9 lietas, kuras tev jāzina, pirms uzsāc attiecības ar sarkastisku cilvēku

  1. Tev vajadzēs “biezu ādu”

Vissvarīgākais ir neuztvert mūsu jokus personīgi. Ja tu nezini, vai mēs jokojam, labāk pieņemt, ka mēs jokojam. Mēs tur neko nevar darīt, mēs esam asprāši – mūsu smadzenes ir vienkārši pārāk lielas.

 

  1. Tev pašam jābūt diezgan lielam gudrītim, lai būtu kopā ar tādu cilvēku

Spēja saprast sarkasmu ir atkarīga no rūpīgi saskaņotas izziņas spēju sekvences specifiskās smadzeņu daļās. Zinātnieki ir novērojuši smadzeņu elektrisko aktivitāti brīvprātīgajiem, liekot saskarties ar sarkasma elementiem. Pētījumā ir atklājies, ka smadzenēm jāstrādā daudz aktīvāk, lai saprastu sarkasmu. Patiesībā pastāv trīs posmu nervu ceļš mūsu smadzenēs, kas dod mums iespēju saprast ironiju.

Pētījumā, kas veikts ar augstskolas studentu palīdzību, viņiem lika klausīties telekompānijas uzņēmuma klientu apkalpošanas līnijas sūdzības. Rezultātos atklājās, ka studentiem, kuri atpazina sarkasmu, bija labāk attīstīta „prāta (domāšanas) teorija” – spēja redzēt pāri vārdu burtiskajai nozīmei un saprast, ka runātājs varētu ar savu sacīto domāt pavisam ko citu.

 

  1. Mēs gribam, lai tu kod pretī

Mēs kožam, bet tu arī vari kost pretī. Patiesībā mums tas patīk. Mēs esam sarkastiski ar saviem draugiem, jo vēlamies satuvināties, nevis tāpēc, ka esam ļauni. Par katru mūsu „ļauno” joku, mums ir pretī piecas jaukas lietas, ko tev pateikt.

 

  1. Mēs padarīsim tevi gudrāku, patiešām

Kā Ričards Čins no žurnāla „Smithsonian” paskaidro, sarkasms pieprasa „garīgas vingrošanas” sistēmu. Sarkastiski, satīriski vai ironiski izteikumi liek smadzenēm „domāt pāri vārdu burtiskajai nozīmei un saprast, ka runātājs varētu ar savu sacīto domāt pavisam ko citu.” Pētījumā atklājas, ka bieža saskare ar sarkasmu veicina radošu problēmu risināšanu. Tāpēc, laikam ejot, palielinātais izzināšanas spēju patēriņš netiek šķiests velti.

Tas nozīmē, ka mēs liksim tavām smadzenēm papūlēties. Čins apraksta aktīvu sarkasma izmantošanu kā „garīgu vingrojumu” veidu. Tas ir tāpat, kā trenēt savus muskuļus. Ja dienā veic 50 atspiedienus, laika gaitā tavas rokas kļūs muskuļotas. Sarkasms kā „garīgu vingrinājumu” vai „garīgas vingrošanas” veids funkcionē līdzīgi, padarot tavas smadzenes arī „muskuļotākas”.

 

  1. Zem mūsu cietās čaulas mēs esam mīksti un saldi

Mēs esam tik sarkastiski tikai un vienīgi tāpēc, ka mēs esam pārsteidzoši biezi un ar ļoti daudziem jūtu slāņiem, un tā kā mēs esam tik sasodīti gudri mūsu smadzenes eksplodēs, ja vien mēs tās regulāri nevingrināsim. Mēs patiesībā esam pārlieku jūtīgi un mīloši aiz visas tās ironijas. Mēs tur neko nevaram darīt – mūsu runas pamatelements ir sarkasms. Būt saldam mums ir patiešām grūti. Tāpēc, kad mēs kļūstam nopietni, pievērs uzmanību. (Vai paturi to atmiņās vai dari kaut ko citu).

Leave a Comment