Jaunā, siltinātā skurstenī veidojas melns piķis. Kāpēc un kā to novērst?

Kāpēc skurstenī pēc kurināšanas veidojas melns piķis? Skurstenis siltināts, jauns. SANITA ILŪKSTĒ

“Darva skurstenī veidojas, ja dūmgāzu temperatūra ir pārāk zema – zemāka par 56 grādiem pēc Celsija. Šādā situācijā mitrums kondensējas uz skursteņa iekšējām sienām un kopā ar kvēpu daļiņām veido darvu. Biežākais iemesls – pārāk mitra malka. Lai malka mūsu klimatiskajos apstāk­ļos pietiekami izžūtu, tā labi ventilējamā šķūnītī jāžāvē vismaz divus gadus. Kurinot ar mitru malku, dūmu temperatūra ir zema, dūmgāzēs ir arī daudz vairāk ūdens tvaika, kas paliek skurstenī, skaidro sertificēts skursteņslauķis Jānis Andersons.

Lasi arī: Mēs dzimstam 7 reizes dzīvē. Uzzini, kurā dzimšanas stadijā tu esi

Vēl viens iemesls – pārlieku liela kurināmā ekonomija, gruzdinot malku, nevis ļaujot tai degt. Ja malka gruzd, arī dūmgāzu temperatūra ir ļoti zema. Piemēram, apkures katlā darba temperatūra ir 75 grādi, ne mazāk. Pretējā gadījumā darvas veidošanās skurstenī ir neizbēgama.

Darva var rasties arī sliktas vilkmes dēļ. Ja skurstenis jauns, iespējams, aizsērējuši dūmkanāli līdz skurstenim. Arī šajā gadījumā skurstenī var veidoties kondensāts. Iespējams, nav pietiekami atvērts aizbīdnis starp apkures ierīci un skursteni.

Lasi arī: Vienīgā zodiaka zīme, kurai tev jāsniedz otrā iespēja!

Kad apkures sezona beigusies, jau laikus jāvienojas ar sertificētu skursteņslauķi par apkures ierīces tīrīšanu. Ja to atliks uz rudeni, var nākties ilgi gaidīt rindā. Dūmeņiem jābūt iztīrītiem līdz 1. novembrim.

Skursteņslauķu kontakti meklējami Latvijas Skursteņslaucītāju amata brālības interneta vietnē: www.skurstenslaukiem.lv.

Avots:

 

Leave a Comment