7 kļūdas, kas zāles pārvērš par īstu indi

Jūsu vecumam neatbilstošu medikamentu lietošana

Ja Jums ir hroniska saslimšana, kuras ārstēšanai nepieciešami pastāvīgi vai ilgstoši lietojami medikamenti, atcerieties, ka daudzi jauniešiem piemēroti medikamenti ir bīstami gados vecākiem cilvēkiem. Un ir vērts konsultēties ar savu ārstu, ja tuvojas 65 gadu vecuma sasniegšana – iespējams, labāk būtu aizstāt dažus no ierastajiem medikamentiem ar tādiem, kas ir drošāki jūsu vecuma cilvēkiem.

Medikamentu kombinēšana ar nepiemērotiem pārtikas produktiem un dzērieniem

Dažus parastus un nekaitīgus pārtikas produktus nevajadzētu kombinēt ar parastiem medikamentiem: piemēram, no greipfrūtiem labāk izvairīties, ja lietojat statīnus, bet no asinszāles tējas vajadzētu izvairīties, ja lietojat hormonālos kontracepcijas līdzekļus. Pārbaudiet to produktu sarakstu, kas atceļ zāļu iedarbību – un lieki neriskējiet!

Paši mainiet devu

Jebkuras zāļu devas izmaiņas drīkst veikt tikai pēc konsultēšanās ar ārstu. Pat ja Jums šķiet, ka zāles iedarbojas pārāk vāji vai pārāk spēcīgi, nekad nelemjiet palielināt vai samazināt devu pašu spēkiem. Daudzām zālēm ir kumulatīva iedarbība, tāpēc, palielinot devu, var rasties pārdozēšana – vai smagas blakusparādības.

Neņemiet vērā blakusparādības

Jums nevajadzētu pieļaut blakusparādības, cerot, ka tās izzudīs pašas no sevis. Pastāstiet ārstam par saviem simptomiem un lūdziet citu medikamentu, kas jums labāk iedarbosies.

 

Leave a Comment