Izvairieties no gurķu lapu dzeltēšanas: efektīvi padomi, kas glābs ražu

Ja gurķu lapas sākušas dzeltēt un žūt, nevajadzētu panikot. Ir vienkārši veidi, kas palīdzēs glābt jūsu dārzeņu dobi no bojāejas.

Mēs jums pastāstīsim, kādi ir gurķu lapu dzeltēšanas iemesli un kā to novērst, lai saglabātu ražu.

Kāpēc rodas dzeltenas gurķu lapas: kādi iemesli un ko darīt

Ir trīs iemesli, kāpēc var notikt šī nepatīkamā parādība, bet katram no tiem ir risinājums, tāpēc nebaidieties no tā.

Barības vielu trūkums. Olnīcu veidošanās un augļu augšanas laikā augam nepieciešams pietiekami daudz barības vielu, īpaši kālija. Ja šī minerālviela nav pietiekamā daudzumā, gurķu lapas sāk dzeltēt un nokrīt. Paši gurķi aug neregulāras bumbuļveidīgas formas, var būt klāti ar plankumiem un izžūt. Lai izvairītos no šādas problēmas, dobi vajadzētu barot ar kālija mēslojumu.

Perenosporoze. Tā ir sēnīšu izraisīta slimība, kas vispirms skar auga lapas, tad inficējas stublājs, pēc tam kultūra sāk iznīkt. No bojāejas līdz auga augšanas pārtraukšanai var paiet tikai nedēļa, jo šai sēnīšu slimībai ir īss inkubācijas periods. Tāpēc, parādoties pirmajām izpausmēm, gurķi jāapstrādā ar fungicīdiem.

Nepareiza laistīšana. Mitruma trūkums, kā arī tā pārpalikums var bojāt gurķus, tāpēc dobi vajadzētu laistīt laikus. Taču laistīšanai nevajadzētu izmantot aukstu ūdeni, jo temperatūras starpības radītais stress var negatīvi ietekmēt augus.

Gurķu atbrīvošana no dzeltēšanas: tautas metodes

Maize. Uz nakti iemērc maizes klaipu, bet no rīta maizes masu atšķaida spainī ar ūdeni un apsmidzina gurķus. Šī metode pasargās gurķus no dzeltēšanas, tie būs zaļi līdz pat rudenim. Apsmidzināšanu ar šādu maisījumu veic reizi 2 nedēļās.

Vēl viens efektīvs līdzeklis pret gurķu lapu dzeltēšanu ir piena sūkalas. Pieciem litriem ūdens pievieno litru sūkalu un aplej dobes ar gurķiem. Tā ir laba profilakse pret sēnīšu slimībām, ko var veikt reizi nedēļā.

Sīpolu mizās ir daudz noderīgu vielu, tāpēc arī tās noderēs. Ieberiet sīpolu mizas dziļā traukā un ielejiet ūdeni, uzkarsējiet uz plīts un uzkarsējiet līdz vārīšanās temperatūrai. Pēc tam atliek malā, pārklāj ar vāku un atstāj uz 5 stundām. Pēc tam izkāš, atšķaida ar ūdeni proporcijā 2:8 un pārlej pār gurķiem.

 

Leave a Comment