Kā droši braukt stipra lietus laikā?

Līst stiprs lietus, un Jums ir jānokļūst plānotajā galamērķī? Braukt ar auto lietus laikā var būt diezgan grūti, arī pat tad, ja nav liela satiksme un ceļš ir līdzens.

Auto vadīšana prasa maksimālu uzmanību, Jūs nevarat vienkārši skatīties apkārt un nesekot līdzi tam, kas notiek uz ceļa. Ja vēlaties iegūt dažus padomus par to kā braukt lietus laikā, un kā laicīgi sagatavot savu auto lietainām dienām, tad lasiet tālāk.

 

Jaunu vasaras riepu iegāde noteikti būs gudrs lēmums pēc ziemas sezonas, lai justos droši uz ceļa lietus laikā, taču ir vēl citi svarīgi ieteikumi, kas liks Jums justies droši, braucot ar auto lietus laikā.

 

Kā sagatavot savu auto lietainām dienām?

 

Pirms došanās jebkurā braucienā ar auto ir ļoti svarīgi pārliecināties, ka automašīna ir nevainojamā tehniskā kārtībā. Pat neliela kāda transportlīdzekļa detaļu ķibele var traucēt drošību, jo īpaši braucot lietus laikā.

 

Kas jāpārbauda pirms došanās ceļā?

 

Pārbaudiet riepas

 

Protektoram ir būtiska nozīme, lai nodrošinātu pietiekamu saķeri ar ceļu un izkliedētu ūdeni ap riepu. Tāpēc vienmēr pārliecinieties, ka riepām ir pietiekams protektora atlikums.

 

Pārbaudiet akumulatoru un vadus

 

Pārbaudiet, vai akumulators nav fiziski bojāts, un pārliecinieties, ka tas ir pietiekami uzlādēts. Ja nepieciešams, nomainiet akumulatoru vai uzlādējiet to. Pārbaudiet arī, vai vadi nav bojāti vai sarūsējuši, un pārliecinieties, ka tie ir izolēti no lietus.

 

Pārbaudiet lukturus

 

Braucot lietus laikā, redzamība ir ļoti svarīga. Jums jābūt iespējai redzēt ceļu Jums priekšā, un citiem transportlīdzekļiem vajadzētu viegli pamanīt Jūsu transportlīdzekli. Pārbaudiet visus lukturus, piemēram, priekšējos lukturus, miglas lukturus, aizmugurējos lukturus un pagrieziena rādītājus. Ja nepieciešams iztīriet vai izpulējiet lukturus un laikus iegādājieties spuldzes, ja nu tās drīz izdegs. Tādējādi, braucot lietus laikā, Jums neradīsies problēmas ar gaismām vai arī tās varēsiet ātri novērst.

 

Pārbaudiet bremzes

 

Bremzēšanas ceļš uz slapja ceļa seguma palielinās, tāpēc pirms došanās ceļā pārbaudiet bremzes. Pēc ziemas sezonas vajadzētu aizbraukt uz servisu un tās pārbaudīt. Vajadzības gadījumā nomainiet bremžu klučus un visas citas problēmas, ja tās tiek pamanītas servisā.

 

Pārbaudiet vējstikla tīrītāju darbību

 

Vasaras un ziemas mēnešos laikapstākļu dēļ to gumija var tikt bojāta. Tāpēc pārbaudiet slotiņas un, ja nepieciešams, tās nomainiet. Pārbaudiet logu šķidruma tvertni, un vienmēr laikus uzpildiet to.

 

Pārbaudiet, vai nav noplūdes

 

Automašīnas logi, vējstikls un jumta lūka ir aprīkoti ar gumijas blīvējumiem, kas neļauj ūdenim iekļūt automašīnā. Gumijas blīves var tikt bojātas nelabvēlīgu laika apstākļu dēļ. Tāpēc pārbaudiet, vai tajos nav nodiluma pazīmju vai bojājumu, un, ja nepieciešams, salabojiet tos. Pārbaudiet arī durvju sliekšņus vai tajos nav spraugu vai plaisu. Pievērsiet uzmanību jebkādai rūsas parādībai un nekavējoties to apstrādājiet, jo lietus laikā tā ātri izplatās.

 

Pārbaudiet gaisa kondicionēšanas sistēmu

 

Kad ārā līst, Jūs nevarat atvērt logus un braukt. Tāpēc gaisa kondicionēšanas sistēmai jābūt darba kārtībā. Lietus laikā logi var aizsvīst, tāpēc pārliecinieties, ka ar AC nav problēmu, un nepieciešamības gadījumā veiciet tās apkopi.

 

Ieteikumi drošai braukšanai lietus laikā

 

Lūk, daži noderīgi braukšanas padomi, kurus varat ievērot, lai justos droši uz ceļa.

 

Izvairieties no braukšanas stiprā lietū

 

Ja varat nogaidīt, kamēr laika apstākļi uzlabojas, rīkojieties tā. Jo braukšana pa slapjiem ceļiem var būt sarežģīta, turklāt sliktā redzamība šo izaicinājumu vēl vairāk pastiprina. Turklāt ceļi var applūst. Tāpēc, ja iespējams, labāk no tā izvairīties.

 

Brauciet lēni

 

Ja nevarat izvairīties no braukšanas lietus laikā, nākamais padoms ir braukt lēni. Uzturiet lēnāku ātrumu nekā parasti, lai Jums būtu pilnīga kontrole pār transportlīdzekli. Uz slapjiem ceļiem riepu saķeres līmenis var būt neprognozējams, un, braucot lielā ātrumā, netīrumi vai eļļas noplūdes uz ceļa virsmas var izrādīties bīstamas.

 

Ieslēdziet miglas lukturus

 

Spēcīga lietus laikā redzamība var būt slikta. Šādā situācijā redzamību var uzlabot, ieslēdzot priekšējos/ miglas lukturus. Lukturi palīdzēs arī citiem braucējiem un gājējiem vieglāk pamanīt Jūsu transportlīdzekli.

 

Izmantojiet vējstikla tīrītājus

 

Stikla tīrītājiem ir dažādi ātrumi, kas piemēroti dažādiem apstākļiem. Izmantojiet tos atbilstoši laika apstākļiem. Ja līst stiprs lietus, izmantojiet tīrītājus ar vislielāko ātrumu, lai uzlabotu redzamību.

 

Ievērojiet drošu distanci

 

Droša attāluma ievērošana no citiem transportlīdzekļiem dod Jums papildu laiku, lai reaģētu, ja nāksies strauji bremzēt.

 

Izvairieties no braukšanas pa peļķēm

 

Izvairieties no peļķēm uz ceļa, braucot lietus laikā, jo tas var izraisīt akvaplanēšanu. Kad tas notiek, nav iespējams novaldīt mašīnu.

 

 

Leave a Comment