Gjensidige Latvija: Palielinās negadījumu skaits, kuros iesaistīti skūteri un elektriskie balansa dēļi

Pēdējos gados īpašu popularitāti guvuši tādi transporta līdzekļi kā skrejriteņi (skūteri) un elektriskie balansa dēļi, ar kuriem ir iespējams uzņemt ātrumu līdz pat 25 km/h un vairāk. Gjensidige Latvija rīcībā esošā informācija liecina, ka būtiski pieaudzis to negadījumu skaits, kurus izraisījuši vai kuros cietuši iedzīvotāji, pārvietojoties ar mazgabarīta transportlīdzekļiem, tādēļ apdrošināšanas kompānija aicina visus ceļu satiksmes dalībniekus būt uzmanīgiem un izvērtēt drošības riskus, pārvietojoties ar skūteriem un balansa dēļiem.

Ja skrejriteņi pirms daudziem gadiem tika uzskatīti par bērnu izklaides ierīci, tad tagad tas ir kļuvis par populāru pārvietošanās veidu visa vecuma iedzīvotājiem, bet, it īpaši pilsētniekiem. Plaši pieejami šobrīd ir ne tikai manuālie, bet arī elektriskie skrejriteņi un elektriskie balansa dēļi, kas ļauj sasniegt tikpat lielu ātrumu, kā pārvietojoties ar velosipēdu.

“Cilvēkiem šķiet, ka skūteri nav nekas bīstams, jo tas it kā ir vieglāk kontrolējams nekā velosipēds, taču realitāte mēdz būt citādāka. Ātrums, ar kādu pārvietojas, braucot pat ar skrejriteni, mazina iespēju laikus reaģēt bīstamās situācijas. Tas nozīmē, ka tā vadītājam ir jābūt īpaši modram un uzmanīgam, esot uz ceļa,” skaidro Gjensidige Latvija civiltiesiskās apdrošināšanas produkta vadītāja Madara Leimane.

Pēdējā gada laikā palielinājies to gadījumu skaits, kad negadījumā ir tikuši iesaistīti skrejriteņu un citu mazgabarītu transportlīdzekļu vadītāji. Autovadītājiem un motociklistiem ir iegādāta OCTA, kas negadījuma izraisīšanas situācijā sedz otrai pusei nodarīto kaitējumu, taču velosipēdistiem un skūteru vadītājiem šādas polises obligāti nav nepieciešamas, kā rezultātā, viņu vainas dēļ radušos zaudējumus cietušai pusei visdrīzāk ir jāsedz no saviem līdzekļiem.

Madara Leimane uzsver, ka būt uzmanīgam, piedaloties ceļu satiksmē, ir tikai daļa no drošas pārvietošanās. Diemžēl Latvijas ceļi un ietves nav ideālā stāvoklī, kā arī gada siltajā sezonā pilsētās notiek aktīvi remontdarbi – tas viss var izrādīties par cēloni avārijām. Novērojumi arī liecina, ka pārvietošanās ar visa veida skrejriteņiem, elektirksajiem balansa dēļiem un citiem mazgabarīta transporta līdzekļiem kļūst arvien pārgalvīgāka, piemēram, vadītājs skatās savā viedierīcē nevis uz ceļa vai sacenšas ar draugiem, kurš attīstīs lielāku ātrumu, apdraudot sevi un citus.

Pirms došanās ceļā, tāpat kā velosipēda, arī skūtera vadītājiem ieteicams vienmēr izmantot ķiveri, kā arī apsvērt ceļu un elkoņu sargu nepieciešamību, īpaši bērniem. Tāpat Gjensidige Latvija eksperts vērš vecāku uzmanību bērnu skūteru un elektrisko balansa dēļu lietošanu – ir svarīgi neļaut bērniem nekontrolēti pārvietoties pa ietvi vai ceļu, kā arī to braukšanas ātrums nedrīkstētu pārsniegt iešanas ātrumu. Tas pats attiecas uz vecākiem, kas ar skūteri pārvietojas kopā ar bērnu – ievērojiet drošu ātrumu, lai nepieciešamības gadījumā laikus spētu apstāties un neapdraudētu bērnu.

Par ADB “Gjensidige”: ADB “Gjensidige” Latvijas filiāle ir Norvēģijas vadošās apdrošināšanas kompānijas meitas uzņēmums, kas šogad atzīmē 24 gadu jubileju. Gjensidige Latvija ir viena no TOP3 vadošajām apdrošināšanas kompānijām Latvijā un tā piedāvā visus nedzīvības apdrošināšanas veidus. Gjensidige Latvija piedāvā saņemt konsultācijas, piedāvājumus, pieteikt atlīdzību vai iegādāties visa veida nedzīvības apdrošināšanu internetā (gjensidige.lv), kā arī 17 pārstāvniecībās un klientu apkalpošanas centros visā Latvijā.

Leave a Comment