Es vasarnīcā izveidoju gliemju “bāru”: rādu, ko es leju un kā es aicinu viesus ar raksturu

Vasarnīcu iedzīvotāji sarkanos gliemežus sauc par otro postu pēc izplātītās problēmas šovasar. Zinātniski rijīgo vēderkāju sauc par Arion lusitanicus jeb spāņu gliemezi.

Mūsu valstī tas nonāca kopā ar importētiem augļiem, kas ir daudz lielāki par parastajiem pelēkajiem, izceļas ar retu auglību un, pats sliktākais, tam nav dabisko ienaidnieku mūsu platuma grādos.

Viss iepriekš minētais liek dārzniekiem meklēt atbildi: kā tikt galā ar gliemežiem un pasargāt no tiem ražu?

KĀ TIKT GALĀ AR GLIEMEŽIEM

Sarkano kaliemežu populācija šogad ir pieaugusi līdz satraucošam līmenim siltās ziemas un lietainā pavasara dēļ.

 

Kaitīgo ārzemnieku kolonijas aprij dārzeņu kultūras, bet nenoniecina hostas, īrisus, lilijas un dālijas.

Tīrīšana

Gliemežiem patīk mitras, ēnainas vietas ar daudzām nezālēm un augu atkritumiem. Tāpēc mēģiniet nekavējoties noņemt galotnes, nopļauto zāli un citus gružus, kuros var paslēpties gliemji vai to olas.

Nenovietojiet komposta kaudzes pie dārza dobēm. Rudens beigās izrakt vietu, lai ziemā izsaltu kaitēkļu olas. Laistiet augus no rīta, nevis vakarā. Regulāri noņemiet nezāles, kuru ēnā brīvi dzīvo gliemeži.

Ķīmiskās metodes

Visefektīvākais veids, kā apkarot šo mānīgo kaitēkli, ir ar ķimikālijām. Bet ne visi no tiem ir vienlīdz droši cilvēkiem un mājdzīvniekiem.

Piemēram, Apvienotā Karaliste paziņoja par pilnīgu populārā pesticīda metaldehīda aizliegumu. Pēc vides aizstāvju domām, tas nopietni apdraud putnus, bites un labvēlīgos kukaiņus.

Tā vietā tiek ierosināts izmantot preparātus, kuru pamatā ir dzelzs fosfāts: “Ulitsid”, Ferramol (Neudorf), Natria snigelmedel (Bayer), SnigelGift (Greenline).

Zāļu granulas jāizkaisa uz augsnes virsmas ar ātrumu 5 grami uz kvadrātmetru. Un labāk to darīt maijā, kad no pārziemojošām olām sāk parādīties mazi gliemeži.

Lasi vēl: Vecmāmiņa ieteica šogad uz Jāņiem papildus pasniegt siera pīrāgu. Izmēģināju viņas doto recepti jau iepriekš, garšo tik lieliski!

Lai tiktu galā ar gliemežu invāziju, cilvēki bieži izmanto parasto galda sāli. Bet, bagātīgi apkaisot ar to dobes, jūs riskējat iegūt sāļu augsni, uz kuras neaugs pat zāle.

Manuāla kolekcija

Visuzticamākais veids, kā atrisināt problēmu, ir darīt visu pats. Kad vakars atdziest, apbruņojies ar lukturīti, plastmasas maisiņu un šķērēm. Kaitēkļi var pārnēsāt parazītus, tāpēc roku aizsardzībai būs nepieciešami cimdi.

Savāc gliemežus, pārgriež uz pusēm un ieliek maisiņā. Tie ir jāizmet parastajos atkritumos un nekādā gadījumā ne komposta kaudzē, jo mirušā gliemeža smarža var piesaistīt tā radiniekus, kuriem ir nosliece uz kanibālismu.

Slazdi

Iepriekšējā metode ir piemērota nelielai dārza dobei, bet lielā platībā gandrīz neiespējami ar rokām savākt visus gliemežus.

Slazdi palīdzēs vienkāršot uzdevumu. Un ēsma tajos būs… putojošs dzēriens, kas tik labi remdē slāpes vasaras karstumā.

Var ieliet kartona sulas maisiņā. Vai arī jūs varat izveidot slazdu no plastmasas pudeles, nogriežot augšpusi un ievietojot kaklu caurumā.

 

Smaržas pievilināti, gliemeži ielīdīs pudelē un nevarēs no tās izkļūt. Lai nomedītu slidenus kaitēkļus, dārzā var ielikt kaut ko, kas tiem patīk, piemēram, kāpostu lapas. Un no rīta savāc no viņiem veselu nelūgto viesu kolekciju.

Daži dārznieki izmanto Coca-Cola šķīvi kā slazdu. Dzēriena aromāts piesaista gliemežus un gliemežus, un sastāvā esošā fosforskābe tos iznīcina.

Dabiskie ienaidnieki

Vistas un pīles viegli ēd gliemežus. Bet, pirmkārt, viņi nevar tikt galā ar lieliem indivīdiem, un, otrkārt, viņi var samīdīt visu jūsu ražu.

Eži un vardes labprāt ēd gliemežus. Tātad, ja izdosies savā īpašumā izvietot ežu ģimeni, problēma tiks atrisināta bez īpašas piepūles.

Eiropā, lai apkarotu vēderkājus, viņi izmanto zāles (piemēram, angļu Nemaslug), kas satur mikroskopiskus nematožu tārpus – kaliemežu un gliemežu dabiskos ienaidniekus.

Parazītiskā nematode nav bīstama cilvēkiem, mājdzīvniekiem vai sliekām, taču tā var neatgriezeniski atbrīvoties no ložņājošiem kaitēkļiem.

Leave a Comment