Brīvs laiks – Pavadiet to noderīgi un ar prieku

Brīvs laiks vai arī klāt brīvdienas un neziniet, ko darīt? Tā vietā, lai saprātīgi izmantotu brīvo laiku, bieži vien ir vieglāk ieslīgt bezgalīgā sociālo mediju šķirstīšana vai iekrist filmu un seriālu gūstā.

Ja meklējiet iespējas, kā pavadīt brīvo laiku, kas ir ne tikai jautras, bet arī noderīgas Jūsu dzīvei, šis saraksts palīdzēs!

Lūk, dažas aktivitātes, ko variet izmēģināt vai reiz esiet meģinājis, bet tam nebija laika, kas nu beidzot Jums ir. Kā arī vienmēr ir pieejamas dažādas nodarbības, kursi un sporta aktivitātes gan klātienē, gan online. Laimz online casino arī ir laba vieta, kur pilnveidot savas prasmes, piemēram, spēlējot pokeru online, it īpaši, ja tas ir Jūsu tuvs vaļasprieks.

Labākās brīvā laika aktivitātes, kas stimulē prātu un sniedz prieku

1. Žurnāla rakstīšana

Cik bieži Jūs veltiet laiku, lai apstātos un pārdomātu savu dzīvi? Žurnāla rakstīšana ir lielisks veids, kā katru dienu sekot līdzi savam ritmam, un ts sniedz veselu virkni ieguvumu garīgajai Vese***ai. Domu pierakstīšana palīdz Jums tikt galā ar stresu, izprast un pieņemt savas emocijas, atbrīvoties no uzkrātajām jūtām un nomierināt prātu. Saskaņā ar zinātniskiem pētījumiem dienasgrāmatas rakstīšana, kurā Jūs pierakstāt visas lietas, par kurām esiet pateicīgs, uzlabo dzīves kvalitāti, palielinot optimismu, un var pat palīdzēt mazināt depresijas simptomus.

2. Kā jauna apguve

Viens no gudrākajiem un produktīvākajiem brīvā laika pavadīšanas veidiem ir iemācīties ko jaunu. Ir daudz tiešsaistes kursu par visām iespējamām tēmām. Jūs variet pavadīt savu brīvo laiku, mācoties vēsturi, apgūstot programmēšanas prasmes vai apmeklējot dejošanas nodarbības – izvēle ir tikai Jūsu ziņā. Neatkarīgi no tā, ko izvēlēsieties, Jūs pilnveidosiet savas prasmes un zināšanas, un tā nekad nav laika izšķiešana.

3. Gleznošana

Gleznošana ir lielisks veids, kā radoši pavadīt brīvo laiku mājās. Pat, ja nekad iepriekš neesiet mēģinājis to darīt, gleznošana var palīdzēt Jums izpausties jaunā veidā. Varbūt vēlaties izmēģināt spēkus akvareļu, tušas, akrila vai eļļas krāsu apgleznošanā. Ir daudz dažādu tehniku un stilu, ar kuriem var praktizēties un eksperimentēt. Ja gleznot attēlus Jūs neinteresē, Jūs pat variet atjaunot un apgleznot vecas mēbeles vai personalizēt dekoratīvos priekšmetus, lai piešķirtu mājoklim jaunu izskatu.

4. Lasīšana

Kad vēlaties atpūsties, nevis aktīvi radīt vai kustēties, vienkārši omulīgi iekārtojieties uz dīvāna ar labu grāmatu un tasi tējas. Lasīšana ir vislabākā relaksējoša nodarbe – turklāt tā padara Jūs gudrāku! Iedvesmojieties, ko lasīt, izpētot grāmatu piedāvājumu grāmatnīcā vai internetā, vai arī sazinieties ar tuviniekiem un noskaidrojiet, kāda ir viņu iecienītākā literatūra.

5. Meditēšana

Ja pēdējā laikā jūtieties nemierīgi, sasprindzināti, ļoti noderīga var būt meditācija. Meditācija steidzīgajā ikdienā ienes skaidrību, koncentrēšanos un mieru. Neesiet pārliecināts, kā sākt meditēt? Izmēģiniet par to lasīt internetā vai arī apskatiet aplikācijas, lai saņemtu tūkstošiem bezmaksas radītu meditāciju plānus.

6. Gatavošana

Mācīšanās gatavot gardus ēdienus ir viens no visiepriecinošākajiem brīvā laika pavadīšanas veidiem. Internets ir pilns ar receptēm un video pamācībām, sākot no visvienkāršākajiem ēdieniem līdz pat sarežģītiem izsmalcinātiem. Ja Jums ļoti garšo saldumi, tad to pagatavošana ir lielisks veids, kā eksperimentēt un baudīt brīvo laiku. Jūs drīz vien kļūsiet par visu iecienītāko draugu, tiklīdz viņi nogaršos Jūsu kulinārijas izstrādājumus.

7. Rokdarbi

Ir tik daudz veidu, kā izgatavot kaut ko unikālu ar savām rokām. Jaunu amatu apgūšana vai kāda cita amata attīstīšana, ko sen neesat apguvis, ir viens no labākajiem brīvā laika izmantošanas veidiem. Tā ir relaksējoša, patīkama sajūta un sniedz gandarījumu par paveikto.

Daži hobiji, ko varat izmēģināt, ir šādi:

  • Adīšana

  • Tamborēšana

  • Šūšana

  • Izšūšana

  • Origami

  • Aušana

  • Keramika

  • Kokapstrāde

  • Kartiņu izgatavošana

Tiklīdz Jūs atradīsiet to, kas Jūs aizrauj, brīvajā laikā Jums vairs nekad nebūs garlaicīgi!

8. Brīvprātīgo darbs

Vai zinājāt, ka variet kļūt par brīvprātīgo no mājām? Ir vesela virkne tiešsaistes brīvprātīgā darba iespēju, ne tikai Latvijā. Apskatiet un Jūs noteikti atradīsiet projektu, kas atbilst Jūsu interesēm. Kas var būt labāks veids, kā pavadīt brīvo laiku, kā padarīt pasauli labāku?

9. Mūzika

Mūzikas pasaule var piedāvāt tik daudz, kad jūtaties mazliet garlaicīgs un bez iedvesmas. Izveidojiet savu iecienītāko mākslinieku atskaņošanas sarakstu un dejojiet pa māju. Vai arī izpētiet jaunu mūziku, ko iepriekš neesat klausijušies, lai paplašinātu savu gaumi. Variet arī apgūt kādu instrumentu un iemācīties muzicēt pats. Neatkarīgi no tā, vai tā ir ģitāra, dziedāšana vai pat dīdžejošana, muzicēšana var sniegt nebeidzamu izklaidi un pašizpausmi.

10. Joga

Jogas nodarbības var palīdzēt Jums nostiprināt spēkus, palielināt elastību un atslābināt gan ķermeni, gan prātu. Joga ir brīnišķīgs brīvā laika pavadīšanas veids, jo nav nepieciešami dārgi instrumenti vai piederumi, un ikviens var praktizēties mājās, pat mazākajā dzīvoklī. Ir daudz zinātniski pamatotu ieguvumu no jogas nodarbībām, sākot no trauksmes mazināšanas līdz muguras sāpju mazināšanai un pat sirds slimību profilaksei. Ja meklējiet veselīgu brīvā laika pavadīšanas veidu, jogas nodarbību sākšana ir lieliska ideja. YouTube vietnē atrodīsiet tūkstošiem bezmaksas jogas vingrojumu iesācējiem un eksperimentējiet, lai atrastu sev piemērotāko.

11. Augu audzēšana

Palīdzēt augiem augt un plaukt ir ļoti lietderīgs brīvā laika pavadīšanas veids. Atkarībā no gadalaika un pieejamās vietas Jūs variet vai nu kopt zemes gabaliņu dārzā ārā, vai arī izveidot podiņu kolekciju uz balkona, vai arī audzēt augus iekštelpās. Apsveriet iespēju izveidot garšaugu dārzu, kā garšīgu projektu vai iemācīties pavairot kaktusus. Neatkarīgi no tā, kādus augus izvēlēsieties, katru dienu mazliet atpūsties, ierokot rokās augsnē, var brīnumaini uzlabot garastāvokli.

12. Socializēšanās

Lai gan ir patīkami pavadīt laiku vienatnē, ir arī labi pavadīt daļu no brīvā laika, socializējoties ar cilvēkiem, kas Jums visvairāk rūp. Piezvaniet kādam ģimenes loceklim, ar kuru sen neesiet runājis, vai sarunājiet tikšanos ar vairākiem draugiem krogā. Laiks ātri paies, kad Jūs satiksieties un pavadīsiet laiku ar draugiem un ģimeni, un redzēsiet, ka tas Jūs uzlādēs.

13. Lieku mantu izmešana

Lai gan tas varbūt nav pats jautrākais brīvā laika pavadīšanas veids, mājas sakārtošana un tīrīšana ir lielisks veids, kā pavadīt dažas stundas, kuras citādi varētu izniekot, skatoties TV. Pārskatiet atvilktnes un skapjus un izmetiet visas mantas, kas krāj putekļus, un ziniet, ka Jūs tās nekad neizmantosiet. Jūs ne tikai jutīsieties apmierināti, bet arī varēsiet ziedot savas lietas tiem, kam tās patiešām noderēs!

14. Laiks dabā

Jūtieties garlaikoti un bez iedvesmas? Dodieties izpētīt skaisto dabu. Neatkarīgi no tā, vai tā ir pastaiga, vai pārgājiens mežā, Jūs uzlabosiet garastāvokli. Dodieties ārā un elpojiet – pastaigas svaigā gaisā atbrīvo ķermeni no dopamīna un serotonīna (kas uzlabo garastāvokli un novērš depresiju), uzlabo smadzeņu darbību, pazemina As**sspiedienu, uzlabo imūnsistēmas darbību un sniedz virkni citu labumu.

15. Podkāsti

Podkāstu klausīšanās ir gan izklaidējoša, gan garīgi stimulējoša. Neatkarīgi no tā, kas Jūs interesē, ir bezgalīgas podkāstu klausīšanās iespējas. Turklāt to var apvienot ar daudzām citām šajā sarakstā minētajām aktivitātēm. Piemēram, ieslēdziet savu iecienītāko podkāstu, kamēr tīriet, ejat pastaigā, gatavojat ēst vai nodarbojieties ar rokdarbiem.

Leave a Comment