Jaunā paaudze strādās citādāk – no projekta uz projektu, prognozē Mendziņš

“Globālā prognoze pasaulē ir tāda, ka 20 gadu laikā 40% no darba tirgus tiks aizvietoti ar robotiem,” komentējot prognozi, ka tehnoloģiju attīstība padara vienkāršā darba darītāju nevajadzīgu, RīgaTV 24 raidījumā “Preses klubs” pauda ziņu aģentūras LETA valdes loceklis Juris Mendziņš.

“Process ir sācies jau šobrīd. Klasiskais piemērs ir “Foxconn” rūpnīca Ķīnā, kas ražo “Apple” aifonus, kurā jau krietna daļa darbinieku ir aizvietoti ar robotizāciju. Šis process ir tikai sākumstadijā un tas ies plašumā,” viņš stāstīja.

Mendziņš norādīja, ka sekas tam ir ne tikai nodarbinātībā, bet arī darbaņēmēju uzvedības modeļa maiņā – šobrīd dzīvojot klasiskā paradigmā, mēs pabeidzam skolu un sākam strādāt, bet jaunajām paaudzēm būtiski atšķirsies: “Principā visi pētījumi saka, ka milēniāļu paaudze tā nedzīvos – visticamāk, viņi dzīvos no projekta uz projektu un pa vidu labi pavadīs laiku.”

Juris Mendziņš gan norādīja, ka šāds nodarbinātības attīstības scenārijs nekādā gadījumā nemazinās augstākās izglītības lomu: “Protams, ka nekādi nevar izslēgt augstākās izglītības lomu tautsaimniecībā, kaut vai tāpēc, ka neiesim pie zobārsta, kas internetā ir izmācījies, kā urbt zobu, vai nedosimies uz simfoniskā orķestra koncertu zinot, ka visi vijolnieki ir apguvuši vijoli jūtubā. Augstākās izglītības nepieciešamība nepazudīs, bet visticamāk būs virkne projektu un nodarbinātību, kuros būs nepieciešama vispārēja inteliģence un spēja apgūt jaunas lietas tāpēc, ka projekti mainīsies.”

“Vispārējā inteliģence, prasme adaptēties un iemācīties jaunas lietas būs ārkārtīgi nozīmīga,” piebilda Mendziņš.

Leave a Comment