Mūsu dārzā gardās ērkšķogas šogad izskatās ļoti bēdīgi – pārklājušās ar melnu kreveli. Vai tādas drīkst lietot pārtikā? Kā cīnīties ar slimības izraisītāju? VALDA RUCAVĀ
Lasi arī: Kā notievēt, ņemot vērā jūsu Zodiaka zīmi
Dārzkopības institūta vadošā pētniece Sarmīte Strautiņa klāsta, ka ogulāji inficējušies ar Amerikas ērkšķogu miltrasu. Slimība bojā ērkšķogu jaunās lapas un dzinumus, veidojot uz tiem pelēcīgu apsarmi, kura vēlāk kļūst brūna, bieza, vilnaina. Apsūbē arī ogas, jūlijā uz tām veidojas 0,5 mm bieza sēņotne – samtains pārklājs. Inficētie dzinumi pārstāj augt, tiem veidojas sīkas, kroplas lapas, bet ogas saplaisā vai sažūst.
Zinātniece skaidro, ka miltrasas attīstību veicina liels gaisa mitrums un temperatūra virs +18 °C. Šādi ap-stākļi bija vērojami pagājušajā sezonā, tāpēc infekcijas izplatība bija daudz spēcīgāka nekā šajā sausajā vasarā. Žurnāla lasītājas iesūtītajā fotoattēlā ērkšķogas izskatās ļoti slimas, tomēr ogas pārtikā drīkst lietot. Pirms ēšanas vai pārstrādes tām, cik vien iespējams, jānomazgā (paberzējot) sēņotne, lai ogas padarītu glītākas (to var arī nedarīt, jo samtainais pārklājs veselībai nekaitē).
Turpini lasīt nākošajā lapā…