Galvassāpes pakausī vai citā galvas daļā? Par ko tas liecina un kā tikt galā

Galvas smadzeņu audzējs.

Galvassāpes izraisa tikai apmēram puse audzēju. Aizdomas par to rodas, ja smeldze kļūst arvien stiprāka. Pārsvarā tā ir vienā galvas pusē un pastiprinās kustoties, klepojot vai noliecoties. Nereti audzēja gadījumā ir arī citi simptomi, piemēram, nogurums, apjukums, samaņas zudums, notirpums vienā ķermeņa pusē.

Saspīlējuma galvassāpes

Šīs ir visbiežāk izplatītās galvassāpes. Ir zināms, ka dzīves laikā 90% cilvēku piedzīvo šādas sāpes – tās rodas muguras augšdaļas un kakla saspringuma rezultātā, parasti tās izraisa stress un nogurums.

Šāda veida galvassāpes var ārstēt ar meditācijas, jogas vai masāžas palīdzību. Ja nepāriet, var lietot arī medikamentus sāpju mazināšanai.

 

Sinusa galvassāpes

Sinusa galvassāpes rodas no akūtas sinusa infekcijas. Simptomi: sāpes ap degunu un acīm, tekošs deguns un drudzis. Sāpes var būt vidēji stipras līdz pat ļoti spēcīgām, un labākā ārstēšanas metode ir sāpju atvieglotāji vai sinusa zāles.

 

Migrēnas galvassāpes

Liela daļa cilvēku, kuri piedzīvo maigākas migrēnas, varētu nemaz nezināt, ka viņiem tādas ir, jo tās bieži vien tiek jauktas ar saspringumu vai sinusa galvassāpēm. Migrēna ir neiroloģiska Sli**ba, kas izpaužas kā pulsējošas sāpes, jutīgums pret gaismu un skaņu, nelabums un pat vemšana.

Cilvēki, kuriem ir migrēnas, parasti atrodas zem ārsta aprūpes (vai vismaz tā vajadzētu būt), jo ārsts izraksta zāles, apvienojot to lietošanu ar dzīvesveida maiņu. Ja tev ir aizdomas, ka tevi varētu piemeklēt migrēnas, noteikti vērsies pie ārsta, jo problēma ir nopietna.

Migrēnas cēloņi nav pilnībā izzināti, taču noskaidrots, ka tā rodas, strauji sašaurinoties vai paplašinoties As**svadu sieniņām. To var provocēt stress un alkohola, īpaši sarkanvīna,lietošana. Nereti tā izpaužas hormonālo pārmaiņu laikā, piemēram, pubertātes vai menstruāciju periodā.

 

Kūlīšu galvassāpes

Šīs ir ļoti reti sastopamas galvassāpes, ko piedzīvo tikai 0.1% populācijas. Tās rodas katru dienu vienā noteiktā laikā, tādēļ ārsti uzskata, ka galvassāpes ir saistītas ar hipotalāmu, jo tas kontrolē mūsu ķermeņa “pulksteni”.

Galvassāpes sākas ar mokošām sāpēm aiz acīm – parasti sākas īsu brīdi pēc gulēšanas. Šādas galvassāpes visbiežāk piedzīvo cilvēki, kuri bieži lieto alkoholu un smēķē.

Lasi vēl: Veids, kā 30 sekundēs atbrīvoties no galvassāpēm un stresa – izmēģini arī Tu!

Ār*tēšana pieprasa ārsta uzraudzību – parasti tiek izrakstītas zāles, nervu bloki un pat melatonīns.

 

Sporta galvassāpes

Ir grūti izvairīties no galvassāpēm, ja nodarbojies ar hokeju, boksu, futbolu vai regbiju.

Sporta galvassāpes parasti izpaužas kā saspringuma vai migrēnas simptomi, tomēr šādā gadījumā problēma var būt arī nopietnāka, kas var novest arī pie smadzeņu audzēja, miega apnojas un paaugstināta As**sspiediena.

Sāpes un simptomi ir ļoti dažādi, tieši tādēļ ir nepieciešams vērsties pie ārsta, ja pēc treniņiem sajūti dažāda veida galvassāpes.

 

Pērkona grāviena galvassāpes

Šis nosaukums ir radies no sāpju pēkšņās un spēcīgās parādīšanās. Galvassēpes novājē aptuveni 60 sekunžu laikā, tomēr mierīgas sāpes var “uzkavēties” pat veselas nedēļas garumā.

Ir svarīgi pievērsties šāda veida galvassāpēm, jo tās parasti liecina par nopietnāku problēmu. Simptomi iekļauj:

Smagus sāpju uzliesmojumus;

Sāpes, kas samazinās aptuveni pēc 60 sekundēm;

Ja tās ir konstantas, tad turpinās, sākot no stundas, līdz pat 10 dienām;

Sāpes skar arī kaklu un muguras lejasdaļu;

Var parādīties arī nelabums, vemšana vai samaņas zudums.

Ja esi sapratis, ka tavas galvassāpes līdzinās kādam bīstamam galvassāpju veidam, noteikti apmeklē ārstu. Pirms tam noteikti centies izdomāt, kā visprecīzāk aprakstīt, kādas sāpes, cik bieži un cik spēcīgi izjūti, lai ārstam vieglāk būtu saprast, kāda ir problēma.

Avots: powerofpositivity.com

COMMENTS

Leave a Comment