“Muzeju nakts” kā interesants, emocionāls un aizraujošs piedzīvojums

Sestdien, 18.maijā, no plkst. 19 līdz 01 liepājnieki un Liepājas viesi aicināti piedalīties starptautiskajā akcijā “Muzeju nakts”, kas ik gadu izraisa lielu interesi, ļaudis steidz bez maksas apmeklēt muzejus, citas interesantas vietas un aktivitātes neierastā laikā.

Arī šogad Liepājā “Muzeja nakts” akcijas laikā apmeklētājiem būs atvērts ne tikai muzejs, bet arī vairāk nekā 30 sadarbības partneri vērs savas durvis, piedāvājot interesantu, emocionālu un aizraujošu piedzīvojumu.

Šogad visā Latvijā “Muzeju nakts” tēma un vadmotīvs ir Rūdolfa Blaumaņa balāde “Tālavas taurētājs”, kas stāsta par varoņiem, kuri ir gatavi pastāvēt par savu dzimto zemi, par saviem biedriem, mājām un ģimenēm.

Uzsverot šo tēmu, Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 16/18 aktivitātes piedāvās viduslaiku sēta “Niedru lijas” un AS “Latvijas valsts meži”, SIA “Aģentūra Baringtons K”. Muzeja dārzā paredzēta daudzveidīga koncertprogramma, kur uzstāsies koris “Laiks”, Liepājas POP ROK SKOLA, ritma grupa “Transcendentālē”.

Kā īpašie viesi – grupa “Very Cool People” ar Kristīni Prauliņu. Muzejā būs iespēja iepazīt kokles noslēpumus, vērot mākslinieku Jāņa Žīmantu radošajā darbībā, veidojot koka skulptūras. Piedāvāsim noskatīties filmas “J. Rozentāls. Septiņi” un “Bermontiāde”, krāšņu mākslinieču Daces Dēliņas Lipskas un Baibas Cihovskas veidoto tērpu parādi, klausīties bērnu muzikālos priekšnesumus un muzicēt pašiem.

Liepājas muzeja filiālē “Liepāja Okupāciju režīmos” K. Ukstiņa ielā 7/9 notiks pasākums “Sargā savu tēvu zemi!”, kura ietvaros būs skatāma izstāde “Trešās Atmodas laiks Liepājā” un Vides Aizsardzības kluba Dabas un kultūrvēsturisko vietu kopēju “Liepājas Optimistu pulks” izstāde “Dievs. Daba. Darbs”, izskanēs koncerts “Gandrīz tautasdziesmas” ar pagājušā gadsimta tautā iemīļotām dziesmām un muzikāla vakarēšana kopā ar dziesminieku Haraldu Sīmani.

Muzeja filiālē uzstāsies arī skolēnu pūtēju orķestris “Liepāja”, būs Robežsardzes, Zemessargu un jaunsargu prezentācija, dienesta suņu paraugdemonstrējumi, performance – rekonstrukcija “LTF Liepājas Koordinācijas centrs darbībā 1991. gada janvāra barikādēs” ar fotografēšanās stūrīti Atmodas laika noskaņās. Šeit tiks atskaņota koncertfilma rokopera “Lāčplēsis” .

“Muzeju nakts” laikā Liepājā kursēs vilcieniņš “Libau train”. Pilsētā sastopama būs kultūras nama “Wiktorija” sadarbībā ar māksliniekiem veidotā “Dižtaure”.

“Muzeju nakts” akcijā piedalās viesnīca “PROMENADE Hotel Liepāja” ar Māra Čaklā dzejas lasījumiem un muzikālu priekšnesumu, ko izpildīs Karīna Tatarinova un Roberts Dinters, tur apskatei būs pieejama Emīla Braunberga izstāde “Košums”. Pirmo reizi “Muzeju nakts” ietvaros durvis vērs ekspozīcija “Pie Miķeļa”, kur apmeklētāji aicināti iepazīt mākslinieka Miķeļa Golta gleznu ekspozīciju un viņa dzīves gājumu.

Kultūrvieta “Kursas putni” Kuģinieku ielā 5 aicina apmeklētājus uz grupas “Asaru lāses” koncertu, NVO “Radi Vidi Pats” muzeja nakts ietvaros piedāvās unikālu iespēju notvert ceļotāju sajūtu, kopā ar Projekta ROOF (Routes Of Our Future) jauniešiem, kuri tikko būs atgriezušies no vairāk kā tūkstoš kilometru gara ceļojuma cauri Eiropai.

Savs muzeju nakts piedāvājums būs arī iecienītajam alus bāram “Miezis un Co”. Lai muzeju naktī centrā būtu kāda vieta, kur atgūt spēkus, iedzert siltu dzērienus un nedaudz iestiprināties, durvis vērs kafejnīcas “Serenāde” un “Siesta”. Aktīvi sevi piesaka Karosta – apskatei atvērts būs Liepājas Karostas ūdenstornis un Redāns, dažādas programmas piedāvā ģimenes atbalsta centrs “Miera osta”, un BB wakeparks. Aktīvā sporta piekritēji aicināti piedalīties Liepājas ielu vingrotāju “Workout generation” aktivitātēs LOC manēžā.

Pilsētā tiks piedāvātas daudz dažādas aktivitātes jau iepriekš zināmās vietās. Tradicionāli “Muzeju naktī” sevi piesaka skolas: J. Čakstes Liepājas pilsētas 10. vidusskola un Liepājas A. Puškina 2. vidusskola, piedāvājot ģimenēm saistošu programmu.

Ar īpaši daudzveidīgu programmu piedalās Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola (LMMDV), kura piedāvā gan mākslas aktivitātes, gan muzikālo programmu. Īpaša koncertprogramma ar saukli “Vārds un Taure” paredzēta koncertzāles ”Lielais dzintars” mākslas telpas “Civita Nova” telpās, kur būs gan taures/trompetes skaņas, gan pasaules līmeņa trompetists ar profesionālajās aprindās īpašu vārdu – koncertā piedalīsies LMMDV džeza nodaļas audzēkņi, Melngaiļskolas bigbends un trompetists no ASV Adams Rapa.

Jaunliepājā līdzās Liepājas Olimpiskā centra manēžai apmeklētājiem savas aktivitātes piedāvās VUGD Kurzemes reģiona brigādes Liepājas 2. daļa un uz tikšanos aicina Mārtiņš Krūmiņš savā galerijā, bet Zinātnes un izglītības inovāciju centrs (ZIIC) piedalīties izzinošās nodarbībās.

Muzikāli priekšnesumi un programmu daudzveidība parādās jau iepriekšējos gados iepazītās vietās: Liepājas Universitātē, izdevniecībā “Kurzemes Vārds”, atpūtas centrā “Libava” un radošā telpā “Austras istaba”, galerijā – antikvariātā “Romas dārzs”, ekspozīcijā “Auto muzejs Liepājā”, SIA “Liepājas Pētertirgus”. Arī jaunais atpūtas centrs “Don’t forget to relax” gatavo apmeklētājiem saistošu programmu, lai atgādinātu, cik būtiski ir atpūsties.

Aicinām sekot līdzi informācijai no Liepājas SEZ, kas vienmēr piedāvā īpašu muzeju nakts iespēju tiem, kas ir pietiekami vērīgi. Cenu atlaides un pārsteigumi gaida Zvaigznes grāmatu nama un veikala “Euroskor” apmeklētājus.

Informācijai par Liepājas Muzeju nakti var sekot facebooka lapā – @MuzejuNaktsLiepaja, aktuālo informāciju piedāvās Muzeju nakts Liepājā radio – “Kurzemes Radio”.

Leave a Comment