Kā iemācīties turēt stāju? 8 padomi ikdienai

1. Skatu mazliet augšup

“Pirmkārt, jāsaprot, ka dziļākais iemesls saliektai mugurai ir tavā galvā! “Galvenā ķīla pareizai stājai ir pareizs plecu un galvas stāvoklis,” pārliecina ārsts. Visu laiku nolaižot skatienu un kā jaunam cīnītājam šūpojot galvu, tu provocē sakņupušu plecu veidošanos. Ievies jaunu ieradumu – pastaigas laikā skaties uz koku zariem vai otrā stāva logiem. Tas iemācīs tev turēt zodu augstāk par ierasto (risks: var novest pie paklupšanas uz kanalizācijas lūkas).

2. Saglabā stāju

Lai saprastu, uz kādu stājas ideālu tev vajag tiekties, nostājies pie sienas, pieskaroties pie tās ar skaustu, lāpstiņām, dibena vaigiem un kāju ikriem. Pastāvi šajā muļķīgajā stāvoklī pāris minūtes, lai muskuļi labi to iegaumētu. Kad tavi kolēģi, kuru acu priekšā tu to dari, būs gana smējušies, tu, nemainot ķermeņa stāvokli, atej no sienas, iedomājoties, ka tā ir pielipusi pie tavas muguras. Pastaigā mazliet ar šādu fantoma sienu aiz muguras. Turpmāk, kad mēģināsi ķermenī atsaukt šīs sajūtas, tavs ķermenis jau reflektīvi ieņems pareizu stāju.

3. Vizualizācijas vingrinājumi

Vizualizācijas vingrinājumus var pildīt arī sēžot. Iedomājies, ka tev uz galvas ir grāmata. Iedomātā nešļava tikpat labi kā reālā dos nervu impulsus priekšējiem muskuļiem, kas ir atbildīgi par pareizu kakla pozīciju.

4. Iedomājies, ka tev pasniedz medaļu

Iedomājies, ka esi ieņēmis armijas stāju. Iedomājies, ka tūlīt tūlīt kabinetā ienāks tavs priekšnieks, lai tevi apbalvotu. Turi krūtis tā, it kā uz tām tūlīt tiks piestiprināta medaļa “Par cīņu tēvzemes labā”. Iztaisnojot plecus, pie reizes iedomājies, ka tie būtu salipināti ar elastīgu plāksteri (nevis skoču, kā tas ir patiesībā).

5. Saruna ar priekšmetiem

Liec nedzīviem priekšmetiem palīdzēt tev ieņemt pareizu stāju. Nomaini uz maksimāli augstu datora monitora stāvokli. Tad tu visu laiku nelieksi galvu uz leju. Savukārt krēsla atzveltni, tieši otrādi – nolaid lejup, lai ceļgali atrastos vienā līmenī ar gurniem vai pat augstāk. “Kad kājas atrodas zemāk par gurnu līniju, tās aiz sevis velk visu ķermeni, un tas ātri nogurdina muguras muskuļus,” saka ārsts.

6. Stingri savilkta josta

Skarba, taču efektīva stājas veidošanas metode ir nospriegotas jostas izmantošana (ja jūsu ofisā nav pieņemts to atņemt līdz ar kurpju siksnām). “Stāju notur ne tikai muguras, bet arī vēders muskuļi. Izgāžot vēderu, mēs “uzpūšamies”: pleci nolaižas, mugura sagumst. Cieši savilkta josta liek vēderu ievilkt, un tas pozitīvi ietekmē stāju.”

7. Nestabila sēdvieta

Izmanto triku, kas aizgūts no televīzijas diktoriem, kuri slēpj, ka dzīvē ir sagumuši.  Apsēdies uz paša krēsla maliņas. Tādā nestabilā pozā tev visu laiku būs jānotur līdzsvars un tas iespējams vien, turot taisnu muguru. Ja tu vēl vairāk gribi līdzināties televīzijas raidījuma vadītājiem (grozīt ķermeni, žestikulēt ar rokām, pelnīt daudz naudas), kreiso kāju paliec zem sola, bet labo iztaisno. Tas palīdzēs gan noturēt līdzsvaru, gan ideāli taisnu muguru. Un, iespējams, tevi sāks atpazīt uz ielas, kā tos diktorus, kuriem tu mēģini līdzināties.

8. Biežāk ieskaties spogulī

Ja ofisā ir kāds spogulis, katru reizi, ejot tam garām, ieskaties tajā. Nekas tā neliek iztaisnot plecus kā savs atspulgs, kurā ieraugi nepareizu stāju.

Avots:

aLA

 

Leave a Comment