Dārzeņu kopējās stādīšanas noslēpumi

Pat senos laikos cilvēki pamanīja, ka dārzeņu kopstādīšana ar dažiem citiem augiem var ievērojami palielināt to ražību un ar citiem – tā var pat sagraut to pumpuru.

Vēlāk zinātnieki saprata, kā augi palīdz viens otram iegūt barības vielas, piesaistīt labvēlīgus kukaiņus apputeksnēšanai vai kaitēkļu apkarošanai.

LASI ARĪ: 6 hormoni ir atbildīgi par tauku uzkrāšanos un lūk, kā tos izslēgt

Dārzeņu stādīšana

Augus, kas ir “draugi” un aug kopā, sauc par kompanjoniem. Piemēram, tomātiem, kaimiņos patīk burkāni, dilles un bazilika, bet kartupeļi tiem rada kaitējumu.

Bazilikas spēcīgais aromāts aizbiedē kaitēkļus, savukārt burkāni, dilles, pētersīļi un pastinaki piesaista dievlūdzējus, mārītes un zirnekļus. Šie plēsīgie kukaiņi barojas ar blaktīm, kurām ir paradums sabojāt tomātus.

LASI ARĪ: Marta robeža: ko ir svarīgi izdarīt katrai Zodiaka zīmei līdz 31. martam

Tomāti un kartupeļi pieder vienai un tai pašai naktenes dzimtei, un tāpēc tie ir pakļauti vienādām slimībām un kaitēkļiem. Kopā viņi, visticamāk, dos ražu vēlu, un citas Sli**bas izplatīsies ar pārsteidzošu ātrumu.

Gludas dārzeņu rindas ar etiķetēm neapšaubāmi patīk acīm un atvieglo ražas novākšanu. Tomēr dabā mēs nekur neredzam rindas, un tajā pašā laikā daži augi aug vienādās grupās.

Dabiskās bioloģiskās daudzveidības imitēšana var padarīt jūsu dārzu mazāk sakārtotu, bet pierādīts, ka tas palīdz dārzeņiem augt labāk. Tuvums pie pavadoņu augiem padara tos elastīgākus un aizsargā pret kukaiņiem un slimībām.

Tas arī izskaidro dīvainas idejas nozīmi: augu ziedus starp dārzeņiem, piemēram, samtenes, kliņģerītes vai kreses. Šķietami bezjēdzīgie ziedi piesaista kukaiņus – apputeksnētājus un tādējādi palielina cukini, zirņu, gurķu, tomātu ražu.

Turpini lasīt nākošajā lapā…

Leave a Comment