Garšīga zirņu zupa armēņu kazanā ar bekonu un sīpoliem

Ja esat devies uz pikniku, lai kādu laiku izbaudītu pusdienas dabā, jums noteikti noderēs šī zirņu zupas recepte afgāņu kazanā 

Tā iznāk ļoti smaržīga, sātīga, garšīga – kāpēc par to stāstīt, ja varat to pagatavot un nobaudīt paši? Noteikti pagatavojiet – apcepiet speķa gabaliņus, līdz tie kļūst kraukšķīgi, lai vēlāk tos pievienotu zupas šķīvim – jūs to nenožēlosiet! Precīzas sastāvdaļas atradīsi raksta beigās.

Gatavošanas instrukcija soli pa solim:

Sagrieziet speķi uz pusēm. Lieciet to katlā, kas uzkarsēts uz liela karstuma. Sīpolu un burkānus sagriež kubiņos. Sajauciet speķi, lai tas būtu vēlamajā stāvoklī – sīpoliem jābūt kraukšķīgiem. Speķis izdala daudz tauku, tāpēc eļļa cepšanai nav nepieciešama.

Izņemiet sīpolus, katliņā ielejiet augu eļļu un ievietojiet ķiplokus un burkānus. Apcep apmēram piecas minūtes, pievienojot nedaudz maltu melno piparu. Tad liek veselu gabalu kūpinātu ribiņu un pārlej ar zirņiem.

Kartupeļus sagriež lielos kubiņos un arī tos liek katlā. Neaizmirstiet par pipariem un sāli, kā arī lauru lapu – ir pienācis laiks tos ievietot.

Ielej ūdeni – ne vairāk kā 2/3 katla. Neko nemaisiet, katlu pārklājiet ar vāku. Un pēc vārīšanas turiet apmēram stundu uz vidējas uguns (tad katla vārsti sāk darboties). Zupai jāvārās apmēram trīsdesmit minūtes.

Katla vārstus neatveriet. Atveriet vāku, izņemiet ribiņas. Sīki sagriež garšaugus un ķiplokus, liek tos zupā, samaisa.

 

Aizveriet vāku vēl uz 10 minūtēm – ļaujiet ēdienam ievilkties un sastāvdaļām “saplūst”. No ribiņām sagriež gaļu, pievieno to traukā ar zupu.
Kāda garša! Fantastiska! Ķiploki, garšaugi un kūpināta gaļa… ideāla kombinācija! Neticami barojoša zupa, kuru grūti pagatavot bez garšīgu vai negaršīgu.

Lasi vēl: 4 zupas, kas pārsteidz ar to pagatavošanas veidu

Sastāvdaļas:

kūpināts speķis – 200 g
sīpols – 1 gab.
augu (ne olīveļļa, bet rafinēta) eļļa – 2-3 ēd.k.
neapstrādāti burkāni (vidēja lieluma) – 2 gab.
malti melnie pipari – pēc garšas
kūpinātas ribiņas – 500 g
zirņi – 250 g
vidēja lieluma kartupeļi – 6 gab.
sāls (var izmantot jūras sāli ) – 1 ēd.k.
lauru lapa – 1-2 gab.
melnie pipari – 5-6 gab.
ķiploku daiviņas – 3-4
dilles – pēc garšas
pētersīļi – pēc garšas

Bagātīga kūpinātu gaļas garša, smarža un garša. Pagatavojiet to! Ļoti aktuāla zupa, īpaši ziemā, aukstajā gadalaikā – sasildīs ķermeni un prātu. Lai labi garšo!

Leave a Comment