Komunikācijas eksperte: es kļūdos, tātad es esmu

Mēs visi esam cilvēki, un mums visiem ir bail kļūdīties. Taču mēs ar šīm bailēm nepiedzimstam, bet tās iemācāmies savas dzīves laikā. Tāpēc ir svarīgi bailes pārvarēt un nepadoties, jauniešus #PanākumuSkola seminārā Rēzeknē iedvesmo festivāla “SummerSound” un “Fuck Up Nights Riga” sabiedrisko attiecību vadītāja Alise Pabērza.

Lai arī pasaulē ir daudz pasākumu, kuros stāsta par veiksmi, sasniegumiem un panākumiem, taču viens no Alises sirdij šobrīd tuvākajiem projektiem ir neražu naktis jeb “Fuck Up Nights Riga”, kuru ideja uz Latviju atceļojusi no tālās Meksikas. Neražu nakts viesi ierasti ir sabiedrībā zināmi cilvēki, kas atklāti dalās sevis piedzīvotajās neveiksmēs. Lai iedrošinātu jauniešus nebaidīties, #PanākumuSkola semināru Alise atklāja ar stāstiem par pasaulē slavenākajām kļūdām. “Visi šie cilvēki bija apņēmušies kaut ko darīt, un darot viņi ir kļūdījušies. Bet viņu kļūdas jeb neveiksmes rezultātā viņi ir radījuši ko pavisam citu un, iespējams, pat labāku, nekā sākotnējā iecere. Viņi ir pelnījuši vislielāko uzslavu, jo, lai arī viņi zināja, ka kļūdās 39 vai 1000, vai 5000 reizes, viņi nepadevās,” uzsver Alise.

“Kāpēc mums ir bail kļūdīties?” jauniešus uz pārdomām vedina Alise. “Mēs nepiedzimstam ar bailēm kļūdīties. Mēs šīs bailes iemācāmies dzīves laikā. Tam labs piemērs ir mazi bērni. Mēs visi kādreiz esam bijuši mazi un esam mācījušies staigāt. Un nevienā brīdī mums nav licies, ka “šī štelle” neder man. Es esmu divreiz nokritis, man nesanāk, es iešu darīt kaut ko citu. Mēs vienkārši nezinājām to, ka mēs darām kaut ko nepareizi, mēs nezinājām, ka mums nesanāk.”

Kā baiļu veicinātāju Alise uzsver sabiedrības spiedienu. “Skolā mums ir jāraksta kontroldarbi, domraksti, diktāti vai jāraksta eksāmeni. Mums tie ir jānokārto labi ar pirmo reizi, jo pēc tam seko kļūdu labojums vai slikta atzīme.” Taču Alise ir atklājusi labu baiļu pārvarēšanas recepti, kurā dalījās arī ar semināra dalībniekiem. “Ja mēs esam iemācījušies bailes kļūdīties, tad mēs varam arī iemācīties nebaidīties kļūdīties. Viens no veidiem, kā pārvarēt bailes, ir iet un darīt. Mēģināt atkal un atkal, izvēloties veidu, kā pārvarēt bailes pamazām un testēt sevi. Otrs veids ir mainīt attieksmi un nedomāt, ka kļūdīšanās ir apkaunojums.”

Projekta #PanākumuSkola ietvaros norisinās bezmaksas semināri jauniešiem dažādās Latvijas pilsētās. #PanākumuSkola ir Coca‑Cola HBC īstenota starptautiska programma visās 28 uzņēmuma pārstāvētajās valstīs, lai sniegtu atbalstu jauniem cilvēkiem vecumā no 18 līdz 30 gadiem. Programmas mērķis ir atbalstīt jauniešus veiksmīgā karjeras uzsākšanā, attīstot būtiskākās dzīves un uzņēmējdarbības prasmes un veicinot kontaktu tīklu izveidi. Projektu #PanākumuSkola Latvijā īsteno Coca-Cola HBC sadarbībā ar Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK).

Leave a Comment