Kas ir garīgā higiēna un kāpēc tā ir tik svarīga?

Mūsu dzīvē ir higiēnas ieradumi, kurus mēs uzskatām par pašsaprotamiem, piemēram, roku mazgāšana, zobu tīrīšana. Tas viss ļauj mums saglabāt fizisko. Taču mums ir jārūpējas arī par garīgo higiēnu.

Kas ir šī parādība un kāpēc tā ir tik svarīga, skaidro Instagram garīgās labsajūtas portāls Meclee.

Kas ir garīgā higiēna un kāpēc tā ir tik svarīga

Nereti mēs atstājam novārtā ieradumus, kas uztur mūsu garīgo labsajūtas , t. i., mūsu garīgo higiēnu. Rezultātā mūs piemeklē, pēkšņi emociju uzplūdi, aizkaitinājums.

Ir ļoti svarīgi attīstīt garīgās higiēnas kultūru, jo ikviens vēlas dzīvot psiholoģiski  stiprā sabiedrībā.

Par garīgās higiēnas nozīmi tiek runāts salīdzinoši nesen, taču tā kļūst arvien svarīgāka. Un garīgā higiēna – prakse, kuras mērķis ir uzlabot  stāvokli, mazināt stresa izpausmes, stiprināt attiecības ar apkārtējiem un uzlabot dzīves kvalitāti. No šī virziena ir atkarīga ne tikai mūsu garīgā labsajūta, bet arī labklājība un ilgmūžība.

Garīgās higiēnas pamatā ir prasmes rūpēties par sevi, sākot ar fiziskajām vajadzībām: pietiekams miegs, ūdens līdzsvars, regulārs uzturs, kas atbilst organisma vajadzībām, un fiziskās aktivitātes.

Dažkārt mēs pierodam paciest fizisku diskomfortu un darba vai citu uzdevumu dēļ atstājam novārtā fizisko aktivitāti. Ir svarīgi pievērst uzmanību sava ķermeņa signāliem un iemācīties attiecīgi reaģēt, apmierinot savas fiziskās vajadzības. Ja tas nenotiek, garīgo labsajūtu nav iespējams saglabāt.

Vēl viena svarīga prasme ir spēja atgriezties tagadnē šeit un tagad, izmantojot meditāciju, elpošanas prakses, apzinātību vai vienkārši pauzes dienas laikā, kad pāriet no domām un uzdevumiem uz sevi attiecīgajā brīdī.

Šādā veidā jūs varat rast labāku kontaktu ar sevi, labāk izzināt savas patiesās vajadzības un emocijas un izbaudīt dzīvi tad, kad tā notiek – tagad. Ieviesiet ieradumu pievērst sev uzmanību vismaz dažas minūtes dienā.

Lasi vēl: Vecās lietas un mēbeles, kas jāizmet pirms Jaunā gada, lai atbrīvotos no visām problēmām

Nākamais aspekts ir apzināties savas emocijas, izdzīvot un paust tās, nevis ignorēt, apklusināt vai apspiest savas jūtas. Šeit noderēs ieradums rakstīt dienasgrāmatu, praktizēt veselīgu komunikāciju, zināt savus spriedzes punktus un strādāt ar tiem terapijā utt. Visiem šiem pasākumiem ir kopīga ideja: jūsu emocijas ir svarīgas, jums ir tiesības tās izjust un paust.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment