņš pa šo laiku paspēj arī ļoti pieķerties meitenei. Sižets ir apspēlēts prasmīgi un vitāli. Tā ir aizkustinoša traģikomēdija, kas liek skatītājiem raudāt un smieties caur asarām.

“Rūsa līdz kaulam” (De rouille et d’os), Francija

Vientuļš un nabadzīgs piecgadīga puisēna tēvs Ali satiekas ar Stefāniju – brīnišķīgu un par sevi pārliecinātu vaļu dresētāju. Diezin vai viņu attiecības izvērtīsies par kaut ko nopietnu. Taču traģ**ks negadījums viņus satuvina – Stefānija nonāk invalīda krēslā. Tagad Ali raupjums un skarbums palīdz Stefānijai no jauna vēlēties dzīvot, līdz ar savām dusmām un vilšanos. Spēcīga psiholoģiskā drāma, kas ilgi paliks atmiņā.

“Džuljeta” (Julieta), Spānija

Smeldzīga mātes un meitas attiecību drāma. Džuljeta atbrauc uz Madrini, lai atrast savu noslēpumaini pazudušo meitu. Viņas krāšņās jaunības pilsētā sievieti pārņem atmiņas par kaisli, mīlestību un traģēdijām, kas uz visiem laikiem attālināja viņu no meitas. Emocionāla, spilgta melodrāma, kas uzņemta labākajās režisora Pedro Almodovara tradīcijās.

Lasi vēl: 5 zinātniskās fantastikas filmas, kas ir jānoskatās

“Kas notiek krēslā” (What We Do in the Shadows), Jaunzēlande

Viena no vismazāk banālajām filmām, kas uzņemta par vampīriem. Tajā stāstīts par trim jaunzēlandiešu As**ssūcējiem – Viago, Dīkonu un Vladislavu, kuri cenšas iekļauties mūsdienīgā dzīves ritmā. Vampīrpuiši apmeklē naktsklubus, pieņem darbā mājkalpotāju, meklē ēdamo, runā ar policistiem un slēpjas no dienasgaismas. Filma, kas uzlabos vissliktāko garastāvokli. Vitāli, jautri un nesaspringti.

“Broken”, Lielbritānija, BBC films

Ļoti labsirdīga un gaiša meitenīte ar iesauku Skunkss, slimo ar diabētu un dzīvo ar tēvu diezgan nelabvēlīgā Londonas rajonā. Viņas kaimiņi ir bezgalīgā naidā viens pret otru un Skunkss vēlas salabināt šos dzīves salauztos cilvēkus. Filma nebūt nav salkana, tā ir diezgan reālistiska un fināls ir spēcīgs.

“Dabba”, Indija

Katru dienu Ila sūta savam vīram ēdienu kastītē, ko viņam atved kurjers. Taču reiz pusdienas kļūdas pēc saņem cits vīrietis, ar kuru Ila sāk sarakstīties. Filma ir lakoniska, taču tajā pašā laikā ļoti izteiksmīga, it kā no vienas puses ļoti aizskar sociālo tēmu, taču nav pārlieku dramatiska. Filma ir par to, ka ikviens nagaga ļautiņš vienmēr tiecas pēc laimes, lai cik grūta arī nebūtu viņa dzīve.

“The Crossing”, Ķīna

1949. gads. Ķīna notiek cīņa starp Ķīnas Republikas un komunistiskās partijas spēkiem. Trīs pāri pieņem lēmumu braukt uz Taivānu, kamēr nemieri beigsies. Viņi atbrauc ar kuģi, domājot, ka beidzot ir drošībā. Filmas sižets balstīts patiesos notikumos par katastrofu, kurā dzīvību zaudēja 1500 cilvēku. Tā ir episks, liela mēroga kino, kura vēsturiskais stāsts aizskar līdz sirds dziļumiem.

“Skārdnieks, drēbnieks, zaldāts, spiegs” (Tinker Tailor Soldier Spy), Lielbritānija

Ir Aukstā kara saspringtākais laiks. Britu izlūkdienesta darbinieki nojauš, ka viņu organizācijā jau sen ir iefiltrējies spiegs jeb „kurmis”, kurš strādā PSRS labā. Taču visi, kam pietiek drosmes ziņot par savām aizdomām, drīz tiek spiesti atkāpties no amata. Pārējie dod priekšroku klusēšanai… Neskatoties uz to, tiek uzsākta slepena izmeklēšana, ko vada bijušais izlūkdienesta darbinieks Džordžs Smailijs. Un neviens, ieskaitot izlūkdienesta vadību, nedrīkst uzzināt, ka ir sākušās spiegu medības. Samezglots detektīvs ar britu aktieriem ir īsta dāvana šī žanra cienītājiem.

Avots: 

veselam_la.lv

Leave a Comment