Aicina pārrunāt ar bērniem drošību uz ielas un mājās pirms mācību gada sākuma

Apsardzes kompānija KOBLENZ DROŠĪBA, atbildot uz daudzajiem klientu jautājumiem par bērnu drošību mājās, ir novērojusi, ka katru gadu, sākoties jaunam mācību gadam, pieaug to klientu zvanu skaits, kas uztraucās, vai mājoklī ir aizslēgtas durvis un ieslēgta signalizācija. Šīs bažas rāda, ka vecāki nav pārliecināti, vai bērni pareizi ievēro drošības noteikumus, jo durvju slēgšana skolas laikā bieži tiek uzticēta bērniem.

Papildus tradicionālajiem drošības ieteikumiem, ko bērniem māca mājās un skolā, apsardzes uzņēmums iesaka no jauna pārrunāt ar bērniem informāciju, ko drīkst un ko nedrīkst izpaust publiski. Tas saistīts ar mūsdienās neatņemamu ikdienas komunikāciju sociālajos tīklos, kur bieži, neapdomīgi tiek izpausti dati par dzīvesvietu un ikdienas paradumiem. Šis drošības risks ir novērojams ne tikai bērnu paradumos komunicēt, bet arī pieaugušo rīcībā. KOBLENZ DROŠĪBA atgādina, ka informācija sociālajos tīklos par jūsu dzīvesvietu un ikdienas paradumiem, var nokļūt nelabvēlīgu cilvēku redzeslokā un tikt izmantota, lai īstenotu ielaušanos jūsu mājoklī. Tāpat ir svarīgi izskaidrot bērniem, ka mājas adrese, telefona numurs, vecāku telefona numurs, mājas ieejas kods kā arī, piemēram, dzīvokļa wi-fi parole, nav jāsaka svešiem cilvēkiem vai draugiem pagalmā.

Sakarā ar jauna mācību gada sākumu, kad liela daļa bērnu atgriežās pilsētās no pavadītās vasaras laukos, šie drošības jautājumi atkal aktualizējās. Tāpat kā elementārie pasākumi par drošību uz ielas un mājās.

KOBLENZ DROŠĪBA piedāvā ieskatu drošības ieteikumos, ko būtu vērts vēlreiz pārrunāt ar bērniem, turklāt darīt to atbilstoši bērna vecumam saprotamā veidā.

No skolas uz mājām jādodas pa taisnāko un drošāko ceļu. Jānorunā ar bērnu, pa kuru ceļu/ maršrutu bērns ikdienā dodas, lai tas būtu drošāk gan šķērsojot ielas, gan lai bērnam nebūtu jāšķērso nezināmi pagalmi, tumšas ielas u.c iespējami bīstamas vietas.

Informēt vecākus par savu atrašanās vietu. Lai arī bērniem tas nepatīk, vienoties, ka bērns atsūta vismaz īsziņu, ja plāno doties mājās pa citu ceļu, vai aizkavēties kaut kur ilgāk.

Nerunāt un neiet līdzi svešiem cilvēkiem. Vispirms bērnam skaidri jādefinē kas ir “svešs cilvēks”. Bērnam jāsaprot, ka svešs nav radinieks, bet tajā pat laikā cita skolnieka vecāki, vai kaimiņi, vai pagalmā ikdienā sastapts cilvēks, vai garāmgājējs ir svešs. Attiecīgi, pret svešajiem jābūt laipnam, bet sarunās nevajag iesaistīties, t.i. nestāstīt svešiem vai ir viens mājās, kur ir vecāki, vai mājās ir jauns dators vai vērtīgas lietas.

Vienmēr aizslēgt durvis. Bērniem atrodoties mājās vienmēr aizslēgt no iekšpuses durvis. Tāpat aizejot no mājas, izslēgt elektriskās ierīces, izslēgt gāzes vai elektrisko plīti. Un protams, aizejot noteikti aizslēgt durvis.

Rīcība ārkārtas gadījumā. Bērnam jāzina, ka viņš drīkst zvanīt vecākiem jebkurā brīdī. Noteikti norunāt, kam vēl no tuviniekiem zvanīt, ja kādu iemeslu dēļ neizdodas sazvanīt vecākus.

Aizdomīgi, iereibuši vai agresīvi cilvēki. Bērnam jāizstāsta kā identificēt aizdomīgus cilvēkus, vai vienkāršāk definēt kā tos, kas ir biedējoši vai nepatīkami. Paskaidrot, ka bērns var apgriezties un iet pretējā virzienā. Vai arī pāriet pāri ielai, lai droši apietu nevēlamos cilvēkus.

Ko darīt agresijas vai uzbrukuma gadījumā. Ja bērnu apsaukā, aizvaino vai ar kaut ko apmētā, ieteicams nereaģēt, neatbildēt, neiesaistīties konfliktā, bet ātri doties prom. Ja kāds uzbrūk, ķeras pie drēbēm, grūsta vai dzenas pakaļ, bērnam jāgriežas pēc palīdzības pie tuvākā cilvēka kurš viņam kaut vai vizuāli izsauc uzticību. Var arī patverties veikalā, vai sabiedriskā transportā.

Ja aizdomīgas vai agresīvas personas atrodas pie mājas ieejas vai kāpņutelpā, un bērnam ir bailīgi doties mājās, tad jāiedrošina bērns vērsties pie kāda cilvēka, kas izraisa uzticību, vai piemēram jāieiet mājās kopā ar kaimiņu.

Gadījumā ja kāpņutelpā seko kāds cilvēks, un bērnam ir neomulīgi, viņam jācenšas pēc iespējas ātrāk nonāk dzīvoklī. Vai arī, lai bērns nebaidās piezvanīt pie kaimiņu dzīvokļa durvīm. Ja šāda aizdomīga persona iekāpj ar bērnu liftā un bērnam ir bailīgi, bērns var nekavējoties no lifta izkāpt, un doties pa trepēm. Iedrošiniet bērnus neapslāpēt neomulīgās sajūtas, bet rīkoties tā kā viņam šķiet drošāk.

Ja pie durvīm kāds zvana. Ja vecāki tā vēlas un ja pie bērna nav gaidīti ciemiņi, var vienoties ka bērns uz durvju zvaniem nekādi nereaģē. Pirms durvju atvēršanas ir jāpajautā, kas ir aiz durvīm, un jāatver durvis tikai pazīstamām personām. Atkal – svarīgi precīzi definēt, kas ir šīs uzticības personas, kurām var atvērt durvis. Jāizskaidro, ka jebkuram kaimiņam, sētniekam, pārvaldniekam vai pat ja zvanītājs nosaucas par policiju vai ugunsdzēsējiem, durvis labāk neatvērt, bet uzreiz zvanīt vecākiem.

Personīgās mantas. Iemācīt bērniem ka maku, mobilo telefonu, mājas atslēgas nekad nedrīkst atstāt bez uzraudzības, piemēram uz soliņa spēļlaukumā. Tāpat neatstāt bez uzraudzības, piemēram kāpņutelpā, somas, drēbes, arī velosipēdu.

Leave a Comment