Šis vieglais, gaisīgais deserts jau gadu desmitiem ir iepriecinājis saldum mīļus. Šīs gardās kūkas recepti padomju laikos patentēja kāda prestiža restorāna konditori
Aculiecinieki stāsta, ka uz šo gardumu veidojušās garas rindas, un pagatavošanas tehnoloģija ilgu laiku tika turēta stingrā slepenībā. Mūsu recepte ir pavisam vienkārša, un deserta garša neatpaliek no restorāna ēdiena. Precīzas sastāvdaļas atradīsi raksta beigās.
Veiciet sagatavošanas darbus:
Ievietojiet olas traukā un sakuliet ar mikseri, pievienojiet šķipsniņu sāls, kuļ ne ilgāk kā minūti. Pievienojiet cukuru un cepamo sodu, kas dzēsta ar etiķi, samaisiet un ielejiet augu eļļu. Vēlreiz saputo apmēram minūti. Atsevišķā bļodā samaisa kakao un izsijātus miltus, sauso maisījumu pa daļām pievieno olu maisījumam un viegli samaisa ar karoti.
Izklāj 22 cm diametra formu ar pergamenta papīru un izsmērē ar augu eļļu. Ielej mīklu veidnē un ieliec to cepeškrāsnī, kas iepriekš uzkarsēta līdz 180°C, uz 15-20 minūtēm.
Izņemiet gatavo biskvītu, uzmanīgi nogrieziet virsmu. Noņem pergamenta papīru no veidnes un atgriež garoziņu apakšā. Sānu malas pagaidām nenoņemiet – tās noderēs, kad biezpiena suflē sacietēs.
Lai sagatavotu biezpiena maisījumu, pārlej želatīnu ar aukstu ūdeni un atstāj to uzbriest.
50 g cukura; 50 g kakao;
3 ēd.k. augu eļļas bez smaržas;
50 ml ūdens;
30 g kukurūzas cietes
Ielej apmēram trešdaļu skāba krējuma biezpienā. Nepievienojiet visu uzreiz, citādi maisījums slikti sakulsies. Sajauc maisījumu ar blenderi, pakāpeniski pievienojot skābo krējumu līdz viendabīgai masai. Pievieno vanilīnu, nepārtraukti sitot ar mikseri, ievada želatīnu.
Atsevišķi sajauc cukuru un 4 ēd.k. auksta ūdens, liek uz lēnas uguns, karsē 3-4 minūtes, līdz izveidojas sīrups. Iepriekš atdzesētus baltumus ar šķipsniņu citronskābes saputo ar mikseri, līdz izveidojas stipras, stabilas putas. Ielejiet olu putās plānu sīrupa strūklu, nepārtraucot sitienu ar mikseri.
Ievietojiet baltuma pamatni biezpiena maisījumā, viegli maisot. Ar karoti iepildiet masu formā uz biskvīta, izlīdzinot virsmu ar lāpstiņu.
Liek kūku uz 1 stundu ledusskapī, līdz biezpiena un olbaltumvielu bāze sacietē.
Šajā laikā var sagatavot fondantu jeb šokolādes krēmu. Emaljētā bļodā saputojiet cukuru, dzeltenumus, ūdeni un augu eļļu. Pievieno kakao un cieti, uz lēnas uguns maisījumu karsē, līdz tas uzvārās.
Sastāvdaļas:
Mīklas pagatavošanai:
2 olas
šķipsniņa sāls
150 g miltu
150 g cukura
25 g kakao
1 tējkarote ābolu sidra etiķa
¼ tējk. ēdamkarotes dzeramās sodas
1 ēdamkarote augu eļļas bez smaržas
Lasi vēl: Sāļā karamele, kas derēs jebkuram jūsu desertam un padarīs to vēl baudāmāku
Biezpiena suflē pagatavošanai:
300 g biezpiena
450 ml 10% skāba krējuma
2 olu baltumi
150 g cukura
8 g vanilīna
20 g želatīna
50 ml atdzesēta vārīta ūdens
šķipsniņa citronskābes
Mīklai:
2 olu dzeltenumi
50 g cukura
50 g kakao
3 ēd.k. augu eļļas bez smaržas
50 ml ūdens
30 g kukurūzas cietes
Kad šokolādes krēms ir atdzisis, noņemiet kūku no veidnes, kurā kūka bija ievietota, un apsmērējiet desertu ar šokolādes maisījumu.
Liek ledusskapī uz 2 stundām, pēc vēlēšanās dekorē. Lai labi garšo!