Četri zemūdens pasaules brīnumi

Mēs zinām, cik brīnumaina ir pasaule mums apkārt, tomēr ne mazāk iespaidīga tā ir zem ūdens. Tā atklāj vēstures liecības par zudušām pilsētām un veido nākotni, lai saglabātu okeāna ekosistēmu.

Ar pieciem stāstiem par aizraujošiem zemūdens noslēpumiem pie skatītājiem atgriežas populārais dokumentālais seriāls “Nosusini okeānus 2”, kas “National Geographic” būs skatāms svētdienās, no 4. augusta.

Pirms raidījuma “National Geographic” ir apkopojis faktus par četriem interesantiem zemūdens brīnumiem, kurus ir vērts apmeklēt gan niršanas entuziastiem, gan tiem, kurus vilina vēstures un mākslas pasaule tās netradicionālākajā formā.

Jēzus skulptūra Sanfrutuoso, Itālijā

Itālijas rivjērā starp Portofino un Kamolji, 17 metru dziļumā atrodas bronzas Jēzus skulptūra (Christ of the Abyss). Tā uzstādīta 1954.gada 22.augustā. Darba autors ir Apvienotās Karalistes skulptors Gvido Galetti (Guido Galletti), kas to veltījis itāļu nirēja Duilo Markantes piemiņai. Itālis vēlējās to veltīt savam draugam, nirējam Dario Gonzatti, kas mira dažus gadus pirms viņa.

Skulptūrā attēlotais Jēzus ir pavērsis rokas uz debesīm kā svētuma simbolu zemūdens valstībai. Tā ir 2,5 augsta un sver vairāk nekā 260 kilogramus bez pamatnes. Netālu ūdens dzīlēs arī redzamas britu kuģa paliekas, kas nogrima Krimas kara laikā. Katru gadu pēdējā jūlija svētdienā šajā vietā notiek ceremonija, kuras laikā iededz sveces un dod jūrai svētību. Kristus skulptūras replikas atrodamas arī citviet, piemēram, Floridā, Kīlargo pilsētā. Tur statuja atrodas trīs metru dziļumā un ir iecienīts tūrisma apskates objekts.

Karjers un zemūdens cietums Rummu, Igaunijā

Rummu karjera Murru cietums kādreiz bija Vasalemmas marmora atradne, kurā kā galvenais darbaspēks tika izmantoti vairāk kā 400 cietuma ieslodzītie. 2012.gadā cietumu slēdza un apstādināja sūkņu darbību, kas uzturēja cietumu sausu. Ūdens līmenis ļoti strauji cēlās, atstājot raktuvju ekskavatorus, ēkas daļas un aprīkojumu zem ūdens. Šajā vietā, atstarojoties uz kaļķakmens sienu fona, ūdens ir tik koši zils, ka atgādina kādu ekskluzīvu kūrortu. Vietējie to dēvē par Zilo lagūnu. Rummu karjerā norvēģu dīdžejs Alans Volkers filmējis sava hita “Faded” video klipu.

Zemūdens muzejs Kankūnā, Meksikā

2010.gadā atklātajā zemūdens muzejā ir vairāk nekā 500 skulptūru, kas atspoguļo maiju kultūru, cilvēku un civilizācijas attīstību. Tās radījuši britu tēlnieks un nirējs Džeisons De Keirs Teilors (Jason deCaires Taylor) un pieci citi Meksikas skulptori. Skulptūru radīšanai izmantotas aptuveni 120 tonnas cementa, 4000 metru stiklašķiedras un 400 kilogrami silikona. Tās izstādītas trīs galerijās, kas atrodas trīs līdz sešu metru dziļumā.

Muzeja mērķis ir ļaut zemūdens dzīvajiem organismiem vairoties un atjaunoties, jo materiāli, no kuriem ir veidotas skulptūras, ir labvēlīga vide koraļļu augšanai. Skulptūras ir veidotas tā, lai pēc gadu desmitiem tās kļūtu par mākslīgiem rifiem. Mākslas darbus ir iespējams arī iegādāties. Šo muzeju var apskatīt ne tikai snorkelējot vai nirstot, bet arī sēžot laivā ar stikla grīdu.

Zudusī pilsēta Dvarka, Indijā

Dvarka ir pilsēta Indijas rietumu krastā, kas tiek uzskatīta par vienu no septiņām senākajām apdzīvotajām vietām šajā valstī. Nezinātājs pat nepateiks, ka Arābijas jūra sevī slēpj tās vēsturisko daļu. Saskaņā ar hinduistu mitoloģiju, Dvarka reiz bijusi Jadavas dinastijas galvaspilsēta. Pirms desmitiem tūkstošu gadu, kad tajā valdīja Krišna, pilsēta bija bagāta, pārtikusi un ar labu infrastruktūru, Tomēr, kad Krišna nomira, visa pilsēta pazuda zem jūras viļņiem. 70 000 pilis, kas bija veidotas no zelta, sudraba un citiem dārgmetāliem pazuda kā nebijušas.

2000.gadā Indijas arheologi 40 metru dziļumā atrada pilsētas paliekas, ielu režģus, smilšakmens sienas un citus artefaktus, kas vēstīja, ka Dvarka kādreiz patiešām bijusi nozīmīga ostas pilsēta.

Ieinteresēja zemūdens pasaules brīnumi? Tad skaties jaunākās dokumentālā seriāla “Nosusini okeānus 2” sērijas un uzzināsi, kā ar zemūdens skenēšanas sistēmu un modernām vizuālajām tehnoloģijām, piemēram, sarežģītiem hidrolokatoriem un trīs dimensiju datormodelēšanu, var izpētīt visu, ko slēpj dzelme, meklēt risinājumus dažādām mīklām un atklāt, kas slēpjas Meksikas līča, Indijas okeāna un pat Baltijas jūras ūdeņos.

Dokumentālais seriāls “Nosusini okeānus 2” skatāms “National Geographic”, svētdienās no 4. augusta plkst. 22:00.

“National Geographic” (NG) ir pieejams 440 miljoniem mājsaimniecību 171 pasaules valstī 45 valodās. NG kopā ar “Nat Geo WILD”, “Nat Geo People” un “Na Geo MUNDO” veido kanālu grupu “The National Geographic” – tie ir daļa no “National Geographic Partners”, kas ir kopuzņēmums starp “21st Century Fox” un “National Geographic Society”. Sociālās saziņas vietnē “Facebook” vien NG ir vairāk nekā 55 miljoni sociālo mediju fanu. Latvijā NG ar subtitriem latviešu un krievu valodā ir pieejams “Tet”, “Baltcom”, “Elektrons S”, “Livas KTV”, “Namsamnieks”, “Balticom”, “MITS”, “LAT”, “Dautkom”, “Ostkom”, “Elektrons”, “Telenet”, “Elektrons & K”, “Eikatik”, “Smart-TV” un “V20″ televīzijas abonentiem.

Leave a Comment