Ceļš pa karjeras kāpnēm: no praktikanta līdz darbiniekam

“Būt pareizajā vietā pareizajā laikā” – To var attiecināt uz nejaušām un laimīgām dzīves situācijām, kas skar karjeras un profesionālās izaugsmes iespējas. Arī apdrošināšanas akciju sabiedrības “BTA Baltic Insurance Company” (turpmāk – BTA) ilggadējo pieredzi tieši darbā ar potenciāliem jaunākās paaudzes apdrošināšanas jomas profesionāļiem “īstajā vietā un laikā” bijuši 13 no 19 praktikantiem, kas sevi pierādījuši un turpina darbu BTA. Kādēļ ir vērts kļūt par jauna cilvēka karjeras sākuma atspēriena punktu un kā viņam palīdzēt tiekties pēc kopīgu mērķu sasniegšanas, stāsta BTA Personāla vadības departamenta direktore Laura Zabarovska.

Daudzās nozarēs trūkst kvalificēti speciālisti un kurās nevar sākt darbu bez svarīgām prasmēm un zināšanām. Apdrošināšanas joma arī ir nozare, kurā jābūt zinošam, taču pieredzi iespējams uzkrāt darba gaitā. Nepieciešama tikai vēlme strādāt, zinātkāre, interese un pārliecība par saviem spēkiem. Tieši tādēļ BTA allaž pievērsusi lielu vērību jaunu cilvēku piesaistei un ar lielāko prieku uzņemot pie sevis praktikantus. “Ir ļoti nozīmīgi cilvēkiem dot iespēju pamēģināt un pārliecināties, vai tas viņiem ir piemērots darbs. Tiem, kuriem līdz šim nav bijusi pieredze darbā apdrošināšanas jomā, nonākot pie mums kā praktikantiem, ir lieliska iespēja par to pārliecināties no abu pušu viedokļa. Mēs, kā darba devēji, novērtējam cilvēka potenciālu, izpratni un darba spējas, ieguldot viņa zināšanu veidošanā, savukārt praktikantam tā ir lieliska iespēja apliecināt savu varējumu, mērķtiecību, pierādot, ka grib un var nākotnē kļūt par pašu labāko,” saka Laura Zabarovska.

Saskatīt praktikantā viņa pienesumu uzņēmumam nākotnē ir nozīmīgs brīdis, kur liela nozīme ir prakses vadītājam, palīdzot pilnveidot praktikanta prasmes un zināšanas. “Uz izsludinātajām vakancēm piesakās gan cilvēki bez pieredzes, gan arī izteikti profesionāļi, taču mūsdienu dinamiskās dzīves un spēcīgās konkurences apstākļos atrast atbilstošāko kandidātu ir sava veida izaicinājums. Darbs ar praktikantiem prasa gana daudz laika, jaunajā censonī ieguldām ne mazums pūļu, taču mūsu pieredze rāda, ka tas ir tā vērts. Ar laiku lielākā daļa praktikantu kļūst par vienu no mums, turklāt viņi arī paliek pie mums strādāt ilgtermiņā un turpina attīstīt veiksmīgu karjeru.”

Kādi ir svarīgākie nosacījumi, kurus katram ir vērts ielāgot, lai sāktu darba gaitas un sekmīgi virzītos augšup pa karjeras kāpnēm? BTA atklāj piecas īpašības, kuras vērts ņemt vērā, lai sekmīgi virzītu savas karjeras izaugsmi.

1. Strādā cītīgi un neatlaidīgi. Ikvienam ir vēlēšanās, lai darba līgumā ierakstītā summa būtu lielāka, tomēr darba gaitu uzsākšana ir tikai lielā ceļa sākums. Vispirms tev ir jāapliecina sava varēšana. Strādā cītīgi, esi neatlaidīgs arī tad, ja uzdevums šķiet sarežģīts. Pašiniciatīva tiks augsti novērtēta. Interesējies, kā mērķi sasniegt efektīvāk, nebaidies lūgt padomu. Esi pašapzinīgs un pārliecināts par sevi, jo veiksmīgs ceļš nākotnē ir tikai tevis paša rokās.

2. Esi pamanāms! Viens no karjeru bremzējošiem faktoriem ir vēlme izvairīties no runāšanas sapulcēs, tā vietā viedokli paturot pie sevis, censties klusi padarīt savu darbu un iet mājās. Labāk būt neredzamam kolēģiem un, vēl jo vairāk, būt tālāk no vadības acīm. Tieši otrādi – esi pamanāms! Nebaidies skaidri un saprotami paust savu viedokli. Izrādi iniciatīvu un piesakies arī sarežģītāku uzdevumu veikšanai, kā arī esi atsaucīgs un palīdzi kolēģiem paveikt darbu, ar kuru viņam tik viegli neklājas.

3. Nebaidies kļūdīties un atzīt savas kļūdas! Ambīcijas un vēlme sasniegt vēl labākus rezultātus ir solis uz priekšu. Sasniedzot vienu līmeni, ir vērts tajā nepalikt, bet gan izvirzīt sev arvien augstākus mērķus. Vienmēr ir vērts papūlēties, lai šo augstāk nostādīto latiņu sasniegtu. Jā, jo augstāka latiņa, jo lielāka atbildība. Jo lielāka atbildība, jo lielāka iespēja kļūdīties. Jāatceras, ka kļūdoties darbinieks mācās, lai nākamais solis būtu divtik efektīvs. Nedrīkst aizmirst, ka drošs un pārliecināts cilvēks spēj iedvesmot arī citus, un tas jau ir viens no stūrakmeņiem pareizā virzienā.

4. Katru dienu iemācies ko jaunu. Vislabākos rezultātus sasniegsi, ja mācīsies un attīstīsi to, ko jau proti. Dari to nemitīgi. Tas palīdzēs ne vien paplašināt tavas kompetences un prasmes, bet arī padarīs plašāku redzeslauku, attīstīs stratēģisko domāšanu un ar visu kopā tikai vairos tavu pārliecību par saviem spēkiem. Tā tu arī vairosi savu pozitīvo pieredzi, augs tavs pašvērtējums un veiksmīgāk tiksi galā ar visdažādākajām situācijām. Ar laiku savās darba gaitās būsi pieredzējis tik daudz, ka jau varēsi sniegt vērtīgus padomus jaunākiem darbiniekiem.

5. Pret savu darbu vienmēr attiecies ar lielu atbildību. To ļoti novērtēs ne vien kolēģi, bet arī klienti. Kad pildi savus darba pienākumus, centies koncentrēties tikai uz darbu, savas privātās lietas atstājot malā. Tām pievērsīsies pēc darba dienas beigām. Darbā vienmēr centies būt precīzs un akurāts, jo pa roku galam vai pēdējā brīža steigā padarīts darbs bieži vien būs nekvalitatīvs un kļūdains. Jo labāk būsi sagatavojies sanāksmei vai prezentācijai un izpildījis uzdoto uzdevumu, jo labāku iespaidu radīsi un vairosi uzticību, un tiksi pamanīts.

Par BTA

Apdrošināšanas akciju sabiedrība “BTA Baltic Insurance Company” ir viena no vadošajām apdrošināšanas sabiedrībām Baltijā, kas piedāvā plašāko nedzīvības apdrošināšanas pakalpojumu klāstu Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. BTA Baltijā nodarbina vairāk kā 1 000 darbiniekus. BTA lielākais akcionārs ir “Vienna Insurance Group AG” ar 200 gadu ilgu pieredzi apdrošināšanas nozarē. Šajā grupā ietilpst vairāk nekā 50 apdrošināšanas sabiedrības 25 valstīs, un tajā strādā vairāk nekā 25 000 darbinieku. “Vienna Insurance Group AG” ir izteikts līderis pārstāvētajos tirgos Eiropā ar augstu finansiālās stabilitātes novērtējumu – “Standard & Poor’s” A+ (stable outlook) -, kura akcijas tiek kotētas Vīnes un Prāgas biržā

Leave a Comment