Ja tev ir kāds no šiem simptomiem, tu, iespējams, nepanes lektīnu

Pazīmes, ka tu slikti panes lektīnus:

Lektīni ir ļoti līdzīgi glutēnam, kas arī ir antiuzturviela. Antiuzturvielas ir sastopamas augos, un tās neļauj uzsūkties citām uzturvielām. 

Pastāv uzskats, ka cilvēkiem, kuri slikti panes lektīnus, ir sliktāks Vese***as stāvoklis autoimūnās saslimšanas gadījumā. Lektīni tik slikti pārstrādājas, ka tie var nokļūt līdz pat As**srites sistēmai un bojāt šūnas.

1. “cauro zarnu” sindroms

Visos graudaugos ir glutēna frakcija prolamīns. Tas ir lipeklis, ko organismam bieži vien ir grūti pārstrādāt.

Graudaugu sastāvdaļas, ieskaitot gliadīnu un lektīnus, var veicināt zarnu caurlaidību jeb “cauro zarnu” sindromu. Tas var izraisīt gremošanas problēmas, kuru simptomi ir vēdera uzpūšanās un vēdera spazmas.

2. Nogurums

Lektīni var radīt tā saucamo hroniskā noguruma sindromu. Labā ziņa ir tā, ka ēšanas paradumu maiņa var palīdzēt atrisināt noguruma problēmu un atgūt zaudēto enerģiju.

3. Garīgās Vese***as problēmas

Kviešu produkti var samazināt labsajūtas hormona serotonīna daudzumu, tādējādi pasliktinās garastāvoklis un var pat rasties depresijas simptomi. Tas nenozīmē, ka lektīnu izslēgšana no uztura var palīdzēt izārstēt garīgās Sli**bas, bet tā var uzlabot vispārējo garastāvokļa līdzsvaru.

4. Ādas izsitumi

Lektīnu nepanesamība var izpausties ārēji kā sausa, niezoša un zvīņaina āda. Pirmās pazīmes parasti ir apsārtums un nieze.

5. Locītavu sāpes

Lektīni pastiprina reimatoīdā artrīta radīto iekaisumu. Sāpošas un pietūkušas locītavas var radīt nopietnu kaitējumu Vese***ai, jo sāpju ietekmē samazinās vēlme kustēties.

6. Alerģijas

Ja organisms slikti panes lektīnus, var rasties alerģiska reakcija. Alerģijas pazīmes var būt, piemēram, asarojošas acis, saaukstēšanās vai sinusu aizlikums, kakla saspringums, kā arī niezoša āda, mute vai mēle.

7. Nelabums

Līdzīgi kā tad, kad organisms slikti panes glutēnu, lektīni arī ietekmē apetīti. Organisms pats zina, kas tam nāk par labu un kas nē, tāpēc vari just nelabumu katru reizi, kad gatavojies ēst lektīnus saturošus ēdienus,ja organisms jau agrāk uz to ir slikti reaģējis.

8. Muskuļu vājums

Ar muskuļu vājumu var saskarties tad, kad zarnas neuzsūc B12 vitamīnu. Tas, savukārt, var radīt problēmas ar līdzsvaru un gaitu.

9. Nejutīgums

Ekstremitāšu nejutīgumu var izraisīt uzturvielu, trūkums, jo tās nav uzsūkušās, bet izgājušas cauri gremošanas sistēmai.

Leave a Comment