Pagatavosim nelielus kāpostu tīteņus Āzijas gaumē, ar Ķīnas kāpostiem. Noslēpumainie Austrumi ir smalka lieta, kāpostu tīteņi ir mazi, burtiski 1-2 kumosiņi, un galvenais akcents ir apbrīnojami garšīgā mērce
Protams, tas ir saldskābs un pikants. Jūs noteikti pārsteigsiet savus viesus ar šiem kāpostu tīteņiem. Tie ir ļoti vienkārši pagatavojami, receptē nav nekā super sarežģīta. Bet varat pielāgot pēc savas gaumes un negatavot tik asus, lai var ēst arī bērni. Precīzas sastāvdaļas atradīsi raksta beigās.
Pagatavošanas instrukcija:
Paņemiet Ķīnas kāpostu un nogrieziet apakšējo raupjo daļu. Kāpostu lapas liek katliņā, pārlej ar verdošu ūdeni un ļauj nostāvēties apmēram vienu minūti. Galvenais, lai lapas kļūst mīkstākas. Jums tie nav jāuzglabā pārāk ilgi – tiem nevajadzētu sarukt. No kāpostu lapām nogriež biezo balto daļu.
Tagad gatavosim pildījumu. Smalki sagrieziet brūnās sēnes. Vienu sēni atstāj veselu. Ievietojiet malto gaļu traukā un ielejiet sēnes šajā bļodā. Pusi no 200 g ķiršu tomātiem noliek malā, pārējos sakapā un pievieno maltai gaļai – tieši ar izdalījušās sulas.
Smalki sagrieziet ķiploka daiviņu un sasmalciniet pusi čilli pipara. Smalki sagrieziet trīs zaļos sīpolus. Mēs visu liekam pie gaļas un dārzeņiem.
Pievieno sāli un melnos piparus (pēc garšas), kā arī kaltētus ķiplokus. Veidojam kāpostu ruļļus. Mēs ievietojam lapu ar stiebriem uz leju. Paņemiet sauju maltās gaļas plaukstā, sablīvējiet to, saspiežot, un novietojiet to kāpostu lapas apakšā. Sarullējam rullī. Nelokiet malas – mums vajadzētu beigties ar atvērtu kāpostu rullīti.
Kāpostu lapu var pārgriezt uz pusēm, ja tā tev šķiet par lielu. Būtība ir tāda, ka kāpostu rullīti var ielikt mutē veselu uzreiz. Tas ir tik “mazais mīļais”! Cepamajā traukā ievietojam savus tīteņus. Nolikto sēni sagriež šķēlēs.
Kāpostu tīteņiem virsū liek ķiršu tomātu un sēņu otro pusi. Pievieno 200 ml ūdens, kurā bija mīkstinātas kāpostu lapas, nedaudz sāls, tējkaroti cukura un samaisa. Pārlejiet šķīdumu kāpostu tīteņiem, bet ne līdz malām: ūdenim tos vajadzētu pārklāt tikai līdz pusei, uzliekam virsū foliju. Pannu ar “kāpostu rullīšiem” liek uz 190 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī uz 30 minūtēm.
Ir pagājušas 20 minūtes. Noņemiet foliju. Veidnē izveidojās ļoti skaists buljons. Ar karoti to uzmanīgi izsmeļ un atstāj kāpostu tīteņus sautēties vēl uz 10 minūtēm, bet bez folijas.
Pagatavosim saldskābo mērci. Pievienojiet bļodā tējkaroti kukurūzas cietes un piepildiet to ar ūdeni. Pakāpeniski pievienojiet ūdeni (50 ml), līdz ciete ir pareizi izšķīdusi. Ielejiet sojas mērci un 25 ml laima vai citrona sulas. Pievieno niedru cukuru (vai balto, parasto cukuru), samaisa. Mērce ir salda, skāba un pikanta.
Pannā uzkarsē ļoti aromātisko sezama eļļu. Apcep sasmalcinātu ķiploku un strēmelēs sagrieztu ingveru, kā arī apmēram 2 g čilli piparu (arī sasmalcinātu). Cep, līdz parādās aromāts un pievieno maisījumu ar cieti. Samaisa un vāra, līdz sabiezē. Pievieno kāpostu rullīšu buljonu (to kuru izsmēlām no cepamās pannas).
Kad viss uzvārās, noņem no plīts, mērce gatava. Izmēģiniet to pēc garšas, varbūt jums šķiet, ka tajā nav pietiekami daudz sāls vai cukura. Tam jābūt tikpat biezam kā šķidram skābam krējumam. Kāpostu tīteņus izņemam no cepeškrāsns, tie ir pat apbrūnējuši no augšas un izskatās lieliski.
Sastāvdaļas:
viena Ķīnas kāposta galva
malta gaļa – liellopa gaļa, cūkgaļa vai vistas gaļa – apmēram 450 g
brūnie šampinjoni – 150 g
svaigi ķiršu tomāti – 200 g
zaļie sīpoli – 3 gab.
ķiploki – 2 daiviņas
sāls un melnie pipari – pēc garšas
cukurs un žāvēti ķiploki – pa tējkarotei katrs
ūdens – apmēram 200 ml
sāls – pēc garšas
Saldskābajai mērcei:
sojas mērce – 45 ml
apmēram 50 ml ūdens
apmēram 25 ml citrona sulas (vai laima sulas)
cukurs – 2 ēdamkarotes
pa 1 tējkarotei čilli piparu un cietes
sezama eļļa – 2 ēdamkarotes
ķiploki – 10 g
apmēram 8 grami ingvera
buljons – apmēram 50 ml
Liekam uz šķīvja, pasniedzam ar tomātu, sēnēm un neaizmirstam virsū uzliet mūsu brīnišķīgo ķīniešu mērci. Principā bez tā ir garšīgi, bet ar mērci katrs kāpostu rullītis dzirkstīs spilgtākās krāsās. Kā šeit var apvaldīt savas emocijas? Steidzieties pie galda, svētki jau sākas!