Jelgavas seniori un personas ar īpašām vajadzībām apgūst digitālās prasmes

Kā pārbaudīt savus datus valsts reģistros, kā lietot eID karti un eParakstu, kā elektroniski iesniegt iesniegumu pabalsta saņemšanai – šīs, kā arī citas digitālās prasmes, ceturtdien, 27.jūnijā, apguva Jelgavas seniori un personas ar īpašām vajadzībām, piedaloties Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sadarbībā ar Jelgavas domes Sabiedrības integrācijas pārvaldi (SIP) rīkotajā pasākumu “Jelgavniek, dari digitāli!”.

Pasākumā tika stāstīts, kas ir eID karte un kā izmantot tajā esošo eParakstu, kas ir e-adrese, kā to izveidot un kā tā var noderēt. Dalībniekiem tika stāstīts, kā rūpēties par savu datu aizsardzību virtuālajā vidē, īpaši atgādinot, ka nevienam nedrīkst atklāt savas izveidotās piekļuves paroles vai nodot dokumentus, kas satur personas datus. Stāstot par interneta lietošanu, lektore demonstrēja rīkus, kā pielāgot interneta vietnes, lai to lietošana būtu ērtāka – izmantot burtu un palielināšanu u.c. Piemēram, portālam Latvija.lv ir pieejams režīms vājredzīgām personām. Uzmanība tika veltīta arī Jelgavas pašvaldībā pieejamajiem e-pakalpojumiem.

“Digitālās tehnoloģijas dod mums iespēju būt vienlīdzīgiem, neskatoties uz vecumu, veselību vai dzīvesvietu. No tehnoloģijām nav jābaidās – tie ir mūsu palīgi, kas palīdz dzīvi padarīt ērtāku un vienkāršāku,” pasākuma ievadā sacīja VARAM valsts sekretāra vietnieks IKT jautājumos Edmunds Beļskis. Viņš aicināja klātesošos izmantot vietnē mana.latvija.lv esošos dzīves situāciju aprakstus, lai labāk orientētos plašajā e-pakalpojumu klāstā. “Mums nav jāzina, kāda iestāde sniedz konkrētu pakalpojumu. Mums ir jāatpazīst dzīves situācija, kādā atrodamies, un, vadoties pēc tās, mēs nonākam pie vajadzīgā pakalpojuma,” sacīja E. Beļskis.

“E-pakalpojumi palīdz ne tikai taupīt laiku un naudu, tie arī saaudzē veselību, kas man kā sportistam ir ļoti svarīgi,” klātesošos ar savu pieredzi e-pakalpojumu apgūšanā iedvesmoja programmas “Mana Latvija. Dari digitāli!” vēstnesis, Latvijas titulētākais paralimpietis Aigars Apinis. “Iedomājieties – jums ziemas laikā jāiet uz pastu pēc ierakstītas vēstules. Pirmkārt, ārā ir sniegs, kas apgrūtina nokļūšanu. Otrkārt, tur jāstāv rindā. Ja vēl gripas sezona – apkārt var būt cilvēki, kas klepo un šķauda. Es no tā visa varu izvairīties, saņemot visas vēstules mājās, datorā,” stāstīja A.Apinis.

Programmas vēstnesis stāstīja kā elektroniskā vide palīdz sportistiem un sporta sacensību organizatoriem sazināties ātrāk, efektīvāk, neuztraucoties par to, vai sūtījums otrā pasaules malā nonācis laicīgi, vai viss nepieciešamais ir sagatavots. “Es sagatavoju pieteikumu, elektroniski nosūtu uz jebkuru pasaules vietu, man nav jāgaida vairākas dienas, pat nedēļas, kamēr organizatori to saņem. Viss notiek ātri, uzreiz un šodien,” savu pieredzi stāstīja titulētais sportists, vairākkārt uzsverot, ka no digitālajām lietām noteikti nevajag baidīties, bet gan tās ir jāizmēģina un jāapgūst. “Nesanāk vienreiz, dati otrreiz. Nesanāk otrreiz, dari trešo, piekto un desmito reizi. Tieši tāpat kā mēs sportā.”

Pasākums senioriem un personām ar īpašām vajadzībām tika organizēts sadarbībā ar Jelgavas domes Sabiedrības integrācijas pārvaldi un domes priekšsēdētāja vietnieci Ritu Vectirāni. Pēc pasākuma tika secināts, ka šādas vienkāršas, ikvienam cilvēkam saprotamas nodarbības noteikti Jelgavā ir vērts atkārtot, jo interese par digitālo prasmju apgūšanu ir ļoti liela.

Leave a Comment