Tagad kotletes es gatavoju tikai šādi turku stilā – pirkstus var aplaizīt cik garšīgi

Šo recepti atvedu no Turcijas, un tagad es gatavoju kotletes, kas kļuvu par īstiem favorītiem. Šis ēdiens ir izsmalcināts, tas ir īsts favorīts

Es šo recepti parādīju visiem saviem paziņām. Tagad arī viņi gatavo kotletes turku gaumē. Es viņiem parādīju, kā vienkārši un bez liekas rosības pagatavot ļoti garšīgu turku ēdienu. Es vēroju, kā gatavo vietējie iedzīvotāji. Izrādās, ka tas nemaz nav sarežģīti. Visas sastāvdaļas un to daudzums ir raksta beigās.

Kā gatavot:

Turcijā kopumā gatavo ļoti garšīgi, bet bieži vien viņu ēdieni sastāv galvenokārt no dārzeņiem. Teiksim, vairāk nekā puse vai pat trīs ceturtdaļas. Es nolēmu, ka gaļas daļu varētu padarīt nedaudz vairāk, bet tas, kā saka, ir gaumes jautājums. Tāpēc es izmantoju vistas gaļu. Un turki pārsvarā gatavo ar aitas gaļu.

Tad nu gatavosim. Vispirms ņemam dārzeņus. Protams, mūsu iecienītos baklažānus (var aizstāt ar kabačiem), tad papriku, tomātus un sīpolus. Sākam ar baklažāniem. Tos sagriež vidēji lielos kubiņos, labi sāla, samaisa un atstāj uz 20 minūtēm. Ļauj tiem nostāvēties līdz tie dod sulu.

Tad sagriež visus pārējos dārzeņus – visus apmēram vienāda lieluma. Dārzeņu jābūt daudz, nevajag taupīt. Tie piešķirs apbrīnojamu garšu un aromātu. Kad baklažāni nostāv un izdala sulu, tos labi izspiež ar spēku un liek uz sakarsētas pannas ar augu eļļu. Uzkarsē uz gandrīz visstiprāko uguni un, maisot, cep apmēram 5 minūtes.

Pēc tam pannā liek visus pārējos dārzeņus, ko esam sagatavojuši. Visu kopā cepam vēl 10 minūtes un periodiski apmaisam. Uguns ir tāda pati, nekādā gadījumā nesamaziniet. Pretējā gadījumā būs putra.

Tagad ņem malto gaļu. Kā jau teicu, mana recepte ir ar vistas gaļu. Bet jūs varat ņemt jebkuru gaļu. Kam patīk jēra gaļa, tā būs ideāla turku versija. Un, ja nē, derēs arī cūkgaļa, lai Austrumu virtuves pazinēji man piedod. Tātad, ņemam malto gaļu un pievienojam tai ķimenes, sāli un piparus. Nekas cits nav vajadzīgs. Ķimenes šeit ir vissvarīgākās.

Sajauc malto gaļu un veido kotletes. Turcijā tās parasti gatavo ļoti mazas, un tas ir ļoti forši. Bet, kad man negribas ilgi ar šo lietu knakstīties, es pagatavoju lielākas kotletes. Parasti šo procesa daļu daru iepriekš, lai tad, kad dārzeņi ir apcepti, viss būtu gatavs. Tas attiecas ne tikai uz gaļu, bet arī uz mērci.

Mērce būs šāda. Bļodā atšķaidām tomātu pastu ar ūdeni (proporcijas ir sastāvdaļu apakšā, tas ir svarīgi), pievienojam sāli, piparus un tad ir garšvielas. Jūs pat nevarat iedomāties turku ēdienu bez garšvielām. Vai ne? No garšvielām ņemam maltu koriandru, saldo papriku un kariju. Ja jums patīk pikanti ēdieni, varat pievienot nedaudz pikantās paprikas, bet ne visu proporcijās norādīto daudzumu.

Kopumā visu rūpīgi samaisiet ar dakšiņu vai slotiņu. Atgriezīsimies pie pannas. Dārzeņi tajā jau ir apcepti. Liekam tieši uz tiem (vai tajos) mūsu kotletes un uzreiz pārlejam ar mērci.

Ļaujam mērcei uzvārīties, visu pārklājam ar vāku un samazinām karstumu līdz zemam. Apmēram 20 minūtes sautē. Man ir vistas gaļa, tā ātri gatavojas, bet vēl viss labi iemērc mērcē. Gaļas kotletēm nepieciešams nedaudz vairāk laika. Tiesa, ja tās ir, kā tām jābūt, mazas, tad var sautēt apmēram tikpat, ilgāk nebūs nepieciešams.

Gribu atzīmēt, ka šajā ēdienā vispār nav ķiploku. Bet, ja kādam ļoti gribas, to var pievienot. Bet tikai pašās beigās, kad viss ir gatavs. Tas ir īstais brīdis, kad var pievienot ķiplokus kopā ar svaigiem garšaugiem. Es šeit ķiplokus nelietoju, bet garšaugi man vienmēr ir šādos ēdienos lielos daudzumos.

Turcijā, starp citu, garšaugi ir necerēti daudz. Viņi tos pievieno visam, un tie ir ļoti dažādi. Piparmētras tur ir īpaši populāras. Bet piparmētru man tobrīd nebija. Tāpēc man bija tikai koriandrs. Man īstenībā ļoti patīk koriandrs. Tas ir arī viss. Turku gardums ir gatavs, un jūs varat to pasniegt. Un to ir labi pasniegt ar jebkuru piedevu. Ar rīsiem, kartupeļiem, makaroniem. Viņi to ēd ar jebko un dažreiz arī bez tā. Tikai daudz mērces un maizes. Un tas ir ļoti garšīgi un apetīti rosinoši.

Lasi vēl: Ātrs kāpostu marinēšanas veids, kur kāposti gatavi jau pēc 6 stundām

Sastāvdaļas:

Baklažāni – 250 g
paprika – 120 g
tomāti – 250 g
sīpoli – 200 g

Kotletēm:
vistas gaļa – 400 g (var izmantot jebkuru)
ķimenes – 1 tējkarote
sāls, pipari – pēc garšas

Mērcei:
tomātu pasta – 2 ēd.k.
koriandrs – 1 tējk.
saldā paprika – 1 tējk.
karijs – 1 tējk.
pipari, sāls – pēc garšas
ūdens – 300 ml
Draugi, pagatavojiet šo brīnišķīgo turku ēdienu un izbaudiet garšas spilgtumu! Izbaudiet savu apetīti! Ja jūs šim rakstam liksiet “patīk”. Es zināšu, ka recepte jums patika. Lai labi garšo!

Leave a Comment