Aukstā sezona ir laiks, kad jāpārskata ikdienas ēdienkarte. Samazināts dienasgaismas laiks, zema temperatūra un sezonālie laikapstākļi negatīvi ietekmē organisma aizsargfunkcijas, un palielinās nepieciešamība pēc vairāk uzturvielām, vitamīniem un minerālvielām
Turklāt aukstā laikā savā uzturā ir nepieciešams iekļaut karstus ēdienus, kas palīdz sasildīt un ilgstoši piesātināt organismu. Mēs izveidojām ziemas ēdienu recepšu izlasi.
1. Vistas zupa
Diez vai pasaulē ir kaut kas siltāks un mājīgāks par mājās gatavotu vistas zupu. Vistas buljons ātri sasilda, dod enerģiju un spēku, stiprina imunitāti.
2. Solyanka
Daudzām saimniecēm ir sava orģinālā recepte soljankas pagatavošanai. Zupu pēc mūsu receptes gatavo, izmantojot gaļas produktu sortimentu: liellopu gaļu, vistas gaļu, cūkgaļu, cūkgaļu, desu un šķiņķi. Lai piešķirtu patīkamu skābumu, pievieno olīvas un marinētus gurķus. Iespējams, soljanka ir pati ziemīgākā zupa!
3. Gulašs
Nacionālais ungāru ēdiens, kas ir lieliski piemērots aukstajai ziemai! Klasiskajā receptē gulašs ir bieza liellopa gaļas zupa ar dārzeņu un garšvielu piedevu. Mūsdienu interpretācijā tas ir otrs ēdiens no jebkura veida gaļas, kas tiek kombinēts ar dažādām piedevām un ir piemērots gan pusdienām, gan vakariņām.
4. Pelmeņi
Nelielas mīklas aploksnes ar pildījumu ir iecienītas visā pasaulē. Latvijā tie ir pelmeņi, Itālijā – ravioli, Gruzijā – khinkali, Ķīnā – vontoni, bet Japānā – gedza. Protams, vieglāk ir nopirkt to iepakojumu lielveikalā, taču daudz patīkamāk ir iepriecināt savus tuviniekus ar pašu gatavotu ēdienu. Pašdarināti pelmeņi ir brīnišķīga garša un visu sastāvdaļu svaiguma garantija.
5. Manti
Vidusāzijas, Turcijas, Krimas, Korejas, Baškortostānas, Mongolijas, Tatarstānas, Kirgizstānas, Kazahstānas un Uzbekistānas tautu tradicionāls ēdiens. Atšķirībā no pelmeņiem mantu gatavo tvaicētu. Kā pildījumu izmanto gaļu, pievienojot lielu daudzumu sīpolu, lai tie būtu sulīgi.
6. Pildīti kāposti (tīteņi)
Dažādās pasaules virtuvēs izplatīts ēdiens. Klasiskie pildītie kāposti tiek gatavoti uz maltas gaļas un rīsu bāzes. Pildījumu ietin kāpostu lapās un vāra tomātu mērcē. Mūsu receptē izmanto malto cūkgaļu, bet jūs to varat aizstāt ar liellopu gaļu, liellopu gaļu vai vistas gaļu.
7. Siltie salāti
Aukstajā sezonā ikdienas ēdienkarti var dažādot ar siltiem salātiem. Sātīga uzkoda no gaļas vai zivs ar dārzeņu un garšvielu piedevu. Ēdiens tiek dēvēts par siltu, jo viena no sastāvdaļām obligāti tiek pakļauta termiskai apstrādei un līdz pasniegšanai nav paguvis atdzist.
8. Aukstā gaļa
Tradicionāli tiek uzskatīts par ziemas ēdienu. Jau pats tā nosaukums atgādina par ziemas aukstumu. Ir daudz gatavošanas variantu, kā arī sastāvdaļu: no maigas vistas, tītara gaļas līdz liellopa muguras gabalam. Gaļas pamatnei pievieno dārzeņus un garšvielas.
Lasi vēl: Mīkstās un aromātiskās kanēļa bulciņas, kuras jo īpaši iecienījuši mazākie ēdāji
9. Cepetis
Kulinārijas vēsturnieki ir vienisprātis, ka cepeša pirmsākumi jāmeklē tālā pagātnē, kad cilvēks iemācījās cept gaļu. Dažādās valstīs šis aromātiskais un sātīgais ēdiens tiek interpretēts dažādi. Pagatavojiet savu versiju un iedvesmai izmantojiet mūsu recepšu izlasi.
10. Pīrāgi
Mājās ceptas maizes aromāts vienmēr asociējas ar mājīgumu un viesmīlību. Pastāv daudz pīrāgu un bulciņu recepšu, tos gatavo ar dažādiem pildījumiem: ar gaļu, zivīm, dārzeņiem, augļiem un ogām. Ieprieciniet savus tuviniekus ar gardiem pīrāgiem, kas pagatavoti pēc mūsu receptēm. Kādi ēdieni jums asociējas ar ziemu? Ko jūs gatavojat aukstajā sezonā?