Pašu gatavota majonēze: Par to, kā īsti radusies majonēze, ir dažādas versijas.
Viens stāsts ir par to, ka XVIII gs. kara laikā angļi aplenkuši Majonas pilsētu. Frančiem izbeigušies pārtikas krājumi. Atlikusi tikai olīveļļa un tītara olas, no kurām pavārs gatavojis omletes, kas jau apnikušas. Karavīri sākuši protestēt. Pavārs meties eksperimentēt un pasniedzis mērci no olu dzeltenuma, olīveļļas, sāls, cukura un garšvielām.
Otra versija ir par kādu flotes pavāru, kurš brīdī, kad izbeidzies krējums, mēģinājis to aizstāt ar olām, kas sajauktas ar eļļu, kam pievienota citrona sula. Sātīgais pavārstiķis nosaukts tuvējās ostas Mahon vārdā.
Ja negribas nekādas leģendas, lai paliek tas, ka vārds majonēze cēlies no franču vārda moyen – dzeltenums.
Pašu gatavota majonēze: Taisām majonēzi paši!
Vajadzēs 2 olu dzeltenumus, 1 tējkaroti Dižonas sinepju, 1 tējkaroti baltvīna etiķa, 2 tējkarotes citrona sulas, 250 ml olīveļļas, sāli un baltos piparus pēc garšas. Visām sastāvdaļām jābūt istabas temperatūras!
Lasi arī: Mājās gatavots un veselīgs kečups – gandrīz mēli noriju
Olu dzeltenumus, sinepes un etiķi sajauc ar putojamo slotiņu. Piepilina eļļu un turpina putot, tad eļļu pamazām lej klāt tievā strūklā, nepārtraucot putošanu. Brīdī, kad masa sabiezē, pievieno citrona sulu, garšvielas un sāli. Majonēzi var gatavot arī ar blenderi.
Jums varētu arī interesēt vegāniskās majonēzes recepte: Majonēze bez olām: mājās gatavota majonēzes aizvietotāja recepte! SPIED ŠEIT, lai uzzinātu!
Avots:
1 ola, 1 tējk. cukurs, 0,5 tējk. sāls, 1 tējk. sinepes parastās, 2 tējk. citrona sula vai etiķis. Visu blenderē un pakāpeniski pievieno eļļu parasto. Jo vairāk eļļas, jo biezāka majonēze. Gatavošanas laiks – 1 minūte.