Dzīvosim zaļi – dabai draudzīgi vienreizlietojamie trauki

Laikā, kad arvien vairāk cilvēki un arī organizācijas domā par to, kā dzīvot pēc iespējas saudzīgāk pret dabu un apkārtējo vidi, prožektoru gaismā nākuši arī pielāgoti vienreizlietojamie trauki. “Gemoss” aicina rūpēties par apkārtējo vidi, piedāvājot plašu ekoloģisko vienreizlietojamo trauku klāstu. Lai arī vienreizlietojamo trauku lietošana ir daļa no tā, kas nonāk atkritumos, šajā tēmā ir vērts iedziļināties ikvienam.

Domāt par dabai draudzīgiem risinājumiem nudien nav vairs tikai modes lieta. 2021. gadā Eiropas Savienības dalībvalstīs tiks aizliegta virkne vienreizlietojamo plastmasas izstrādājumu, piemēram, vienreizējie plastmasas trauki, kokteiļu salmiņi, vates kociņi un balonu kātiņi. Samazināšanas mērķi attieksies uz pārtikas un dzērienu vienreizlietojamo plastmasas taru: hamburgeru iepakojumiem, sendviču kastītēm, trauciņiem, kas paredzēti desertiem un uzkodu servēšanai. Direktīva paredz samazināt arī dažādu citu plastmasas izstrādājumu patēriņu un veicināt to pārstrādi. Šādi ierobežojumi ievērojami skar ēdināšanas nozares pārstāvju darba ikdienu, tāpēc jau laikus jādomā par alternatīvām un risinājumiem.

”Latvijas Zaļais punkts” uz šīm pārmaiņām raugās pozitīvi, jo vienreizlietojamo trauku lietošana veido apjomīgu atkritumu daudzumu, turklāt visbiežāk šie trauki nav derīgi pārstrādei, tāpēc tie nonāk apglabāšanai poligonos. Pasaulē šī tēma ir ļoti aktuāla dažādos masu pasākumos, kur ēdienu un dzērienu pasniegšana nav iedomājama bez vienreizlietojamiem traukiem. Aprēķināts, ka vidēji 6 miljoni tonnu vienreizlietojamo trauku ik gadu pasaulē tiek izmesti atkritumos. “Piemēram, mūsu kaimiņi igauņi Tallinā jau atteikušies no vienreizlietojamo trauku izmantošanas festivālos. Arī Latvijā tiek īstenotas iniciatīvas, lai publiskos pasākumos samazinātu atkritumu apjomu un pieteiktu cīņu ar plastmasas glāzēm, kas veido festivālu un citu lielu publisko pasākumu apjomīgāko atkritumu daļu,” stāsta Kaspars Zakulis, AS “Latvijas Zaļais punkts” direktors.

Ne tikai masu pasākumos aktuāla vienreizējo trauku lietošana. Arī ikdienā aktuāla ēdienu līdzņemšana un pasūtīšana ar piegādi, kur vienreizējie trauki ir neatņemama sastāvdaļa. Šajās situācijās varam izvērtēt, cik vajadzīgs ir katrs plastmasas iepakojums un varbūt vērts padomāt par alternatīvām.

Vienreizējo trauku alternatīvas

Uzņēmuma “Gemoss” vadītāja Ieva Treija stāsta, ka pēdējos gados ievērojami augusi interese par dabai draudzīgiem vienreizējiem traukiem, un tas vien pierāda, ka cilvēkiem patiesi rūp vide, kurā dzīvojam. “Tā vietā, lai iegādātos plastmasas salmiņus, kas dabā vēl ilgi nesadalīsies, bārmeņi labprāt izmanto alternatīvos papīra salmiņus, savukārt banketos un lielākos pasākumos arvien biežāk parādās bambusa, koka, palmu lapu un papīra trauku izmantojums uzkodu pasniegšanai. Arī “Gemoss” atbalsta šo ES iniciatīvu – izvairīties no dabas piesārņošanas. Tieši šī iemesla dēļ arī plānojam nākotnē atsevišķu produkciju fasēt dabai draudzīgākos fasējumos un paplašināt piedāvājumu ar vēl daudzveidīgāku vienreizējo trauku klāstu un alternatīvām, piemēram, kviešu stiebru un kartupeļu cietes salmiņiem.”

Bambuss, koks, papīrs, ciete, cukurniedru šķiedras – šie visi ir materiāli, kas tiek izmantoti dabai draudzīgu trauku ražošanā. Tie ir kompostējami un vidē sadalās bez atlikuma, nenodarot kaitējumu, kā tas ir ar plastmasu. Vai zināji, ka parastās plastmasas trauki pārstrādājas aptuveni 100 gadus? Latvijas Zaļais punkts aicina domāt ne tikai par to, kādas alternatīvas var izmantot plastmasas vietā, bet arī par to, kā samazināt atkritumus kā tādus. Tikai 58% Latvijas iedzīvotāju uztrauc, kādā iepakojumā ir viņu iegādātās preces un vai tas būs pārstrādājams vai noguls poligonā. Tāpēc izveidota iniciatīva “Zaļi pakots”, lai uzņēmējiem un arī iedzīvotājiem vairotu izpratni par to, kā samazināt iepakojuma patēriņu un kā izvēlēties iepakojumu, kas ir pārstrādājams, nevis apglabājams poligonā.

Ierasts redzēt karsto dzērienu krūzītes no papīra, taču nu jau ražotāji piedāvā arī bļodas, ēdienu kārbas, glāzes, uzkodu traukus, maisiņus un citus interesantus risinājumus dažādu ēdienu un dzērienu pasniegšanai. Arī bāros tiek domāts par dabai draudzīgiem risinājumiem, pasniedzot kokteiļus. Dažādu krāsu un stila papīra salmiņi ir kļuvusi par pievienoto vērtību bāram. “Gemoss” palīdz gan ēdināšanās jomu uzņēmējiem, gan privātpersonām mājas ballīšu, pikniku un citu notikumu rīkošanā ar dabai draudzīgiem vienreizējiem traukiem.

COMMENTS

  • <cite class="fn">Darja</cite>

    Labdien,

    Rakstu Jums uzņēmuma vārdā ( Versupack SIA ), kura fotoattēlu Jūs ievietojāt savā rakstā.
    Šim attēlam nav nekāda sakara ar Gemoss produktiem, un tas ir tikai un vienīgi mūsu intelektuālais īpašums. Es lūdzu zem fotoattēla vai rakstā pieminēt, ka šī fotogrāfija ar bambusa iepakojumu pieder Versupack.
    Lai iegūtu sīkāku informāciju, lūdzu, rakstiet uz e-pastu – [email protected] vai zvaniet pa tālruni – +371 6770 3377.
    Paldies!

Leave a Comment