Iepērcies gudri – atklāj, ko nozīmē kodi uz olām

Olas atšķiras ne tikai pēc izmēra, krāsas un cenas. Stāvot veikalā pie plaukta, tu vari noskaidrot, kādos apstākļos vista dzīvojusi un no kuras valsts olas atceļojušas. Tomēr pircējiem nav pietiekami daudz zināšanu par olu izcelsmi – 57 % iedzīvotāju nespēj noteikt to ražotājvalsti, liecina Latvijas Olu ražotāju asociācijas veiktais pētījums. Tā ietvaros Latvijā lielākais olu ražotājs “Balticovo” izveidojis īsu pamācību olu marķējumu atpazīšanā, kas palīdzēs noteikt, no kurienes izvēlētā ola ir nākusi.

Pirmais cipars

Visā Eiropas Savienībā ir vienots olu marķējums, tādēļ, atverot kastīti, manīsi, ka katrai olai uz sāna ir kods, ko var itin vienkārši atšifrēt. Pirmais cipars norāda dējējvistu turēšanas metodi, jo tas mazāks, jo labvēlīgākos apstākļos vista dzīvojusi.

0 – olas nāk no bioloģiskas saimniecības

1 – olas dētas brīvas turēšanas apstākļos

2 – kūtī dētas olas

3 – sprostos dētas olas

Burtu kods

Tālāk seko burti, kas atklāj, no kuras valsts nākusi ola. LV apzīmē Latviju, PL – Poliju, bet LT – Lietuvu. Veikalu plauktos var atrast arī olas no Ukrainas un citām valstīm. Zināt olu izcelsmes valsti ir būtiski, jo Pārtikas un veterinārais dienests regulāri pārbauda Latvijas ražotnes. Tik stingra kvalitātes uzraudzība nav visās valstīs, no kurām Latvijas tirgū tiek ievestas olas. Neapskatot kodu, daļa iedzīvotāju iegādājas olas, kas ražotas, iespējams, neievērojot Eiropas Savienības standartus. Turklāt nereti importētajām olām realizācijas termiņi mēdz būt ļoti īsi.

Ciparu virkne

Atlikusī ciparu kombinācija ir PVD piešķirtais novietnes identifikācijas numurs. Zinot novietnes atrašanās vietu, ir viegli izsekot kādos apstākļos turēta un ar ko barota marķētās olas dējējvista, ja kādu iemeslu dēļ to nepieciešams noskaidrot pēc olu palaišanas apritē.

Noskaidrot olu izcelsmi ir tikpat svarīgi, kā pārliecināties par to izskatu un derīguma termiņu. Vietējie olu ražotāji nodrošina augstus ražošanas standartus un piedāvā vissvaigāko produkciju, turklāt te vistas lielākoties tiek barotas ar graudiem, kas nāk no Latvijas laukiem. Nākamreiz, iegādājoties olu kastīti, pievērs uzmanību arī kodam!

Par AS „Balticovo”

Par AS “Balticovo” – lielākais olu un olu produktu ražotājs Ziemeļeiropā ar vairāk nekā 45 gadu nozares pieredzi. “Balticovo” ir orientēts uz darbību Latvijas un starptautiskos tirgos un eksportē aptuveni 70% no saražotās produkcijas. Produkcija tiek eksportēta uz Eiropas valstīm, to skaitā citām Baltijas valstīm, Skandināvijas valstīm, Vāciju, Nīderlandi, Beļģiju, Austriju, Franciju, Itāliju, Poliju, Čehiju, Slovākiju, Slovēniju, Ungāriju, Rumāniju un Bulgāriju, kā arī uz Ziemeļameriku, Japānu, Vidusāziju, Āfrikas un Tuvo Austrumu valstu reģionu. 2019. gadā “Balticovo” plāno ieguldīt 5 miljonus eiro, lai uzbūvētu jaunu 4000 kvadrātmetru lielu ražošanas cehu un modernizētu vienu no esošajiem cehiem. 8 miljoni eiro tiks investēti ārpus sprosta dēto olu ražošanas palielināšanā, lai apmierinātu augošo pieprasījumu eksporta tirgos un arī Latvijā. Uzņēmuma ražotne un filiāles atrodas Iecavā, Madonā un Daugavpilī, un tas ir saņēmis VARAM atzinību par ilgtspējīgu pieeju uzņēmējdarbībai un nozīmīgu reģiona attīstības virzīšanu, kā arī atkārtoti atzīts par vienu no labākajiem darba devējiem Zemgales reģionā.

Leave a Comment