Vitamīni dārzeņos un augļos noārdās ne tikai ilgstošas uzglabāšanas laikā. Jo ilgāk ēdienu gatavo, jo mazāk tajā vitamīnu.
Neatkarīgi no tā, vāram zupu, vai gatavojam sautējumu, C vitamīna zudums ir aptuveni 40-60%, bet karotīna un B grupas vitamīnu daudzums samazinās par 10-15%. Dārzeņu miza vērtīgās vielas aizsargā. Ja kartupeļus vāra ar visu mizu vai sautē tvaikos, C vitamīna zudums būs tikai 30%. Toties ja kartupeļi paredzēti biezenim, tos parasti vāra ilgāk. C vitamīna zudums tad jau sasniedz 80%, bet pārējo vitamīnu daudzums samazinās par 20-30%.
Tālab, lai saglabātu vitamīnus, jāizvēlas pareizs gatavošanas režīms, dārzeņi liekami tikai verdošā ūdenī un jāvāra zem vāciņa.
Šķir nākamo lapu un uzzini, kas jāņem vērā, gatavojot kartupeļu ēdienus!