15 veidi, kā ātri tikt pāri kārei pēc našķiem

1. Dodies pastaigā!

Jaunā žurnāla „PLOS ONE” pētījumā ir atklāts, ka skrejceliņa izmantošana 15 minūtes ievērojami palielina iespēju, ka varēsi atteikties no cukuraina našķa. Tas ir arī jaunākais pētījums, kurā ierosināts, ka īss, vidēji intensīvs treniņš var palīdzēt regulēt cilvēku uzņemto ēdiena daudzumu, tādēļ dodies pastaigā un kusties!

2. Sajauc ūdeni ar atsvaidzinošām sastāvdaļām!

Glāze ūdens, kurā iejauktas tādas sastāvdaļas kā piparmētras, gurķis, baziliks, pat granātābols, ir atsvaidzinošs un var remdēt kāri pēc ēdiena bez jebkādām kalorijām. Tikai izvairies no dzērieniem, kas ir mākslīgi saldināti. Dažos pētījumos ir atklāts, ka tie padara kāri pēc cukura vēl izteiktāku.

3. Uzspēlē videospēli!

Beidzot vārdu spēlei „Words With Friends” varētu būt īsts pielietojums. Pētnieki, kas gatavo rakstus žurnālam „Obesity”, aplūkoja divas grupas kārdinājumu māktu pētījuma dalībnieku. Vienai grupai lika spēlēt tetri; otra grupa raudzījās, kā ielādējās datora programma. Beigās tetra grupa teica, ka ievērojami samazinājusies viņu kāre pēc našķiem. Videospēles vizuālā uztvere iespējams nomāca prātā veidojošos kārotā ēdiena attēlu, tā prātoja pētnieki. Citiem vārdien sakot – kas prom no acīm, tas ārā no prāta.

4. Dzer ingvera tēju!

Ingvers ir tradicionāls aukslēju attīrītājs, kas palīdz cīnīties pret nogurdinošo kāri pēc kaut kā salda, un tas var palīdzēt arī tikt vaļā no kāres pēc cukura. Iemet dažas ingvera un citrona šķēles karstā ūdenī vai pagatavo ingvera tēju.

5. Ieturi pātraukumu!

Piestāj pie kolēģa galda, lai paklačotos, nomazgā traukus, pabeidz rakstīt e-pastu, piezvani savai mammai. Nomainoties apkārtnei un nodarbinot sevi ar vienkāršu uzdevumu, tu vari pārbaudīt, vai tava kāre pēc saldumiem nav radusies tikai aiz garlaicības (šādā gadījumā tā visticamāk, ka pazudīs), apgalvo uztura speciāliste, sertificēta dietoloģe Megija Mūna.

6. Izdzer glāzi ūdens!

Mēs bieži jaucam izsalkumu ar slāpēm un vēlamies kaut ko apēst, kad mums trūkst ūdens. Pietiks ar 350 mililitru lielu ūdens glāzi, lai pieliktu punktu jebkurai kārei pēc ēdiena.

7. Viegli uzsit sev pa pieri!

Tas izskatīsies jocīgi, bet acīmredzot tas darbojas – pētījumā, ar kuru iepazīstināja pagājušajā gadā Korpulences biedrības (Obesity Society) ikgadējā sanāksmē, atklājās, ka viegli sitot pa pieri 30 sekundes, var samazināt intensitāte kārei pēc našķiem, kā arī var tikt izdzēsts kārotā ēdiena attēls no smadzenēm.

8. Košļā košļājamo gumiju!

Cilvēki, kuri košļā cukuru nesaturošu košļājamo gumiju trīs stundu laikā pēc pusdienām, ziņoja, ka viņi juta mazāku izsalkumu un kāri pēc našķiem. Viņi jutās arī enerģiskāki – un kā jau visi, kas pieredzējuši nespēku pulksten trijos pēcpusdienā, zina, ka nogurumā pateikt „nē” kārdinājumam ir ļoti grūti.

9. Iedomājies sevi ēdam ikreiz, kad tīko pēc našķiem!

Lai cik dīvani tas nešķistu, tā ir patiesība. Sacīšana sev, lai neēd to, ko tu tik traki kāro, visticamāk liks tev to vēlēties vēl vairāk (patiesība), tādēļ žurnālā „Appetite” publicētā pētījumā ir ieteikts iztēloties prātā attēlu ar sevi to ēdam – un savā galvā izspēlējot šo ainu atkal un atkal – varētu atbrīvoties no šīs kāres.

10. Sajūti jasmīna smaržu!

Turi savā somiņā nelielu pudelīti ar šo ziedu smaržu; tai piemīt spēks kontrolēt tavu apetīti, kā tas ir minēts kādā austrāliešu pētījumā. Pētnieki palūdza 67 sievietēm- koledžas studentēm apskatīt bildes ar šokolādes ēdieniem, lai iedvestu kāri pēc šokolādes. Tad viņi lika sievietēm pasmaržot jasmīnu, zaļu ābolu vai ūdeni. Tikai jasmīns ievērojami samazināja studenšu vēlmi pēc saldumiem.

11. Laiks snaudai

Daži pētījumi naktsmiega trūkumu saista ar zemāku pretestību pret neveselīgu pārtiku. Paturot šo prātā, tavu kāri pēc našķiem varētu pastiprināt nogurums – tāpēc neliela atpūta varētu to uzveikt. Nogurums reizēm var tikt jaukts ar izsalkumu – 15 minūšu snauda vai pat neilgs klusuma brīdis ar aizvērtām acīm pie rakstāmgalda var līdzēt.

12. Našķojies ar proteīnu un šķiedrvielu saturošiem ēdieniem!

Pārtikas produkti, kas satur abas šīs uzturvielas, ir gan barojoši, gan sniedz enerģiju, kā arī tavam organismam ir nepieciešams kāds laiciņš, lai tos sagremotu, līdz ar to tie tevī uzturas ilgāk. Rieksti kā pistācijas vai mandeles satur daudz olbaltumvielu un šķiedrvielu, un tie var apturēt kāri pēc našķiem un pat pēc pilnīgi atšķirīgiem ēdieniem.

13. Ieēd nedaudz to, ko tu kāro – un kaut ko veselīgu reizē ar to!

Pētījumā atklājies, ka, apēdot nelielu gabaliņu sava kārotā ēdiena un pamatīgi to papildinot ar kaut ko daudz barojošāku – tu vari remdēt savu izsalkumu. Svarīgi ir saglabāt nelielas porcijas, ēst lēnām, patiešām koncetrēties uz ēdienu un varbūt malkot klāt arī ūdeni.

14. Domā par nākotni!

Lai vai cik jocīgi tas nešķistu, bet savu domu novēršana šādā brīdī var palīdzēt rīkoties veselīgāk saskaņā ar pētījumu, kas veikts Delavēras Universitātē.

15. Dari kaut ko nomierinošu!

Tā kā ir pierādīts, ka stress pastiprina kāri pēc našķiem, dažu minūšu atvēlēšana tam, lai pastieptos, meditētu vai vienkārši atpūstos, varētu palīdzēt tev uzveikt vēlmi pielikt pilnu māgu ar to, kas atrodas tev acu priekšā.

Avots: www.womenshealthmag.com

Leave a Comment