5 lietas, kas tev noteikti būtu jāzina par prezervatīviem

 

1. Katru gadu 18 no 100 sievietēm paliek stāvoklī, jo nepareizi lietoja prezervatīvus

Prezervatīvu efektivitāte ir 98%, bet tikai tad, ja tos lieto pareizi. Diemžēl daudzi to nezina. Prezervatīvs ir jāuzvelk pirms tas saskaras ar vagīnu. Vīriešiem sperma izdalās gan pirms, gan pēc ejakulācijas, un tā var pārnēsāt seksuāli transmisīvās Sli**bas, kā arī veicināt grūtniecības iestāšanos. Īpaši jāuzmanās ir arī attaisot prezervatīva iepakojumu, lai to neieplēstu, kā arī katrā dzimumakta reizē ir jālieto jauns prezervatīvs. Neaizmirsti ari izlasīt lietošanas instrukciju, kas nāk līdzi iepakojumā. Tas prasīs tikai dažas minūtes, bet tu vismaz zināsi, kā to lietot pareizi.

2. Modernie un smaržīgie prezervatīvi ne vienmēr pasargā no grūtniecības un STS

Piemēram, rozā prezervatīvi ar arbūzu smaržu nav tā vērti, lai par tiem tērētu milzu naudu. Dažreiz tie pat nav paredzēti aizsardzībai, lai gan uz iepakojuma var izlasīt tādu informāciju. Parasti vislabākie prezervatīvi ir nevis tie, ko redzi reklāmās, bet tie, kuriem ir visaugstākie efektivitātes rādītāji aizsardzībā pret STS un nevēlamu grūtniecību.

3. Ja tev vai tavam partnerim ir alerģija pret lateksu, tad labāk izvēlies sieviešu prezervatīvus nevis dabiskos jeb tā sauktos “jērādas” prezervatīvus

Daudzi cilvēki, kuri ir alerģiski pret lateksu, izvēlas tieši šādus prezervatīvus, kas gatavoti no dzīvnieku valsts produktiem, taču tas nav labākais risinājums. Tie diezgan labi pasargā no neplānotas grūtniecības un bakteriālām infekcijām, piemēram, hlamīdiju infekcijas vai sifilisa, tomēr tie nav tik efektīvi kā lateksa vai poliuretāna prezervatīvi. Labāk izmēģini poliuretāna sieviešu prezervatīvu, kas garantē 95% aizsardzību un samazina infekciju risku. Sieviešu prezervatīviem abos galos ir elastīgi gredzeni. Vienu galu pirms dzimumakta ievieto dziļi makstī, un gredzens to notur vietā, bet otrs gals paliek ārpusē.

4. Prezervatīvs ir vajadzīgs arī tad, ja tava partnere ir meitene

Protams, šādos gadījumos nav jāuztraucas par grūtniecības iestāšanos, bet tik un tā ir sevi jāpasargā no STS, un dažos gadījumos var inficēties, nodarbojoties ar orālo seksu. Inficēšanās risku var mazināt ar īpašu mutes aizsargplēvi, kas neļauj saskarties ķermeņu šķidrumiem un ādai. Aizsargplēves vietā var izmantot arī pārgrieztu prezervatīvu.

5. Ja partneris apgalvo, ka sekss lietojot prezervatīvu ir pilnīgi citādāks, tad sagatavo argumentējošu atbildi

Lai arī sajūtas, lietojot prezervatīvu, tik tiešām ir atšķirīgas, tām nevajadzētu tik ļoti ietekmēt pašu procesu. Pajautā, vai viņš jūt, kad pārplīst prezervatīvs. Atbilde visticamāk būs  – nē. Ja puisis izdomā attaisnojumus, lai nelietotu prezervatīvu, tad viņš tevi pietiekoši labi nerespektē. Patiesībā daudzas sievietes un vīrieši ir atzinuši, ka sekss lietojot prezervatīvu ir pat labāks nekā bez tā, jo tad var pilnībā koncentrēties uz notiekošo un neuztraukties par iespējamu grūtniecību vai kādām slimībām. Tavai un partnera Vese***ai būtu jābūt prioritātei, tāpēc liec viņam saprast, ka tu nepiekritīsi seksam bez izsargāšanās.

 

Leave a Comment