Kā diedzēt kartupeļus, lai iegūtu agru un ļoti dāsnu ražu, sāksim gatavoties jau tagad

Sagatavošanās sēšanai

Gadās, ka kartupeļi sāk dīgt tieši pagrabā. Tas notiek, ja ir pārāk silts. Diedzēti kartupeļi var saturēt solanīnu, kas ir kaitīgs mūsu Vese***ai, tāpēc tos ēst nav ieteicams. Bumbuļus ar asniem labāk stādīt zemē.

Sēklas kartupeļi ir jāizņem no pagraba, jāsašķiro un jāsadala pa šķirnēm. Slinkie un sapuvušie bumbuļi ir jāizmet. Stādīšanai nevajadzētu izvēlēties arī īpatņus ar nelielu pumpuru skaitu, tas ir, “acīm”. Ja šķirnes kartupeļu ir maz, tad lielos bumbuļus var sagriezt divās vai pat četrās daļās. Jums tikai jāpārliecinās, vai uz katra no tiem ir palikuši pumpuri.

Izvēlēto stādāmo materiālu ieteicams ievietot kastēs. Vēlams tos pildīt līdz pusei, lai turpmāk asni mazāk bojātos. Kastes jānovieto telpā, kur tās tiks turētas istabas temperatūrā. Tie jāpārklāj ar vecu segu vai citu biezu audumu no augšas. Ja kartupeļus diedzē blīvās kastēs, tad bumbuļus var pārkaisīt ar mitrām zāģu skaidām vai smiltīm.

Diedzētiem kartupeļiem nepieciešama papildu šķirošana. Kad dzinumi kļūst skaidri redzami, bumbuļi rūpīgi jāsašķiro. Kartupeļus ar trausliem dzinumiem izmet, jo tie nav piemēroti stādīšanai: no plāniem asniem neizaugs kvalitatīvi krūmi. Pēc tam kastes atkal pārklāj un novieto atpakaļ vietā.

Daži vasarnīcu iedzīvotāji iesaka kartupeļus diedzēt kartona olu paplātēs. Lai to izdarītu, bumbuļi ir jāsakārto šūnās, lai dzinumi augtu pareizajā virzienā. Bet jūs varat apnikt šādi tikai tad, ja plānojat stādīt ne vairāk kā divus spaiņus. Un lielo dārzu īpašnieki silda un diedzē kartupeļus tieši maisos. Viņi tam atvēl mazāk laika, tad dzinumi būs īsi un transportēšanas un stādīšanas laikā nenolūzīs.

Lasi arī: Kāpēc vīrieši sāka uzmanīties no skaistām sievietēm un nesteidzas ar viņām sākt attiecības

Pieredzējuši lauksaimnieki sāk sagatavot stādāmo materiālu rudenī. Lai to izdarītu, sēklas kartupeļus žāvē saulē un ļauj tiem nedaudz “iedegties”, līdz tie kļūst zaļgani. Tādā veidā bumbuļi sacietē, un iekšā veidojas toksiskas vielas, kas “bojā apetīti” dažādiem kaitēkļiem. Šo procedūru var veikt pavasarī. Atcerieties, ka šos kartupeļus nevar ēst!

Vai kartupeļus diedzēt pirms stādīšanas?

Leave a Comment