9 padomi, lai izdotos gardi un veselīgi kartupeļu ēdieni

kartupeli
Vitamīni dārzeņos un augļos noārdās ne tikai ilgstošas uzglabāšanas laikā. Jo ilgāk ēdienu gatavo, jo mazāk tajā vitamīnu.

Neatkarīgi no tā, vāram zupu, vai gatavojam sautējumu, C vitamīna zudums ir aptuveni 40-60%, bet karotīna un B grupas vitamīnu daudzums samazinās par 10-15%. Dārzeņu miza vērtīgās vielas aizsargā. Ja kartupeļus vāra ar visu mizu vai sautē tvaikos, C vitamīna zudums būs tikai 30%. Toties ja kartupeļi paredzēti biezenim, tos parasti vāra ilgāk. C vitamīna zudums tad jau sasniedz 80%, bet pārējo vitamīnu daudzums samazinās par 20-30%.

Tālab, lai saglabātu vitamīnus, jāizvēlas pareizs gatavošanas režīms, dārzeņi liekami tikai verdošā ūdenī un jāvāra zem vāciņa.

Šķir nākamo lapu un uzzini, kas jāņem vērā, gatavojot kartupeļu ēdienus!

Leave a Comment