EY: Lielākie draudi uzņēmumiem šobrīd ir jauni, konkurējoši biznesa modeļi, ģeopolitikas nenoteiktība un darbinieku trūkums

Jaunākais EY (agrāk Ernst & Young) vispasaules uzņēmēju noskaņojuma pētījums “Global Capital Confidence Barometer” atklāj, ka 31% uzņēmēju par lielāko īstermiņa apdraudējumu sava uzņēmuma attīstībai uzskata jaunu biznesa modeļu un jaunu tehnoloģiju ietekmi, kam cieši seko ģeopolitikas un likumdošanas nenoteiktība, ko par lielāko apdraudējumu uzskata 29% pētījuma dalībnieku. Savukārt, 17% uzņēmēju par lielāko risku viņu biznesam šobrīd uzskata darbinieku trūkumu.

Neskatoties uz to, ka pasaulē pēdējo divu gadu laikā novērotais ekonomiskās izaugsmes temps zaudē jaudu un kļūst nesabalansēts dažādu valstu un reģionu starpā, uzņēmēji joprojām saglabā pozitīvu noskaņojumu par ekonomisko situāciju – 85% aptaujas dalībnieku norāda, ka ekonomikas apstākļi izaugsmei uzlabojas.

“Jaunākais kapitāla noskaņojuma pētījums parāda neviendabīgu ainu – uzņēmēji joprojām ir noskaņoti pozitīvi, taču vide kļūst nesabalansēta. Proti, kamēr ASV ekonomika aug, Vācijas ekonomikas attīstība palēninās, gada trešajā kvartālā pat sarūkot. Dienaskārtībā krājas neatrisināti jautājumi, piemēram, apstiprināta Brexit risinājuma trūkums, ASV tirdzniecības tarifu politika vai ģeopolitisks saspīlējums atsevišķos pasaules reģionos. Nenoteiktība neizbēgami izmaina ekonomikas dalībnieku gaidas un rīcību. Jāsecina, ka kopējais kapitāla noskaņojums joprojām saglabājas optimistisks, taču uzņēmējiem ir pamats kļūt uzmanīgiem,” saka Guntars Krols, EY partneris Baltijas valstīs.

Vispārējā ekonomikas vide uzņēmumu pirkšanas un pārdošanas (M&A) darījumiem tiek vērtēta kā ļoti laba, 90% uzņēmēju uzskatot, ka M&A darījumu apstākļi nākamā gada laikā uzlabosies. Tomēr tikai 46% uzņēmēju paši gatavojas īstenot kādu M&A darījumu tuvākā gada laikā, kas ir par 10% mazāk nekā pirms gada. Runājot par iespējamiem darījumu vides riskiem, 46% EY pētījuma dalībnieku atzīmē likumdošanas un politikas nenoteiktību (piemēram, strīdus par tirdzniecības politiku un tarifiem) kā iespējamu darījumu apdraudējumu.

EY pētījums parāda, ka, trūkstot labiem darbiniekiem, uzņēmēji visā pasaulē cenšas pievērst maksimāli daudz uzmanības esošo darbinieku potenciāla izmantošanai. 43% pētījuma dalībnieku atzīst, ka šobrīd lielākais ar darbaspēku saistītais izaicinājums ir esošo darbinieku motivēšana un noturēšana , kam seko nepieciešamība apgūt jaunas prasmes un palīdzēt darbiniekiem pielāgoties jaunu tehnoloģiju vai jaunu biznesa modeļu ieviešanai. Šo par lielāko darbaspēka izaicinājumu uzskata 29% uzņēmēju pasaulē.

Leave a Comment