10 “netīri” fakti par tavu guļamistabu, kurus tev labāk nemaz nezināt

1. Katru nakti tu guli kopā ar 1.5 miljoniem putekļu ērcīšu

Šis fakts ir diezgan biedējošs, taču ir arī labas ziņas. Ja katru rītu noņemsi gultas veļu, lai to izvēdinātu no mitruma, tad varbūt šis skaits samazināsies.

2. Paklājā ir 4000 reizes vairāk baktēriju nekā uz tualetes poda

Vienkārši mēģini par to nedomāt nākamreiz, kad uzkāpsi uz guļamistabas paklāja. Parūpējies par šādām virsmām un reizi nedēļā izsūc tās ar putekļu sūcēju, lai baktēriju skaits nekļūtu vēl lielāks. Citādi smagākie putekļi nosēdīsies apakšā, bet vieglākie krāsies pa virsu.

3. Arī tavs telefons ir netīrāks par “porcelāna troni”.

Tieši tā, priekšmets, ko tu liec pie sejas, zem spilvena (kaut gan nevajadzētu) un uz naktsgaldiņa. Lai cīnītos ar baktērijām, ik pa laikam noslauki telefonu ar dezinficējošām salvetēm, un iegādājies arī atsevišķu iepakojumu, ko glabāt somiņā vai automašīnā.

4. Spilvenā savairojas putekļu ērcītes, kā arī sakrājas atmirušās ādas šūnas

Patiesībā, pateicoties šīm jaukajām radībām, 300 g smags spilvens trīs gadu laikā var kļūt divreiz smagāks. Viens no veidiem, kā kopt spilvenu, ir regulāri to ielikt veļas mazgājamajā mašīnā. Spilvenu vajadzētu izmest ārā, ja, salokot uz pusēm, tas tā arī paliek un neatkrīt atpakaļ iepriekšējā formā.

5. Diemžēl arī gultā ir daudz putekļu ērcīšu un atmirušās ādas šūnu

Astoņus gadus vecs matracis satur vairāk nekā 4.5 kg atmirušās ādas. Lai to iztīrītu, izmanto speciālu, mēbelēm paredzētu, putekļu sūcēja uzgali un tā varēsi piekļūt grūtāk aizsniedzamām vietām.

6. Pidžamā arī ir daudz riebīgu baktēriju.

“Ergoflex” matraču ražošanas uzņēmuma aptaujā tika noskaidrots, ka vidējais rādītājs, cik ilgi sievietes velk vienu pidžamu, ir 17 naktis pēc kārtas. Tā kā ķermenis atbrīvojas no atmirušajām ādas šūnām diezgan ātri, tajās sāk uzkrāties dažādi mikroorganismi un baktērijas. Lai no tā izvairītos, izmazgā savas nakts drēbes ik pēc trim dienām.

7. Guļot gultā, cilvēki izdala gandrīz 100 l sviedru viena gada laikā

Tas, kas telpā ar augstu gaisa mitruma līmeni ir ideāla vieta, kur vairoties dažādām sēnītēm, mums ir vienkārši nepatīkamas smakas. To var novērst, apsmidzinot matraci ar speciāliem līdzekļiem, kas nogalina nepatīkamu aromātu izraisošas baktērijas.

8. Veca kosmētika satur bīstami daudz baktēriju

Zinātnieki no Londonas Metropolitēna Universitātes testēja produktus, kuriem ir beidzies derīguma termiņš, un vidēji vienā no pieciem produktiem atrada kaitīgas baktērijas. Tas ir tikai vēl viens iemesls izmest ārā kosmētiku, ja tai ir beidzies derīguma termiņš.

9. Vīrusi var izdzīvot uz durvju rokturiem līdz pat 48 stundām

Ja kāds no taviem ģimenes locekļiem ir slims, tad arī tu vari saslimt pat divas dienas pēc tam, kad viņš ir atstājis baciļus uz kādas virsmas. Tāpēc ir ieteicams lietot dezinficējošu līdzekli, ko var uzsmidzināt uz virsmām.

10. Guļot kopā ar mājdzīvnieku, tu var saslimt, kā arī iegūt kādu parazītu

Eksperti uzskata, ka tuvs kontakts ar mājdzīvnieku var radīt infekcijas risku. Tāpēc biežāk nekā reizi nedēļā vajadzētu izmazgāt gultas veļu vai arī noteikt zināmas robežas saskarsmē ar pūkainajiem mīluļiem.

Leave a Comment