4 zupas, kas pārsteidz ar to pagatavošanas veidu

Parādīšu ļoti interesantus zupu pagatavošanas veidus. Zupas ir ļoti vienkāršas, viegli pagatavojamas un garšīgas

Būs divas zupas, kuras visi zina, bet es tās pagatavoju neparastā veidā, lai paātrinātu gatavošanas procesu. Būs arī divas oriģinālas zupas. Visas šīs receptes paredzētas, lai atvieglotu pirmo ēdienu pagatavošanu un dažādotu ikdienas uzturu.

1. Ātra zupa ar frikadelēm

Es šajā receptē neizmantoju ierasto malto gaļu. Verdošā ūdenī lieku mazus kartupeļu kubiņus (no 4 gab. vidēja lieluma kartupeļiem), smalki sagrieztus sīpolus (1 sīpolu) un rupji sarīvētus burkānus (1 gab.). Katla tilpums ir 3 litri. Pēc vārīšanas nepieciešams vārīt 10 minūtes, noņemt putas, sālīt un piebērt piparus.

Ātrai un ērtai zupas pagatavošanai izmanto atdzesētas desiņas (2 gab., 400 g). Tās var iegādāties no jebkuras maltas gaļas, šodien man ir vistas desiņas. Desiņās ir garšvielas un sāls, tāpēc nav jāķeras pie maltas gaļas.

Kamēr dārzeņi gatavojas, desiņas atdala vienu no otras. Saspiežam daļu desas starp īkšķi un rādītājpirkstu un izspiežam nelielu daudzumu maltas gaļas. Rezultātā iegūst mazas, noapaļotas gaļas bumbiņas. No vienas desas pagatavo 19-20 kotletes (man no 2 desām iznāca 39 mazas frikadelītes).

Ievietojiet kotletes katliņā, pievienojiet lauru lapu un vāriet uz lēnas uguns apmēram 15 minūtes. Es dārzeņus necepu, maltajai gaļai izdalās tauki, un ar to pietiek.

Papildinu zupu ar sasmalcinātiem zaļumiem (dillēm, zaļajiem sīpollociņiem), pēc garšas pieberu sāli un noņemu no uguns. Zupa ar desiņu frikadelēm izdodas viegla, ātri pagatavojama, ar brīnišķīgu aromātu un garšu. Šādu zupu var gatavot ar prosu, vmazajiem makaroniem (tad bez kartupeļiem) un citiem dārzeņiem.

2. Gaļas zupa ar putraimiem

Putraimus sausā veidā pievienoju tieši bļodiņās pirms pasniegšanas. Produkti  noradīti 3 litriem zupas. Buljonu zupai var pagatavot iepriekš. Katlā liekam gaļu ar kauliem (800 g, man ir cūkgaļa), veselu sīpolu (2 gab.), veselu burkānu (1 gab.), ielejam ūdeni un vārām 1,5 stundas. Kad vārās, noņem putas, pievieno lauru lapu, sāli un piparus. Pēc 40 minūtēm burkānus izņem no buljona, atdzesē un sagriež kubiņos. Buljonu zupai var pagatavot no liellopa, vistas vai tītara gaļas, atšķiras vārīšanas laiks.

Kad buljons ir gatavs, porciju zupas šķīvjos (tilpums 0,5 litri) pievieno daudz sasmalcinātu garšaugu (dilles, zaļos sīpolus, pētersīļus) un vārītu burkānu kubiņus.

Putraimi, kas nav jāvāra, bet vienkārši jāpievieno bļodiņām – kuskuss. Šiem graudaugiem ir lieliska garša, tie ir gatavi bez vārīšanas 4-5 minūtēs, un tos nav nepieciešams skalot. Pievienojiet kuskusu bļodiņās (1 ēd.k. ar kaudzi).

Ielejiet karsto buljonu un atstājiet, kamēr mēs sasmalcinām cūkgaļu. Ieliek gaļas gabaliņus bļodiņās, un kuskusa zupa ir gatava. Tā ir viegla (bez ceptiem dārzeņiem), ne pārāk bieza, sātīga, smaržīga un ļoti garšīga. Kuskuss zupai piešķir īpašu garšu.

3. Zirņu zupa ar kūpinātu gaļu

Pat ja šādu zupu gatavosiet no pusgataviem zirņiem, zupa tik un tā ātri izvārīsies. Produkti norādīti 3 litriem zupas. Vārīšanai es pērku kūpinātu cūkgaļas krūtiņu ar kauliem (450 g). To sagriež mazos gabaliņos. Zupai izmantosim parastus šķeltos zirņus. Ielej 3 litru katlā nedaudz vairāk par pusi ūdens un uzkarsē.

Zirņus nomēra. Es ņemu 200 gramus zirņu, man patīk bieza zupa. Ja vēlamies, lai tā būtu šķidra, ņemam 150-170 g. Porcijās sadalītus zirņus ievietojam kafijas dzirnaviņās un pa daļām samaļam, bet ne miltos, lai paliek tādi kā putraimi. Tas ir vienkāršs paņēmiens, kas ļaus zirņiem ātri izvārīties.

Sasmalcinātos zirņus ielej karstā ūdenī, maisot ar karoti, lai nerastos gabaliņi. Tūlīt pievieno sasmalcinātus kartupeļus (3 vidēja lieluma kartupeļus) un vāra uz vidējas uguns 15 minūtes. Periodiski samaisa.

Kamēr kartupeļi un zirņi vārās, augu eļļā apcep (3 ēd.k.) smalki sagrieztus sīpolus (1 gab.) un rupji sarīvētus burkānus (1 gab.). Liek katlā kūpinātu gaļu, apceptus dārzeņus, pievieno lauru lapu, sāli, maltus piparus un vāra zupu vēl 20 minūtes. Periodiski samaisa.

Pēc 35 minūtēm sasmalcinātie zirņi būs pilnībā izvārīti. Zirņu zupu sālīt, pievienot sasmalcinātus zaļumus (zaļos sīpolus un dilles) un noņemt no katla. Ļaujiet zupai 5-10 minūtes nostāvēties zem vāka un pēc tam izlejiet šķīvjos. Zirņu zupa ar kūpinātu gaļu šādā veidā ātri iznāk. Tā ir sātīga, smaržīga un ļoti garšīga.

4. Ātrākā zupa ar liellopu gaļu

Katliņā uzkarsē ūdeni (1,6-1,7 litri). Kartupeļus (5 gab. vidēja lieluma), sīpolus (1 gab.) nomizo un smalki sagriež, burkānus (1 gab.) rupji sasmalcina. Ātrai zupai izmanto jēlu liellopa bekonu (to pārdod iepakojumā). Sagriež ļoti plānās šķēlēs, un tās ir ar taukiem. Liellopa bekonu var aizstāt ar cūkgaļas bekonu (arī tas ir ātrs un garšīgs). Bekonu, nesadalot sloksnēs, ātri sagriež salmiņos.

Dārzeņus un bekonu ievieto ūdenī (ar pirkstiem atdala gabaliņus vienu no otra). Pievieno katlam lauru lapu, sāli un iecienītākās garšvielas (man ir piparu maisījums). Pēc vārīšanās sākuma vāriet 15 minūtes (sākumā noņemiet putas, kas veidojas).

Lasi vēl: Brokastu variants “Neparastās olas”, īpašiem rītiem

Pēc 15 minūtēm visi dārzeņi kļūst mīksti, un plānajām liellopa gaļas šķēlītēm nepieciešams vēl mazāk laika nekā dārzeņiem. Pateicoties bekonam, zupā veidojas pietiekami daudz tauku, un dārzeņus nav nepieciešams papildus apcept eļļā. Pievieno daudz sasmalcinātu garšaugu (zaļos sīpollociņus un dilles), karsē 2 minūtes, un zupa ir gatava. Iznāk apmēram 3 litri.

Zupu ar liellopu gaļu ielej šķīvjos un uzreiz pasniedz. Pateicoties treknai liellopu gaļai, tā ir sātīga un bez dārzeņu apcepšanas. Zupas aromāts un garša ir brīnišķīga. Labu apetīti

Leave a Comment