Ārlietu ministrs piedalās Starptautiskās holokausta piemiņas alianses ministru konferencē

2020. gada 19. janvārī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Briselē piedalījās Starptautiskās holokausta piemiņas alianses ministru konferencē. Uzrunājot klātesošos, ārlietu ministrs vērsa uzmanību, ka pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas Latvijā varēja plaši strādāt pie holokausta izpētes, izglītošanas un pieminēšanas jautājuma, kā arī tika oficiāli noteikta ebreju genocīda atceres diena.

Latvija ir veikusi fundamentālus pētījumus par totalitāro režīmu izdarītajiem noziegumiem pret cilvēci Latvijas teritorijā un holokausta tēma ir kļuvis par neatņemamu vēstures stundu sastāvdaļu visās Latvijas skolās un ar vēsturi un kultūru saistītās studiju programmās.

“Neskatoties uz starptautiskās sabiedrības un jo īpaši Starptautiskās holokausta piemiņas alianses valstu pastāvīgajiem centieniem, mēs tomēr saprotam, ka 20. gadsimta traģ**kās mācības nav pietiekami izprastas, jo mēs joprojām esam liecinieki holokausta noliegšanai. Tāpat ir vērojami ksenofobija, rasisms, antisemītisms un vardarbības akti visā pasaulē, kā arī mēģinājumi izkropļot Otrā pasaules kara vēsturi,” uzsvēra ministrs.

E.Rinkēvičs pauda nostāju, ka Latvija konsekventi ir nosodījusi visas totalitārās ideoloģijas, noziegumus pret cilvēci un kara noziegumus, kas izdarīti Otrā pasaules kara laikā. Kā Starptautiskās holokausta piemiņas alianses dalībvalsts Latvija atkārtoti apliecina pilnīgu apņemšanos sasniegt Stokholmas deklarācijas mērķus, īpaši ar Otrā pasaules karu saistīto arhīvu atvēršanu.

Informācijai:

1998. gadā Zviedrijas premjerministra J.Pēršona vadībā tika izveidota Darba grupa starptautiskajai sadarbībai holokausta izglītībā, piemiņā un pētniecībā, bet 2000.gadā Stokholmā notika vērienīgs holokausta jautājumiem veltīts starptautisks forums, kurā tika pieņemta Stokholmas deklarācija. Latvija par Starptautiskās holokausta piemiņas alianses (IHRA) dalībnieci kļuva 2004.gada nogalē. IHRA laika gaitā ir kļuvusi par 34 valstu apvienību, ar kuru sadarbojas starptautiskas un reģionālas organizācijas. Tās mērķis ir stiprināt un veicināt holokausta izglītību, pētniecību un piemiņu kā starptautiskā, tā nacionālā līmenī atbilstoši Stokholmas deklarācijas nospraustajiem mērķiem.

Leave a Comment