“Jurista Vārds”: Juristu skatījums uz čekas maisiem

21. maija “Jurista Vārda” tematiskais numurs ir turpinājums sarunai, lai izgaismotu tās krēslas zonas, kas sniedzas Latvijas tiesību vēstures, tiesību filozofijas, krimināltiesību un cilvēktiesību izpētes laukā.

“Šie “maisi” līdz 2018. gada 20. decembrim plašākai Latvijas sabiedrībai nebija pieejami, taču 28 gadu garumā tos teju leģendāri apvija fantasmagorisks noslēpumu un neskaitāmu spekulāciju plīvurs. Par “maisiem” daudziem bija viedoklis, taču to saturu tikai retais bija redzējis un lasījis. Daudz neatbildētu jautājumu ap un par šo tematu joprojām gruzd sabiedrībā, bet sniegtās atbildes ir kā degoši pelni, kas izgaist mākoņos”, tā Latvijas Republikas ārlietu ministra padomnieks, tematiskā laidiena viesredaktors, Mārtiņš Drēģeris piesaka 21. maija “Jurista Vārda” tematisko numuru.

Numurs pieejams arī elektroniski: 2019. gada 21. maija “Jurista Vārds” https://juristavards.lv/zurnals.php?laidiens_id=12204

Vai ar šo VDK dokumentu publicēšanu ir sasniegts taisnīgums attiecībā pret personām, kuras ir reāli cietušas no VDK darbībām? Vai pēc šīs VDK dokumentu “sāgas” joprojām var runāt par lustrācijas iespējamību Latvijā? “Jurista Vārda” redakcija uzrunāja vairākus tiesību ekspertus, kuri savā akadēmiskajā vai profesionālajā darbībā ir pievērsušies un pētījuši t.s. vērtību jautājumus no tiesību filozofijas, tiesību vēstures vai konstitucionālo tiesību perspektīvas. Tāpat savu nostāju rakstā “Viņpus labā un ļaunā: juristu skatījums uz čekas maisiem” ir paudis tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Šajā numurā arī Latvijas Nacionālā arhīva, Latvijas Valsts arhīva eksperts Ainārs Bambals aplūko čekas maisu jautājumu, dokumentu sadali starp institūcijām, šī procesa sekas un īpatnības, kā arī dokumentu pārņemšanas procesu 20. gs. 90. gadu sākumā un citus svarīgus jautājumus.

Kā uzskata Jānis Maizītis, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes vieslektors: “Dažbrīd noderīgi ir pārlasīt pirms gadu desmitiem pieņemtus likumus un tos samērot ar aktuālo šā brīža situāciju.” Plašāks ieskats autora viedoklī “Pārdomas par likumu “Par sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu” un atklātību”” rakstā.

Leave a Comment