10 populāri pārtikas produkti, kuri bieži vien ir pārbagāti ar kaitīgām E-vielām

1. Košļājamā gumija, konfektes

Šos produktus diez vai vispār var nosaukt par pārtiku, jo tie sastāv galvenokārt no pārtikas piedevām, saldinātājiem un cukura aizvietotājiem, stabilizatoriem, recinātājiem un biezinātājiem, emulgatoriem, antioksidantiem un pārtikas krāsvielām. Košļājamā gumija sastāv gandrīz tikai no pārtikas piedevām. Saldumi, atkarībā no veida, satur nedaudz mazāk pārtikas piedevu. Košļājamā gumija un konfektes ir ļoti populāras, jo īpaši bērnu vidū, un, protams, ir pelnījušas ierindoties vispopulārākās kaitīgās pārtikas sarakstā.

Iespējamās problēmas: šie pārtikas produkti var izraisīt gremošanas traucējumus, dehidratāciju, nieru un aknu Sli**bas, nierakmeņu slimību, kuņģa un zarnu trakta Sli**bas, alerģiskas reakcijas, ādas Sli**bas, paaugstinātu holesterīna līmeni asinīs, demenci.

2. Vārītas desas, cīsiņi, sardeles

Šie ir vieni no viskaitīgākajiem gaļas ēdieniem, tie satur kaitīgas vielas (vai dažas no tām – atkarībā no produkta): konservantus, stabilizatorus, biezinātājus, emulgatorus, antioksidantus, krāsvielas, aromatizētājus, garšas pastiprinātājus. Turklāt desas, sardeles un cīsiņi satur līdz 80% transgēno soju, kura, lai gan neattiecas uz pārtikas piedevu tēmu, arī ir visai bīstams produkts. Par “galvenās” desu sastāvdaļas – gaļas – kvalitāti būtu vēl atsevišķa tēma.

Iespējamās problēmas: vēzis, kuņģa-zarnu trakta Sli**bas, redzes traucējumi, slikta dūša, caureja, galvassāpes, alerģija. Antioksidanti nogalina derīgo mikrofloru, tādēļ var rasties dažādas Sli**bas un gremošanas traucējumi. Pārtikas krāsvielas un stabilizatori provocē ļaundabīgo audzēju rašanos un attīstību.

3. Kūpināta gaļa un zivis, kūpinātas, žāvētas un pusžāvētas desas

Šie pārtikas produkti kaitīguma ziņā pārspēj iepriekšējos – vārītās desas un sardeles. Tos bez pārspīlējuma var saukt par viskaitīgākajiem gaļas produktiem. Satur konservantus, stabilizatorus, biezinātājus, emulgatorus, antioksidantus, krāsvielas, garšas pastiprinātājus.

Iespējamās problēmas: tās pašas, kas jau nosauktas pie vārītiem gaļas produktiem. Turklāt, pusžāvētās un žāvētās desas kaitē aizkuņģa dziedzerim, paaugstina holesterīna līmeni asinīs, kā rezultātā noslogo sirds un As**svadu sistēmu.

4. Jogurts

Pateicoties reklāmai, mums radies priekšstats, ka jogurts ir gandrīz visnoderīgākais no piena produktiem. Tomēr tie ir iekļauti desmit viskaitīgāko produktu sarakstā, jo satur stabilizatorus, biezinātājus, antioksidantus un aromatizētājus.

Iespējamās problēmas: vēzis (pat citronskābe, kuru satur jogurts, lielās devās ir ar kancerogēnu iedarbību), alerģijas, aizkuņģa dziedzera Sli**bas.

5. Čipsi un frī kartupeļi

Šie produkti satur stabilizatorus un aromatizētājus (garšas pastiprinātājus). Kartupeļu frī ātrās ēdināšanas restorānos tiek cepti daudzreiz izmantotā eļļā, kas noved pie kancerogēnu vielu veidošanās. Arī čipsu ražošanas process noved pie kancerogēno sintētisko tauku un citu kancerogēnu vielu veidošanās. Liels daudzums kancerogēnu vielu padara šos pārtikas produktus īpaši kaitīgus.

Iespējamās problēmas: vēzis (saistībā ar bīstamu daudzumu kancerogēnu), “ķīniešu restorāna sindroms” (galvassāpes, sejas piesarkums, svīšana, smaguma sajūta utt.) un citas Sli**bas (precīza čipsu visu pārtikas piedevu ietekme vēl nav izpētīta).

Lasi vēl: Cukurs – tas ir kaitīgi! Kā piecās dienās atbrīvoties no šīs atkarības

6. Saldējums

Saldējums var arī nesaturēt pārtikas piedevas. Bet daudz veidu saldējumi satur šādas kaitīgas piedevas: pārtikas krāsvielas, stabilizatorus, biezinātājus, emulgatorus, garšas pastiprinātājus. Saldējums ar šīm piedevām pelnīti iekļauts 10 viskaitīgāko pārtikas produktu sarakstā.

Iespējamās problēmas: vēzis, aknu un nieru Sli**bas, gremošanas traucējumi, palēnināta vielmaiņa organismā, redzes traucējumi, galvassāpes, nieze, nemiers, miega traucējumi.

7. Dzērieni

Visbīstamākie – bezalkoholiskie gāzēti dzērieni, enerģijas dzērieni. Tāpat kā košļājamo gumiju tos ir grūti pat nosaukt par pārtiku. Negāzētie parasti satur mazāk kaitīgo pārtikas piedevu. Papildus risks – kaitīgās vielas iedzerot absorbējas ātrāk un vieglāk, nekā apēdot. Visbīstamākās piedevas, kas atrodamas dažādos dzērienos: sintētiski saldinātāji, pārtikas konservanti, emulgatori, aromatizētāji.

Iespējamās problēmas: vēzis, aknu ciroze, sirds funkcijas pasliktināšanās, alerģiskas reakcijas, u.c. Pārmērīga enerģijas dzērienu lietošana noved pie nervu sistēmas novājināšanās.

8. Mērces

Daudzas mērces satur: pārtikas konservantus, stabilizatorus, biezinātājus, emulgatorus, krāsvielas, garšas pastiprinātājus u.c. Mērces, ko lieto kā piedevas, var pārvērst jebkuru veselīgu pārtiku kaitīgā.

Iespējamās problēmas: atkarībā no sastāva var izraisīt visas uzskaitītās Sli**bas citās kategorijās.

9. Sausiņi

Sausiņi parasti sastāv no dažādiem aromatizētājiem un pārtikas krāsvielām. Var ietvert arī citas kaitīgas piedevas.

Iespējamās problēmas: redzes pasliktināšanās, As**sspiediena svārstības, kuņģa darbības traucējumi, alerģiskas reakcijas.

10. Šokolāde

Luxury Beauty

Lai atrastu šokolādi bez kaitīgām piedevām, būtu ļoti jāpapūlas. Tās sastāvs parasti ietver aromatizētājus, stabilizatorus, biezinātājus, emulgatorus, konservantus.

Iespējamās problēmas: vēzis, alerģijas un daudz kas cits.

Leave a Comment