Jaunas partijas, bet tie paši cilvēki? Vēlētāju izvēles skaidro Edgars Jaunups

“Politiskās partijas nerada elektorātu, varbūt ļoti ilgā periodā arī rada, bet tomēr politiskās partijas vienā vai otrā veidā ar savām idejām piesaista elektorātu. Partijas apkalpo elektorātu,” komentējot vēlētāju lielo atbalstu jaunajiem politiskajiem spēkiem, RīgaTV 24 raidījumā “Kur tas suns apraksts?” pauda politiķis Edgars Jaunups.

Diskusijai sākoties, Jaunups skaidroja iemeslus, kādēļ “Jaunā Vienotība” šajās vēlēšanās ir saņēmusi salīdzinoši nelielu vēlētāju atbalstu: “Attiecībā uz “Vienotības” bijušo elektorātu, daļa no tā vēl joprojām balso par “Jauno Vienotību”, bet ir daļa, kas nobalsoja par “Attīstībai/Par!”, daļa, iespējams, arī nedaudz par “Jauno konservatīvo partiju”. Vienkārši pašam “Vienotības” elektorātam ir daudz skaidrāk un izteiktāk iezīmētas ideoloģiskās paradigmas, ko “Vienotība”, diemžēl, ilglaicīgi esot pie varas, nonākot centrā un kļūstot tāda pilnīgi nekāda, neievēroja.”

Turpinājumā viņš salīdzināja iemeslus, kādēļ daļa jauno politisko spēku izkonkurēja jau iepriekš zināmas partijas: “ “Jaunā konservatīvā partija” tomēr nedaudz ir atšķirīga no “Nacionālās Apvienības”, jo viena ir šī nacionālā paradigma, bet otra – korupcijas apkarošanas paradigma, kas galīgi nebija nekāds karogs “Nacionālajai Apvienībai”. Iespējams, tādēļ šī elektorāta daļa ir atradusi sev cerīgāku pārstāvniecību.”

“Savukārt, protests kārtējo reizi ir pārceļojis no Sudrabas pie Kaimiņa – tas vienmēr ceļo, jo uz katrām vēlēšanām vajag jaunu piedāvājumu. Pagājušajās vēlēšanās protesta elektorāts koncentrējās divās partijās: viena daļa bija Ingūnas Sudrabas vadītajai partijai “No sirds Latvijai”, kas dabūja 7%, otri 7% uz to brīdi bija tādai pašai protesta kustībai ar Artusu Kaimiņu un Mārtiņu Bondaru, kas izteikti gāja uz toreizējās varas, antiVienotības piedāvājumu. Kaimiņa kungam fantastiskā kārtā lieliski ir izdevies lielu daļu no šī elektorāta koncentrēt savā personā, bet arī, visticamāk, tāpēc, ka tur ir arī tāds Aldis Gobzems, kas apmierina kaut kādu daļu un tamlīdzīgi,” par politiskā spēka “KPV LV” iegūto rezultātu vēlēšanās izteicās Jaunups.

“Skaidrs, ka liela daļa cilvēku nomainās, bet no procentu viedokļa tas protesta elektorāts ir diezgan konsekvents. Viņi grib vislielākās pārmaiņas,” piebilda Edgars Jaunups.

Leave a Comment