Aizgūta recepte no pieredzējuša dārznieka, kas padalījās ar spēcīgu tomātu stādu piebarošanas recepti, no vienas lietas, ko parasti izmetam nedomājot
Izmēģiniet šo recepti un jums izaugs paši spēcīgākie tomātu stādiņi, tie būs zemi, trekni un neizstīdzēs! Ražas daudzums, kvalitāte un kvantitāte atkarīga tieši no stādiņa stadijā notiekošā. Tomātu stādiņu audzēšana ir diezgan vienkārša, bet prasa rūpību un uzmanību. Šeit ir galvenie soļi:
1. Sēklu sēšana
Sāc sēt tomātu sēklas 6–8 nedēļas pirms pēdējām pavasara salnām. Izmanto kvalitatīvu augsni un sēj seklās rindās vai atsevišķos podiņos.
Pārklāj ar plānu augsnes kārtu (apmēram 0,5 cm) un viegli aplaisti. Nodrošini siltumu – optimālā temperatūra dīgšanai ir +22…+25 °C. Pēc sadīgšanas pārvieto dēstus uz gaišu vietu (piemēram, uz dienvidu palodzes vai zem fitolampām). Temperatūru samazini līdz +16…+20 °C, lai stādiņi neizstīdzētu.
3. Laistīšana un mēslošana
Laisti mēreni, izvairoties no pārmērīgas mitruma uzkrāšanās, kas var izraisīt sakņu puvi. Kad parādās pirmās īstās lapiņas, vari sākt mēslot ar vāju kompleksā mēslojuma šķīdumu. Piķēšana jeb pārstādīšana (ja nepieciešams). Kad stādiņiem ir 2–3 īstās lapiņas, tos var izstādīt atsevišķos podiņos, lai sakņu sistēma attīstītos spēcīgāk. Stādot dziļāk, var nosegt daļu stumbra, lai veicinātu papildu sakņu veidošanos.
Norūdīšana pirms izstādīšanas. Apmēram 1–2 nedēļas pirms izstādīšanas siltumnīcā vai laukā sāk norūdīt stādiņus – pakāpeniski pieradina pie vēsāka gaisa, saules un vēja. Sākumā iznes uz dažām stundām, pēc tam pakāpeniski pagarini laiku ārā. Stādīšana dobēs vai siltumnīcā
Stādus stāda ārā pēc salnu beigām (+12…+15 °C naktī). Saglabā 40–50 cm attālumu starp augiem un 60–70 cm starp rindām. Pēc stādīšanas bagātīgi aplaisti.
Mēslojuma recepte
Ar šādu mēslošanu stādiņi mierīgi var aug uz palodzes bez papildus apgaismojuma. Tie neizstiepsies, būs “trekni”, stingri, tumši. Tas viss pateicoties vienam dabīgam mēslojumam. Par kuru es uzzināju pavisam nesen, bet esmu jau pārbaudījis daudzas sezonas. Tātad ņemam 1 litru verdoša ūdens.
Karstumizturīgā traukā ņemam vienu sīpolu ar visām mizām un sarīvējam to. Tad to aplej ar verdošu ūdeni un ļauj atdzist. Sīpoli, kas ir jau sadīguši, nedaudz savītuši vai apkaltuši- nemetat tos ārā, bet pagatavojat lielisku mēslojumu jūsu tomātu stādiem un priecājaties par rezultātu. Ja ievērosi šos padomus, tomāti labi ieaugs un dos bagātīgu ražu! 🌱🍅 Vai tev interesē arī kāda specifiska šķirne vai audzēšanas metode?